Gündem İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

29.10.2009 - 14:43 | Son Güncellenme:

.

İstanbulda Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 86 yıl dönümü kutlamaları kapsamnında İstanbul Vatan Caddesi’nde resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesinin ardından bir konuşma yapan Güler, bu anlamlı günde Cumhuriyet’in kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanları ve aziz şehitleri rahmetle, gazileri de minnetle andıklarını belirtti.

Cumhuriyet’in ilanının milletin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarındaki biri olduğunu dile getiren Güler, Cumhuriyet’in Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin en açık ifadesi olduğunu söyledi.

Güler, "Ne mutlu ki 86 yıl önce Büyük Önder Atatürk’ün önümüze koyduğu ’Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma’ yolunda büyük mesafe aldık.

Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakınız. Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz evrensel standartlara ve çağdaş normlara giderek daha da yakınlaşıyor" diye konuştu.

Güler, Türkiye’nin güçlü ve kararlılıkla ilerlerken siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gerçekleştirilen değişimlerle bölgesinde ve dünyada önemini daha da pekiştirdiğini kaydetti.

Türkiye’nin gelişimiyle birlikte İstanbul’un da Cumhuriyet döneminde büyük bir ilerleme kaydettiğini ve bugün de bir megapol olarak dünya şehirleriyle yarışan bir konuma ulaştığını anlatan Güler, kentin Türkiye’nin kalkınmasındaki payını ve önemini her geçen gün artırdığını, hedeflerinin kongre turizminde İstanbul’u dünyada ilk 10 şehir arasına dahil etmek olduğunu ifade etti.

Güler, İstanbul’un geleceğinin Türkiye’nin de güçlü geleceği anlamına geldiğini söyledi.

-BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU-

Haberin Devamı

Türkiye’nin yolunu ve yönünü 86 yıl önce belirlediğine işaret eden Güler, bu yolun temellerinin "Atatürkçü düşünce sistemiyle" atıldığını aktardı.

Güler, Türkiye’nin güçlü tarih bağlarını sürdürerek temel toplumsal değerlerini ve Cumhuriyet’in temel niteliklerini koruyarak insan hak ve özgürlüklerine saygılı ve katılımcı demokrasi anlayışıyla yeni yüzyılın uygarlık oluşumları içinde sonsuza dek var olacağını ifade etti.

Vali Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün 73 milyonluk bir ülke olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirmenin ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirmenin yegane yolu, ülkenin bütün fertlerini etnik kökenlerine ve inançlarına bakmaksızın var olan farklılıklarıyla kabul etmek ve hiçbir ayrım yapmadan birlikte yaşama irademiz ve kararlılığımızı korumaktır. İhtiyacımız olan en önemli husus, birlik ve beraberliktir. İstiklal mücadelemizdeki barışımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak bugün de önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için yine birlik ve beraberliğimize ihtiyaç vardır. Birlik ve beraberlik deyiminden anlaşılması gereken, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne duyulan inançtır. Tek devlet ve tek bayrak altında, özgür ve eşit vatandaş olmanın sevinci ve gururuyla birlikte yaşama arzusudur. Bu anlayışın ülkemizin bütün vatandaşları tarafından benimsendiğini biliyor ve bunun en büyük gücümüz olduğuna inanıyoruz." Büyük ve güçlü Türkiye tasavvurunda ve çoğulcu demokratik rejimde farklılıkların bulunmasının doğal olduğunu dile getiren Güler, tarihin farklılıklarının yüzyıllarca nasıl bir arada yaşayabildiğinin somut göstergesi olduğunu ifade ederek, yakın ve geçmiş tarihin bunun sayısız örnekleriyle dolu olduğunu anlattı.

-GÖSTERİLER-

Haberin Devamı

Törende, öğrencilerin şiirler okumasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğünce İstanbul genelinde bulunan okullar arasında düzenlenen "Cumhuriyetimiz" konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Güler, Orgeneral Iğsız ve Başkan Topbaş tarafından verildi.

Törende daha sonra, çeşitli okullara ait halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.

Törende, karma bando takımı eşliğinde askeri ve sivil okullardan öğrenciler, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tank taburu, stinger takımı, top bataryaları ve diğer askeri unsurlar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait araçlar geçiş yaptı. Kortejde, bu yıl ilk defa İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyelerine ait 1950 ve 1960’ların klasik otomobilleri de yer aldı. Konteje ayrıca, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Törende, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16’lar ve helikopterler de alan üzerinde uçuş gerçekleştirdi.

Subayların kılıç kuşanarak katıldığı törende, asker ve araçların geçişi, alanda bulunan vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. Törene büyük ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle Vatan Caddesi’nin kenarlarını doldurdu.

Güvenlik kuvvetleri, tören sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

Geçit töreninin tamamlanmasının ardından ulaşıma kapatılan yollar yeniden trafiğe açıldı.

Öte yandan, gazetecilerin "İrticayla Mücadele Eylem Planı" ile ilgili sorularını yanıtsız bırakan Orgeneral Iğsız, "Bayramınız kutlu olsun" dedi.