Gündem İstifa soruşturma bitmeden geldi

İstifa soruşturma bitmeden geldi

22.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

KPSS’deki kopya skandalı ortaya çıktığında “Olaylar durulur durulmaz ayrılacağım” diyerek soruşturmanın bitmesini bekleyeceğini açıklayan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan dün istifa etti

İstifa soruşturma  bitmeden geldi

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, KPSS’deki kopya ve soru hırsızlığı skandalı çerçevesinde YÖK, Cumhurbaşkanlığı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturmalar sürerken görevinden istifa etti. Yarımağan, “Devam eden soruşturma sürecinde ÖSYM ve ÖSYM çalışanlarının daha fazla yıpratılmamasına katkıda bulunmak amacıyla görevimden ayrılmayı uygun buldum. Koşullar böyle gerektirdi. Vicdanım rahat. Kimseye kırgın değilim” dedi.
Daha önce, “Olaylar durulur durulmaz ayrılacağım” diyerek soruşturmanın bitmesini bekleyeceğini açıklayan Yarımağan’ın, bunu beklemeden istifa etmesi dikkati çekti.
Ekim 2004’te dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından bu göreve getirilen Yarımağan, görev süresinin dolmasına 2 ay kala başkanlıktan istifa etti. Yarımağan, istifa dilekçesini dün hazırlayarak, YÖK’e sunduktan sonra ÖSYM çalışanlarıyla toplantı yaptı. Yarımağan, dün ÖSYM’den saat 15.15 sıralarında ayrıldı.
ÖSYM’nin kurulduğu 1974’ten bu yana kurumda görev yapan ve son 6 yıldır başkanlık görevini yürüten Yarımağan, Anadolu Ajansı ve NTV’ye yaptığı açıklamalarda, “Koşullar böyle gerektirdiği için böyle oldu. Başkanlıktan ayrılmam gerekti. Emekli olacağım. Birkaç gün izin alacağım, peşinden emekli olacağım. Torunum var, torunumla ilgileneceğim. Bahçeyle ilgileneceğim” dedi.
Yarımağan, vicdanının rahat olduğunu, kimseye kırgın olmadığını belirterek, “Kurumun daha fazla yıpranmaması için istifa ettim” diye konuştu.
Soruların ÖSYM’den sızdırıldığına inanmadığını ifade eden Yarımağan, “Dinleme yoluyla sızdırılma olasılığı çok yüksek” dedi. Yarımağan, KPSS’deki kısmi iptal kararını da, “doğru alınmış bir karar” olarak nitelendirdi.

‘Tekzip etmediler’
Yarımağan, 2010 KPSS Lisans Sınavı ile ilgili iddialar hakkında ÖSYM Başkanlığı’nca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu, savcılık, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ve YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı’nca yürütülen soruşturmaların sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Bu süre içerisinde yazılı ve görsel basın organlarında ÖSYM ve ÖSYM çalışanlarına yönelik gerçek dışı yıpratıcı bazı haberler de yer almıştır. Diğer taraftan herhangi bir kanıt ortaya konulmadan verilen bu haberler hakkında kaynak olarak gösterilen kurum ve kişiler de doğrudan açıklama ve tekzip yoluna gitmemiştir. Söz konusu iddiaların doğru olduğunun adli ve idari inceleme sonucuna göre tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında her türlü yasal işlem yapılacağı açıktır.
ÖSYM hakkındaki güven sarsıcı asılsız haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerekmektedir. Devam eden soruşturma sürecinde ÖSYM ve ÖSYM çalışanlarının daha fazla yıpratılmamasına katkıda bulunmak amacıyla görevimden ayrılmayı uygun buldum.”

İstifa için sabahı bekledi
Önceki akşam YÖK?Başkanı Özcan’la görüşen Yarımağan’ın istifa dilekçesini bu görüşmede vermemesi de dikkat çekici bulundu.
İstifasını dün sabah bildiren Yarımağan, iddialar ortaya ilk çıktığında yaptığı açıklamada, “37 yıl şerefiyle bu kuruma hizmet etmiş biri olarak kurumla özdeşleşmiş biriyim. Ben gocunmam ama bütün şevkimi kırdı. Ben şimdi kaçmıyorum ama olaylar durulur durulmaz ayrılacağım. İnsanın bir de sağlığı var. Haksız yere bir kurumun, bir kişinin üzerine bu kadar gelinmez. Ben buradayım. Hesabımı vereceğim ama verdikten sonra da ayrılacağım” demişti.

YÖK istediğini atayabilir
Yürürlükteki mevzuata göre, yeni ÖSYM Başkanı’nı, Özcan belirleyecek. Doğrudan yükseköğretime bağlı bir kuruluş olduğu için atama hakkını Özcan kendisi kullanacak, konuyla ilgili olarak YÖK Genel Kurulu üyelerine bilgi de vermeyebilecek.
YÖK Başkanı’nın, ÖSYM Başkanı’nı, kurum içerisinde çalışan, alanında uzman kişiler arasından, YÖK üyelerinden veya devlet kurumlarından seçme hakkı bulunuyor. Özcan’ın “ÖSYM dışından vekaleten atama yapacağı” yönündeki açıklaması gözleri YÖK üyelerine çevirdi. Bu kişinin YÖK Genel Kurul üyeleri arasından seçilebileceği, YÖK Genel Kurulu üyesi Muhittin Şimşek’in bu çerçevede isminin ön plana çıktığı öne sürüldü.

ÖSYM yönetimine neşter
Bu yıl sonuna kadar yenilenecek KPSS Eğitim Bilimleri Testi dahil 13 sınav yapacak olan ÖSYM’nin alacağı kararları yetkili bir kişinin onaylaması gerektiğinden yeni ÖSYM Başkanı atanana kadar ÖSYM dışından bir isim, ÖSYM Başkan Vekili olarak görevlendirilecek.
ÖSYM bünyesindeki Yürütme Kurulu’nun da Yarımağan’ın istifasının ardından değişeceği belirtiliyor. 5 kişiden oluşan Yürütme Kurulu’nun üyelerini ÖSYM Başkanı öneriyor. Üyeler, YÖK Başkanı tarafından seçilerek 3 yıl için atanıyor.


Yarımağan’ın ‘A TAKIMI’ görevden alındı
KPSS’deki kopya ve soru hırsızlığı iddiaları çerçevesinde YÖK Denetleme Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın odağındaki ÖSYM’de, Başkan Yarımağan’ın istifasının hemen ardından kritik noktalardaki 9 kişi görevden alındı. Üç aylığına açığa alınanlar Yarımağan’ın A takımında yer alan isimlerden oluştu. Yarımağan’ın günlük programını hazırlayan Özel Kalem Müdürü Işıl Çıngı, ÖSYM’de Yarımağan’dan sonra gelen ikinci en yetkili isim Genel Sekreter Mehmet Altunay, ÖSYM’nin teknik ve bilgisayar altyapısından ve bilişim hizmetlerinden sorumlu Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Tütüncü, Test Araştırma Müdürlüğü’nün başındaki Haydar Altunay, sınav organizasyonlarını yapan ve belgeleri arşivleyen Sınav Hizmetleri’nin Müdürü Feza Kart ile planlama ve satın alma işleri ile basım, grafik işlerini yapan Destek Hizmetleri Müdürü İsmail Tekindor bu isimlerin başında yer aldı. DDK’nın soruşturmasında, Tütüncü’nün mal varlıklarının dikkat çekici biçimde arttığı tespit edilmişti.

Haberin Devamı



Teziç: Kopya kendisini aştı
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, “Ünal Yarımağan, kurum içinde 40 yıla yakın çalışmış biri olarak konulara hakim, mükemmel yetişmiş, donanımlı, bilgi sahibi bir beyin, son derece dürüst ve sorumluluk duygusuna sahip bir insan. Görevinde çok titiz, ancak teknolojinin olanakları kullanılarak kendisini aşan bir kopya mekanizması ile karşılaşmış olmasına çok üzüldüğüne eminim” dedi.
Eşme: Sınavların devri sorun olur
Eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme de, şunları söyledi: “ÖSYM’nin toplum nezdinde kazandığı güvenirlik ve saygınlığında Yarımağan’ın katkısı da var. ÖSYM’nin sorumluluğu özellikle son 3 yılda katlanarak artırıldı, buna karşılık kadrosu azaltıldı, yasal statüden kaynaklanan sorunlarına çare bulunmadı. Sistem arıza verince de asıl sorumlular kenara çekilip, Yarımağan hedef haline getirildi. ‘ÖSYM yeniden yapılanacak’ deniliyor. Nasıl yapılanacak? Güçlü bir ÖSYM yerine sınavların ilgili bakanlıklara devri, sorunları azaltmayacak, artıracaktır.”

Özcan:?En etik insanlardan biri
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖYSM’de yeni bir yapılanma için kanun taslağı hazırlayacaklarını belirterek, “Yeni yapıyı, bugüne kadar gördüğümüz açıklar, yanlışlıklar, bu çerçevede neler varsa dikkat edilerek yeni bir yapı oluşturacağız” dedi. Özcan, Yarımağan’ın istifasıyla ilgili olarak da, “Sayın Yarımağan, şahsi olarak herhalde tanıyabileceğiniz en doğru, en düzgün, en etik insanlardan bir tanesi. Hiç kimse Yarımağan’a bir şey diyemez” diye konuştu.