Gündem İYİ Parti'den ayrılacak mı? Yavuz Ağıralioğlu'ndan ilk cevap geldi

İYİ Parti'den ayrılacak mı? Yavuz Ağıralioğlu'ndan ilk cevap geldi

15.03.2023 - 16:18 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 6'lı masadan ayrıldıktan sonra dönme kararı almasının ardından İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun 'kırgın olduğu' kulislere yansımıştı. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Ağıralioğlu ile telefonda görüştü, 'Ne yapmayı düşünüyorsunuz?' diye sordu. Ağıralioğlu ise 'esprili' şekilde yanıt verdi.

İttifak çalışmaları devam ederken liste hazırlıkları da yapılıyor. Öte yandan Akşener'in masadan ayrılıp tekrar dönmesi üzerine 'kırgın' olduğu yönünde iddialarla ilgili Yavuz Ağıralioğlu açıklama yaptı. Ağıralioğlu ile görüşen CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova telefon görüşmesini anlattı.

Haberin Devamı

BAHÇELİ'NİN BAŞKAN YARDIMCISI MI OLACAK?

Canova'nın son kulis bilgileri şöyle; MHP cephesinden bu haberler teyit edilmedi. Ama Ankara'da kulislerde günlerdir konuşuyoruz. İYİ Parti'nin masayla yaşadığını kriz sonrasındaki dönüşü, oradaki milliyetçi tabanı rahatsız etmiş vaziyette. Bu zaten konuşuluyor. Sadece parti içindeki milliyetçileri değil İYİ Parti'ye oy vermeyi düşünnen taban nezdinde, seçmen nezdinde de bunun bir kırılganlık yarattığı soru işaretine sebebiyet verdiği konuşuluyor.

İşte Cumhur İttifakı cephesinde de 'İYİ Parti'den olası kopuşların adresi olabilir miyiz?' yönünde bir takım taktik hamleler görülebilir mi? Bunun üzerinden yapılan konuşmalar da tartışmalar da en son kulislere 'Devlet Bahçeli'nin başkan yardımcısı ilan edilmesi' formulüyle 'Belki milliyetçi seçmenin daha da Cumhur İttifakı'na çekebilir miyiz?' görüşlerine hakim olduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Haberin Devamı

MHP'li kaynaklarla konuştum. Bu haberleri teyit etmediler ve açıkçası bunu doğrulamadılar. 'Şu ana kadar da Bahçeli'nin başkan yardımcılığı gibi bir meseleyi konuşmadık' diyorlar.

İYİ PARTİ'DEN BAZI İSİMLER MHP'YE GEÇEBİLİR Mİ?

Bu soruma aldığım yanıt; 'Şu an için böyle bir görüşme, temas yok' şeklinde oldu.

İYİ PARTİ'Lİ AĞIRALİOĞLU NE YAPACAK?

Bugün Yavuz Ağıralioğlu'nu aradım. 'İstifa edeceğiniz söyleniyor. Ne diyeceksiniz?' diye... Ama öğrendim ki sağ ayağında bir burkulma olmuş. Ondan dolayı da bir apsesi var. Bende önce 'Geçmiş olsun' dedim. Sonra 'Ne yapmayı düşünüyorsunuz?' diye sordum. Esprili bir yanıt aldım. Aynen şunu söyledi; Sağ ayağıma basamıyorum, apse var. Sol ayağıma yaslanarak yürüyorum. Bu durumdan rahatsızım. En kısa zamanda sağımı tedavi edip güçlü şekilde ayağa kalkacağım.

Böyle esprili bir yanıt aldım. Aslında üstü kapalı, 'Ne yapmayı düşünüyorsunuz?' soruma böyle bir yanıt vermiş oldu. Şu an 'Sağ ayağımın üzerine basamadığım için mutsuzum' dedi. 'Memleketin güçlü bir yürüyüşe ihtiyacı var.' diye de ekledi.

İYİ Parti içerisinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığın tartışılırken 'kazanacak aday' üzerinden söylemde bulunan, bu meseleye olumsuz yaklaşan, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının parti tabanına anlatılamayacağı, seçmende küslük yaratacağını söyleyen isimler arasındaydı Yavuz Ağıralioğlu da. Aslında başından beri de hiç söylemi değişmedi ve şu da vardı; 'Millet odaklı siyaset yapıyoruz. İktidarda eleştirdiğimiz bazı unsurları biz yapmamalıyız' diyen bir isimdi. Buradan da yola çıkarak 'dayatma siyaseti olmamalıydı' diyor.

Haberin Devamı

MASADA DAYATMA OLDUĞU GÖRÜŞÜNDE 

Netice itibarıyla da gelinen son noktada, masada yine dayatma olduğu görüşünde. Dolayısıyla 'Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız' görüşünde olan isimlerden biri. Tek değil. İYİ Parti içerisinde böyle düşünen bir kaç isim daha var. Bundan bahsediliyor. Ama böyle düşündüğü için 'istifa edecek mi?'

MHP'ye değil ama Ağıralioğlu'nun daha çok AK Parti ile temas halinde olduğu hep Ankara'da kulislere hep yansıdı. Daha önce Genel Başkan Yardımcılığı'ndan alındıktan sonra da İYİ Parti ile temasta olduğu, görüştüğü söyleniyordu. Şu sıralarda da AK Parti'den kendisine bir takım teklifler geldiği de kulislerde konuşuluyor.

Haberin Devamı

Tüm bunları değerlendirecektir. Ama önce Meral Akşener ile görüşecek. Genel Başkanıyla yapacağı görüşme kararında etkili olacak gibi duruyor. Bir taraftan da seçime ramak kala parti değişikliği bir takım olumsuz değerlendirmeleri de beraberinde getirebilir kendisiyle ilgili. Bu da siyasetçi için risk tabi. 'Gitmekten çok kalıp içeride mücadeleyi devam ettirebilir' de deniyor. Her iki seçenek de şu an gündemde. Ama Akşener ile yapacağı görüşme önemli olacak. Zaten 15 gün içerisinde adaylık listeleri sunulacak. O anlamda Ankara'da çok hareketli saatler yaşanacak.

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN 'PRENSİPLER LİSTESİ' SORUN MU OLDU?

O liste zaten çok tartışıldı. Her iki taraf da 'Bizim için sürpriz değil. Tartışılmasını bekliyorduk' diyor. 'Farklı görüşler olması normal' diye de belirtiliyor. Şimdi Yeniden Refah tarafına baktığım zaman şuradan dolayı bir takım sitemlerde bulunuluyor; 'Bizim sözlerimiz çarpıtıldı' deniliyor. 'Kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili kanun kaldırılsın' demedik diyorlar. Bir takım düzenlemeler teklif ediyoruz' diyorlar. Nedir onlar?

Haberin Devamı

- "'İki ay evli kalana sınırsız nafaka verilmemeli.
- Sadece kadının beyanı esastır gibi bir hüküm olmamalı. Bu biraz esnetilebilmeli' gibi bir takım görüşlerimiz var. Bunları söyledik. Yoksa yasa kaldırılsın demedik. Ama çarpıtıldı" diye bir takım sitemler var.

Yeniden Refah Partisi'nde, herkes fikrini parti fikri gibi söylemeye başladı. Bu karar aşamasında daha fazla konuşulmaması yönünde genel bir yaklaşım olduğunu gördüm.

AK Parti cephesine sorduğum zaman ise; 'Herkesin kendi görüşleri, listeleri var. Oturulur bir karr verilir. Her partinin programı farklı. Diğeriyle çelişen unsurlar olabilir' deniyor. 'Ama o zaman kimse kimseyle ittifak yapamaz. Dolayısıyla tüm bunlara rağmen, tüm bunlarla birlikte ortak ilkeler etrafında bir araya geleceğiz' mesajı veriliyor AK Parti'den.

AK Parti kaynakları tarafından, Tabi ki ittifaka girme konusunda el sıkışılırsa, uzlaşma sağlanırsa iki şey açıklanacak' deniyor.

1) 'Bu partiler 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır diyeceklerdir.
2) İttifakımızın temel ilkeleri şunlardır... diye bir çerçeve koyacağız' ifade ediyorlar. Yani 'Tüm bu tartışmalar o süreçte geri kalacak' deniyor.

YENİDEN REFAH PARTİSİ NE ZAMAN YANIT VERECEK?

Orada da şunu söyleyebilirim. Aslında bugün Yeniden Refah Parti'ye gidebilir diye bir beklenti vardı ama malum Binali Yıldırım'ın annesi vefat etti. Bu vefat nedeniyle, cenaze nedeniyle bugün için o görüşmeler ertelendi gibi duruyor.

Yarın veya öbür gün Yeniden Refah yanıtını iletecek. Hafta sonuna kadar HÜDA PAR'ın da yanıtını iletmesi bekleniyor. Her iki parti için de 'AK Parti listelerinden girebilirler' deniyor. Ama Yeniden Refah'ta genel eğilim 'Kendi parti amblemimizle Türkiye genelinde aday çıkarabilir miyiz?' şeklinde ama bunlar hep listeler verilene kadar karşı ittifakın rakiplerin ne yapacağı göz önünde bulundurularak bir sonuca bağlanacak ve ona göre şekillenecek. Belki taktiksel bir takım simülasyonlara da gidilebilir süreç içerisinde.

AK Parti'de tüm milletvekillerine 'Aday olun' mesajı gitmişti. Dolayısıyla şimdi milletvekilleri de adaylıklarını koyacaklar. 3 dönem kuralı olur mu, olmaz mı bunlar hala netleşmedi ama milletvekilleriyle ilgili parti grubu performans değerlendirmesi yaptı. Genel Merkez'e sunulacak.

Teşkilatlardan da yine milletvekilleriyle ilgili bir performans değerlendirmesi istenecek. Ve Genel Merkez o doğrultuda listelerle ilgili kararını da verecek.