Gündem İYİ Parti Meclis grubuna tırpan

İYİ Parti Meclis grubuna tırpan

10.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ittifak kararı doğrultusunda aday olmadığı 14 Mayıs seçimlerine, adeta sil baştan dizayn edilen bir liste ile giriyor.

İYİ Parti Meclis grubuna tırpan

ÖNDER YILMAZ Ankara - Listelerini şekillendirirken temayül yoklamalarına sadık kalan Akşener, mevcut 36 milletvekilinden 25’ini liste dışı bırakırken, Başkanlık Divanı kurmaylarını ise büyük oranda korudu. 

Haberin Devamı

DİVANI KORUDU

Akşener, 19 kişilik Başkanlık Divanı’ndaki isimlerin büyük çoğunluğunu milletvekili adayı gösterdi. Koray Aydın, Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Şenol Sunat, Rıdvan Uz, Metin Ergun, Ümit Özlale, Sevinç Atabay, Ünzile Yüksel, Burak Akburak ve Kürşad Zorlu çoğu birinci sıra olmak üzere seçilebilecek yerlerden listeye girdi. Cihan Paçacı İstanbul 1. Bölge üçüncü sıradan, Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de İstanbul 2. Bölge 3. sırada kendisine yer buldu.

25 VEKİL LİSTE DIŞI

Akşener, 36 vekilden 25’ni liste dışı bıraktı. Bu isimler, “Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ayhan Erel, İbrahim Halil Oral, Durmuş Yılmaz, Hasan Subaşı, Feridun Bahşi, Aydın Adnan Sezgin, İsmail Koncuk, Ahmet Kamil Erozan, İsmail Tatlıoğlu, Orhan Çakırlar, Naci Cinisli, Arslan Kabukçuoğlu, Hüseyin Filiz, Hayrettin Nuhoğlu, Ahmet Çelik, Ümit Beyaz, Ahat Andican, Aytun Çıray, Hakan Sıdalı, Behiç Çelik, Bedri Yaşar, Enez Kaplan, Hüseyin Örs, Ayhan Altıntaş” şeklinde sıralandı. Koray Aydın, Şenol Sunat, Yasin Öztürk, Aylin Cesur, Musavat Dervişoğlu, Dursun Ataş, Lütfü Türkkan, Fahrettin Yokuş, Metin Ergun, Ümit Dikbayır, Erhan Usta olmak üzere 11 milletvekili ise, Akşener’in “yola devam” dediği isimler oldu.

Haberin Devamı

Hem Başkanlık Divanı hem de milletvekilleri arasında Bilge Yılmaz, Ahmet Kamil Erozan, Ayfer Yılmaz, Durmuş Yılmaz, İsmail Tatlıoğlu gibi isimler Millet İtifakı’nın iktidar olması halinde kabinede veya liyakatli görevlerde yer almak için aday olmamışlardı. Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir de bu amaçla adaylık başvurusu yapmamıştı.

9 İLDE ADAY ÇIKARMADI

CHP ile 16 ili kapsayan ortak liste anlaşması çerçevesinde İYİ Parti, “Adıyaman, Çorum, Erzincan, Hakkari, Rize, Van, Batman, Bartın ve Düzce”nin yer aldığı 9 il için aday listesi sunmadı. “Bitlis, Çankırı, Gümüşhane, Muş, Yozgat, Aksaray ve Bayburt” olmak üzere 7 ilde ise CHP’liler, İYİ Parti listesinde yer aldı.

ÇARPICI İSİMLER

AK Parti’den istifa ettikten sonra SP’ye geçip aday olduğu Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybeden eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İYİ Parti’nin Ordu 1’inci sıra adayı oldu. AK Parti’de belediye başkanlığı, milletvekilliği ve bakanlık da yapan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, Şanlıurfa yerine Ankara 1. Bölge 2. sıradan aday olması dikkat çekti. DYP, AK Parti gibi partilerde siyaset yapan Ensarioğlu ailesinden Diyarbakır İl Başkanlığı’nı bırakarak aday olan Vejdin Ensarioğlu ise bu ilden ilk sıradan aday gösterildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın eski eşi avukat Ece Güner İstanbul 2. Bölge 4’üncü sıradan aday gösterildi. Akşener, Balıkesir’i ise Başdanışmanı Turhan Çömez’e emanet etti. Eski futbolculardan Gökhan Zan memleketi Hatay’dan, Ünal Karaman ise Konya’dan seçilecek sıralardan listeye girdi. Akşener’in kurmayları arasında yer alan; İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu Ankara 2. Bölge 2’nci sıra, Eski İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu İstanbul 2. Bölge 1’inci sıra, Genel Başkan Yardımcıları; Şenol Sunat Manisa, Uğur Poyraz Antalya ve Ümit Özlale de İzmir’den aday gösterildi. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekilleri Erhan Usta Samsun, Musavaat Dervişoğlu İzmir’den listede yer aldı.

Haberin Devamı

İYİ Parti listesini Genel Sekreter Uğur Poyraz, Genel Başkan Yardımcıları Şenol Sunat ve Ümit Dikbayır YSK’ya teslim etti. Poyraz, “Çok nitelikli ve genç bir liste oluşturuldu. Çok büyük bir başarı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

ADAYLIKTAN ÇEKİLDİLER

Haberin Devamı

Listenin açıklamasına saatler kala İYİ Parti’de İzmir Milletvekili Aytun Çıray başta olmak üzere bazı isimler adaylıklarını geri çektiler. Seçim bölgesi İzmir’de temayül yoklamalarına girmeyen Çıray’ın ikinci sıraya konulacağı bilgisi üzerine bu kararı aldığı öğrenildi. İYİ Parti’de Şanlıurfa’da da Bucak aşiretinden Ahmet Ersin Bucak, Abdullah Tüysüz ve Mehmet Özyavuz ani bir kararla adaylıklarını geri çektiler. İYİ Parti Demre Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Okan Kocakaya da adaylığını geri çekenler arasında yer aldı.

TÜRKEŞ’LER YARIŞACAK

Akşener, listenin sürpriz ismi Alparslan Türkeş’in Kızı Ayyüce Türkeş’e 1. sıra adayı olarak Adana’yı teslim etti. Ayyüce Türkeş’in ağabeyi Tuğrul Türkeş ise AK Parti’den yeniden aday gösterildi. İki kardeş farklı illerde ve farklı partilerden bu seçimde Meclis’e girmek için yarışacaklar.