Gündem İtfaiye engellendi bina ateşe verildi

İtfaiye engellendi bina ateşe verildi

09.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da bir grup Suriyeli mültecinin bir mahalleliyi darp etmesi üzerine büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Suriyelilerin kaldığı bina ateşe verildi, yangına gelen itfaiyeye engel olundu

İtfaiye engellendi bina ateşe verildi

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Hacılar Mahallesi’nde iki katlı bir binada oturan 60 Suriyeli mülteciden bir bölümünün bir mahalleliyi darp etmesi üzerine çıkan olaylarda önceki gece Suriyeliler’in kaldığı bina ateşe verildi. Yangına müdahale için gelen itfaiye aracının mahalleli tarafından engellenmesi üzerine polis gruba müdahale etti. Facianın eşiğinden dönülen olay sonrası gerginliğin devam ettiği mahallede vatandaşlar, Suriyelilerle birlikte yaşamalarının artık imkansız olduğunu söyleyerek yetkililere, “Suriyeliler için ayrı yaşam alanları oluşturun” çağrısında bulundu.
Ankara’da 60 bekar Suriyeli mültecinin kaldığı iki katlı binanın yakılmasına kadar varan olay önceki gün meydana geldi. İddiaya göre Mehmet Ali Erdoğan, isimli vatandaş annesiyle önceki gün akşam saatlerinde Suriyelilerin bulunduğu binanın önünden geçti. Annesinin yanında kendisine laf atıldığını öne süren ve bunu kaldıramadığını belirten Erdoğan, sayıları 15’i bulan Suriyelilerle tartışmaya başladığını kendisine sopalarla saldıran grubun kolunu kırdığını söyledi.
Gruba kiremit attılar
Olayın duyulması üzerine bir grup mahalleli Suriyelilerin bulunduğu binayı taş yağmuruna tuttu. Bu sırada binaya atılan yanıcı maddeler binada yangın çıkmasına neden oldu. Yangının binayı sarması üzerine çatıya çıkan Suriyeliler bina önünde toplanan gruba kiremit atmaya başladı. Yangını söndürmek için mahalleye gelen itfaiye aracı ise bina önünde toplanan grup tarafından önü kesilerek engellenmeye çalışıldı. Alevlerin binayı sarması üzerine polis itfaiye aracını engelleyen grubu dağıttı. Facianın eşiğinden dönülen gecede yaralılar hastaneye kaldırılırken binada bulunan 60 Suriyeli emniyete götürüldü. Suriyelilerin emniyetteki sorgularının ardından güvenli bir yere yerleştirileceği, bir bölümünün sınır dışı edilebileceği öğrenildi.
Bayrak yaktılar iddiası
Mahalle sakinleri ise olaylar sırasında Suriyelilerin Türk bayrağını yaktığını ve kaldıkları binanın yanında bulunan camiyi de taşladıklarını iddia etti.
Vatandaşlar Suriyeli mültecilerle yaşanan soruların son beş aydır üst boyutlara ulaştığını, yaşanan olay sonrası birlikte yaşamalarınınsa artık imkansız olduğunu söyledi. Devletin bir an önce Suriyeli mülteciler için ayrı yaşam alanları oluşturmasını isteyen mahalleliler, Suriyelilerin Türkiye’ye uyum sağlayamadıklarını belirtti.
Yardımları satıyorlar
Suriyelilerin kendilerine yapılan yardımları sattıklarını böylece kendilerini sürekli olarak yardıma muhtaç gösterdiklerini savunan mahalleliler, “Maddi olarak birçoğumuzdan iyi durumdalar. Devletten aylık yardım ve kira yardımı alıyorlar. Bizler iş bulamazken Suriyeliler rahatça iş buluyor. Devlet Suriyelilere yardım yapmaktan kendi vatandaşını unuttu” diye tepki gösterdi.
Olayın meydana geldiği binada kalan 60 erkek Suriyelinin mahallede huzuru bozduğunu belirten mahalleliler, “Suriyeliler gelmeden önce gece sokaklarda rahatça dolaşabiliyorduk. Artık kimsenin huzuru yok. İlk geldiklerinde başlarını önlerinden kaldırmıyorlardı. Ama artık onlar ev sahibi biz mülteci gibi olduk. Kiralarını da ödemiyorlar. Çevredeki binaların korkuluk demirlerini çalıyorlar. Çocuklarımız sokaklarda rahatça dolaşamıyor” iddiasında bulundu.
Ekmek arabası engellendi
Yaşanan olay sonrası her gün mahalleye gelerek Suriyeli mültecilere ücretsiz ekmek dağıtan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait araç da vatandaşlarca mahalleye sokulmadı. Mahalleliler, Suriyelilerin mahalleye bir dernek tarafından yerleştirildiğini, kaldıkları evin daha önce boş olduğunu ve bir dönem uyuşturucu kullanan insanların bu evde kaldığını kaydetti. Söz konusu dernek ise iddiaları reddederek, Suriyeliler’i mahalleye kendilerinin yerleştirmediğini savundu.

Haberin Devamı

SURİYELİLER DİRİ DİRİ YANACAKTI

Mültecilerin kaldığı bina ateşe verilince olay yerine itfaiye geldi. İtaiyeyi engellemek isteyenlere ise polis müdahale etti.