Gündem İstanbul'da kar telaşı

İstanbul'da kar telaşı

10.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Megakent için 'Turuncu alarm' verildi, Okullar tatil, uçuş seferleri iptal edildi. Güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında Kamu çalışanlarına izin verildi. Uzmanlar, vatandaşları "Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın" diye uyardı.

İstanbulda kar telaşı

İstanbul kara hazırlandı. Kentte dün etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle okullar tatil edilirken, birçok uçak seferi de iptal edildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da bugünden itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışının ve kuvvetli soğuk havanın etkili olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı. Kar, kentin kuze batı ilçelerinde etkili olmaya başlarken, hava yolu firmaları neredeyse bugünkü bütün uçuşlarını erteledi. Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yapması planlanan toplam 418 seferini iptal etti. Pegasus'ta da önemli sayıda iptaller oldu. İstanbul Valiliği de, kar alarmının ardından harekete geçti ve alınan tedbirleri açıkladı. Kar yağışına ilişkin alınan karara göre, tüm özel ve resmi eğitim ve öğretim kurumları 14 Mart Pazartesi gününe kadar tatil edildi. Güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında görevli kamu çalışanlarına da Perşembe günü izin verildi. Ayrıca TIR ve kamyonların Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul’a girişi ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Marmaray seferlerinin 9-13 Mart tarihleri arasında saat 02.00'ye kadar uzatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

1987 kışı gibi

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) de kar yağışı nedeniyle dün sabahtan itibaren alarm durumuna geçti. AKOM koordinasyonunda karla mücadele çalışmaları başladı. İstanbul'daki 4023 km'lik yol ağında, 2 bin araç, iş makinesi ve 9 bin 500 personel görev yapıyor. Tüm araçların bakım ve onarımı yapılırken, kar küreme ve tuzlama ekipleri de 465 müdahale noktasında bekletiliyor. AKOM Meteoroloji Mühendisi Osman Çaylak, kentte 1987 kışına benzer bir kar yağışının gerçekleşmesini beklediklerini anlattı: "İstanbul'un uzun yıllar ortalamasına baktığımızda Mart'ta çok sık kar almaz. 1987 yılı özel bir yıldı. Şu anki beklenen durum mart ayı ortalamalarının üzerinde 87 kadar olmasa da ikinci sıraya yerleşir gibi gözüküyor. Kar yağışının bugün sabah 05.00'ten sonra etkili olmasını bekliyoruz ve tam gün kar yağışı olacak. Cumartesi pazar da yağış devam edecek gibi duruyor."

Köy yolları kapandı

Kar ülkenin doğu kesimlerinde de hayatı olumsuz etkiliyor. Bitlis’te önceki akşam başlayan kar kent merkezinde 22 santime ulaştı. 58 köy yolu ulaşıma kapandı. Bitlis Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezi ile Mutki, Hizan, Güroymak ve Tatvan ilçelerindeki resmi ve özel bütün eğitim kurumlarında eğitime 1 günlük ara verildiğini açıkladı. Muş İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler de kar nedeniyle kapanan 47 köy yolunu açmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Turuncu alarm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul’da bugünden itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışlarının, poyraz fırtınasının ve kuvvetli soğuk havanın    etkili olacağını açıkladı. İstanbul için ‘Turuncu alarm’ veren meteoroloji, kentin kuzeyinde ve boğaz kesiminde deniz etkili yoğun kar sağanakları nedeniyle 20 santimetre kar örtüsü oluşacağını duyurdu. Açıklamada, “Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, ağaç, direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

‘Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın’

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de şu uyarılarda bulundu: “Okulların tatil edilmesi çok doğru bir adım oldu. Sürücüler de kar lastiği yoksa mümkünse dışarıya çıkmasınlar, çünkü kış lastiği olmayanlar tarafından yollar kapanıyor, arkasında kış lastiği olanın gitmesini de engelliyor. Bir de sıcaklık gece 0 altına inecek. Dışarıda su saatleri olanlar, bu su saatlerini gazete kağıdı ile kapatsın. Eksileri gösteren bir soğuk olacağından dışarıda çiçekleri olanlar da içeri alsın ya da üzerine naylon geçirsin, yoksa donar. Vatandaşlarımız da bu süre içerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasın.”