Gündem İstanbul'daki barış görüşmesinde 'Roman Abramovich' detayı

İstanbul'daki barış görüşmesinde 'Roman Abramovich' detayı

29.03.2022 - 11:14 | Son Güncellenme:

Türkiye bugün tarihi bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Rusya ile Ukrayna arasında Dolmabahçe'de yapılan görüşmelerde dikkat çeken bir isim de yer aldı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün Dolmabahçe'de bir araya geldi. Toplantının açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Görüşmelere zehirlendiği iddia edilen Rus iş adamı Roman Abramovich de katıldı.

KALIN'IN YANINDA

Haberin Devamı

Erdoğan'ın konuşması sırasında masada olmayan Abramovich'in Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında oturduğu görüldü.

İstanbuldaki barış görüşmesinde Roman Abramovich detayı

KREMLİN'DEN ABRAMOVİÇ AÇIKLAMASI

Roman Abramoviç'in zirveye katılmasıyla ilgili Kremlin'den de bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus iş insani Roman Abramoviç’in Rusya-Ukrayna görüşmelerine tarafların onayıyla katıldığını belirterek, "Abramoviç, Rusya ve Ukrayna arasında belirli temasların sağlanmasına yardımcı oluyor. Heyetin resmi bir üyesi değil. Ama yine de o bizim tarafımızda İstanbul'daki müzakerelerde yer alıyor. İki taraf arasında temas kurabilmek için her iki taraftan da onay almanız gerekiyor. Abramoviç’in durumunda her iki taraftan da onay var." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ZEHİRLENDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Roman Abramovich'in Kiev'de Ukraynalı müzakerecilerle yaptığı görüşmeden birkaç hafta sonra zehirlendiği iddia edilmişti.

İstanbuldaki barış görüşmesinde Roman Abramovich detayı

Abramovich ve iki Ukraynalı üst düzey müzakerecide göz kızarıklığı, ağrılı ağlama ve eller ve yüzlerde deri soyulması gibi semptomlar görüldüğü öne sürülmüştü.

İstanbuldaki barış görüşmesinde Roman Abramovich detayı

ZEHİRLENDİ İDDİASININ PERDE ARKASI

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, iddia edilen zehirlenmenin, Rusya'da müzakereleri sabote etmeye çalışanlar tarafından düzenlendiği iddialarına yer vermişti.

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, olayın 3 Mart'ta meydana geldiğini ve Abramoviç'in ve Ukraynalı müzakerecilerin durumunun iyi olduğunu bildirmişti.

BBC'ye konuşan Ukrayna devlet başkanlığı ofisi yetkilisi Ihor Zhovka ise Abramoviç'le konuşmadığını, ancak Ukrayna delegasyonu mensuplarının "iyi" olduğunu ve birinin bu haberin "yanlış" olduğunu söylediğini aktarmıştı. BBC'nin konuştuğu Abramoviç'e yakın bir kaynak, Rus milyarderin zehirlenme belirtileri gösterdiğini, ancak iyileşmiş olduğunu ve Ukrayna'daki savaşı sonra erdirme çabasıyla müzakerelere devam ettiğini söylemişti.

ABROMOVİÇ'İN ZİYARETLERİ

Abramoviç, Mart ayı başından beri müzakereler için Moskova ile Kiev arasında birçok kez seyahat etti. Abramoviç'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de görüştüğü, ancak Zelenskiy'nin olaydan etkilenmediği ve sözcüsünün olay hakkında bilgi sahibi olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

YARDIM TEKLİFİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tırmanmasını önlemek amacıyla Abramoviç'in yardım teklif ettiğini söyledi.

YAPTIRIM UYGULANDI

Avrupa Birliği ve İngiltere hükümeti, Chelsea Futbol Kulübü'nün de sahibi olan Abramoviç'e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı olduğu iddiasıyla yaptırım uyguladı.

ZELENSKİY İSTEMEDİ

Ancak Ukrayna lideri Zelenskiy'nin, Moskova ile barış görüşmelerinde rol oynayabileceği iddiasıyla ABD'den Abramoviç'e yaptırım kararı almamasını istediğine dair haberler gündeme geldi.

İstanbuldaki barış görüşmesinde Roman Abramovich detayı