Gündem Kadına el kal-ka-maz

Kadına el kal-ka-maz

02.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelesini sürdüren İçişleri Bakanlığı, ‘Kadına El Kalkamaz’ sloganıyla Türkiye’nin dört bir köşesinde bilgilendirme çalışması başlattı.

Kadına el kal-ka-maz

İçişleri Bakanlığı, ‘Kadına El Kalkamaz’ sloganı ile Türkiye genelinde başlattığı projede, 5 milyon erkeğe bilgilendirme çalışması yapılması hedefleniyor. Bakanlık ekim ayı itibarıyla 3 milyon 866 bin 584 erkeğe bilgilendirme yapıldığını belirtirken, 1 milyon 38 bin broşür dağıtıldığını açıkladı. Bakanlık Türkiye’nin dört bir köşesinde projeyi tanıtarak vatandaşları şiddet konusunda bilgilendiriyor. Bakanlığın hazırladığı bilgilendirici broşürde şiddete karşı topyekün mücadele edilmesi çağrısı yapılırken vatandaşlara şiddet
ve şiddetle nasıl mücadele
edilmesi gerektiği anlatıldı.

Haberin Devamı

Şiddet topluma ihanettir

“Kadına yönelik şiddet, kadınların maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik eylemler olarak karşımıza çıkıyor” denilirken, ‘Şiddet; yaşam hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal ediyor. Kadın, erkek ve çocuk fark etmeksizin hepimiz, insan onuruna yakışır şekilde yaşamayı hak ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bilgilendirme broşüründe, şiddet gören kişinin utanma, yalnızlık, yetersizlik, başarısızlık hissi, suçluluk, düşük özgüven, harekette bulunmada yetersizlik, değersizlik hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendinden memnuniyetsizlik, fiziksel rahatsızlıklar (sakat kalma, yaralanma, kronik ağrılar), yeme bozuklukları vb. sonuçlara maruz kaldığına dikkat çekiliyor. Şiddetin etkisinin şiddet görenle sınırlı olmadığının vurgulandığı broşürde, bunun sonuçları da anlatıldı.

Haberin Devamı

Kadına el kal-ka-maz

Şiddetin etkileri

Şiddetin çocuklarda, “Kendine güvensizlik, aşırı pasiflik ya da hiperaktivite, iletişim sorunları, uyum sorunları, okul başarısında düşüş, anti-sosyal özellikler, kişilik bozuklukları, suça yönelme” gibi etkilere yol açtığı belirtilirken, anne ve çocuk ilişkisine de zarar verdiği anlatıldı. Broşürde; “Şiddet sebebiyle sağlığı bozulan ve zarar gören kadın, çocuklarının bakımını sağlamakta güçlük çeker. Şiddete maruz kalan kadın, şiddetin olumsuz etkilerini çocuklarına yansıtır. Şiddete maruz kalan anne, çocuklarının bakım ihtiyaçlarını sağlamaktan çok, kendisinin ve çocuklarının güvenliğini sağlamak için çaba gösterir” denildi. Şiddetin baba çocuk ilişkisine etkisi hakkında da; “Şiddete tanık olan çocuk şiddet gösteren babaya karşı kin ve öfke hisseder. Şiddet sürecine tanık olan çocuklar için baba güvenilmez ve korkulan bir figür haline gelir. Eşlerine karşı saldırgan tutum içindeki erkekler bu yaklaşımı çocuklarına karşı da gösterme eğiliminde olur. Şiddete tanık olan çocuk, şiddeti sorun çözme yöntemi olarak öğrenir ve sosyal yaşamında karşılaştığı sorunları şiddetle çözmeye çalışır” denildi.

Başvuru için...

KADES Uygulaması
ALO 183 Şiddetle Mücadele Hattı
ALO 112 Acil Çağrı Merkezi
ALO 157 Yabancılar İletişim
Merkezi Acil Yardım Hattı
0212 656 96 96 - 0549 656 96 96 Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı
Kolluk Birimleri (Polis/Jandarma)
Aile ve Sosyal Hizmetler
İl Müdürlükleri n Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri n Sağlık
Kuruluşları n Adli Kurumlar
Valilikler/Kaymakamlıklar
Kadın Danışma Merkezleri

Haberin Devamı

Şiddet suçtur

Kadına yönelik şiddetin suç olduğunun altı çizilirken, şu bilgilere yer verildi;

Türk Ceza Kanunu’nda;

Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek söz ve davranışlarda bulunmak (hakaret suçu),

Kendisine veya yakınlarının canına ya da malvarlığına zarar verilebileceği ile tehdit etmek (tehdit suçu),

Hukuka aykırı olarak bir yere gitmekten veya bir yerde kalmaktan alıkoymak (hürriyetinden yoksun kılma suçu),

Huzursuz etmeye yönelik ısrarcı davranışlarda bulunmak (kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu),

Bir kimseyi ısrarlı bir şekilde fiziken takip etmek veya iletişim araçlarını kullanarak temas kurmaya çalışmak (ısrarlı takip)

Haberin Devamı

Bedensel ya da ruhsal bakımdan eziyet çekmesine neden olmak (eziyet suçu),

Vücuduna kasten zarar vermek (kasten yaralama),

Cinsel dokunulmazlığına zarar verecek davranışlarda bulunmak (cinsel saldırı, cinsel istismar, cinsel taciz),

Ölümüne sebep olacak davranışlarda bulunmak (kasten öldürme) gibi fiiller suç teşkil ediyor, karşılığında hapis ve para cezaları öngörülüyor.