Gündem Kadınları bir paket sigaraya satıyorlar

Kadınları bir paket sigaraya satıyorlar

10.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mülteci kamplarındaki gözlemlerini AFP’ye anlatan Bangura, IŞİD’in hakimiyeti altındaki bölgelerde kaçırdığı kadınları ‘köle pazarı’nda sattığını söyledi...

Kadınları bir paket sigaraya satıyorlar

Birleşmiş Milletler (BM) Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Zainab Bangura; Irak ve Suriye’nin yanı sıra Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarına gerçekleştirdiği ziyaretin ardından izlenimlerini aktardı. IŞİD’in hakimiyeti altına aldığı bölgelerde ‘köle pazarı’ kurduğunu söyleyen Bangura, bazı kızların bir sigara paketi fiyatı kadar düşük fiyatlara satıldığını söyledi. Fransız Haber Ajansı’na (AFP) röportaj veren Bangura, “IŞİD işgal ettiği alanlardaki kadınları kaçırıyor. Yeni bir bölge ele geçirince. Bunu yeni kaynak olarak adlandırmak istemiyorum ancak yeni kızlara da sahip oluyorlar” dedi. Köle pazarından satılan kadınların sayısı için net bir rakam bulunmuyor.

‘Evlere kapattılar’
Bangura, ziyaretinden bu yana IŞİD militanları tarafından yürütülen cinsel saldırıları önlemek için faaliyet planı üzerine çalışıldığını vurguladı. BM Özel Temsilcisi, özellikle Ezidi kökenli genç kızlarla gerçekleştirdiği görüşmeyi unutamadığını söyledi. Bangura, “Bazıları bir odaya kilitlenmiş. Neredeyse yüzden fazla kız yıkanıp çıplak bir şekilde küçük bir evde tutulmuş. Daha sonra onların kaç paraya satılması gerektiğine karar veren bir grup erkeğin karşısında öylece durmuşlar” dedi.

‘Evlendirme vaadi’
Bangura, Ezidi toplumunun IŞİD’in şiddetine maruz kalan kadınlara kucak açtığını, geri dönebilenlere psikolojik destek verildiğini söyledi. Ancak Türkmen liderlerin aynı tavrı ortaya koymadığının altını çizdi.
BM elçisi Bangura, IŞİD’in çeşitli ülkelerden Irak ve Suriye’ye gelen genç cihatçıları ‘bölgeye gelmeleri durumunda bir bakire ile evlenecekleri’ vaadiyle ikna ettiğini vurguladı. IŞİD’in bu vaadinin son 18 ay içinde Suriye ve Irak’ta artan yabancı cihatçı sayısında önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Yabancı cihatçıların IŞİD için çok önemli olduğunu aktaran Bangura, “Sizi bekleyen kadınlar var, bakirelerle evleneceksiniz diyerek genç cihatçılar bölgeye çekiliyor” dedi. Son zamanlarda yayımlanan BM raporu, 100’den fazla ülkeden gelen 25 bine yakın yabancı cihatçının Irak ve Suriye’ye göç ettiğini ortaya çıkarmıştı. Banguara, IŞİD şiddetinin ‘Ortaçağ pratiklerine’ benzeterek IŞİD’in 13. yüzyıl tipi bir toplum yaratmak istediğini ileri sürdü.