Gündem Kaldığı otelin kayıtları silinmiş

Kaldığı otelin kayıtları silinmiş

15.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Canlı bomba Fadli’nin Ankara’da 4 gün kaldığı otelin kamera görüntülerinin yılbaşından sonra silindiği, olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişinin de El Muhaberat bağlantılı olduğu ortaya çıktı

Kaldığı otelin  kayıtları silinmiş

Sultanahmet’teki canlı bomba eyleminin faili Nabil Fadli’nin Aralık ayında Şanlıurfa’dan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Ankara’da bir otelde 4 gün kaldığı, oteldeki kamera görüntülerinin ise yılbaşının ertesi gününde silindiği ortaya çıktı. Patlamanın ardından başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan yedi kişi arasında bulunan ve aynı evi paylaşan dört kişiden üçü Suriye İstihbarat Servisi El Muhaberat ile irtibatlı.

Haberin Devamı

Göçmen başvurusu

Soruşturma çerçevesinde Fadli’nin bu üç kişiden biri ile buluştuğu birbirleri ile görüşmek için telefon hatları aldığı da tespit edildi. Bu hatlardan birinin Şanlıurfa’dan sinyal verdiği de elde edilen bulgular arasında yer alıyor. Fadli’nin İstanbul Sultanahmet’teki eylemden önce Ankara Ulus’ta dört gün kaldığı da ortaya çıkarıldı. Otelin kamera kayıtlarının ise yılbaşının ertesi günü silindiği belirlendi. Fadli’nin şüphe çekmemek için 5 Ocak 2016’da İstanbul Zeytinburnu’ndaki göçmen idaresine başvurarak sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Fadli, Suriye’deki IŞİD teröründen kaçtığını, ailesinin öldüğünü, Avrupa’ya mülteci olarak geçmek istediğini anlattığı kamuoyuna yansımıştı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’dan Ankara’ya

Bu başvurusuna dair görüntü kayıtlarına göre başvuru sırasında dört kişi daha vardı ve zanlılar Zeytinburnu’ndaki bir evi adres gösterdiler. Hakkında herhangi bir ülkenin “şüpheli” kaydı bulunmayan Fadli’nin faaliyetlerini araştıran polis, kullandığı bir cep telefonu numarasını tespit etti ve bu numarayı 18 Aralık 2015’den itibaren kullanmaya başladığı ve ilk sinyalin Şanlıurfa’dan alındığı belirlendi.

Bu durum Fadli’nin Suriye sınırından Şanlıurfa’ya girdiği ihtimalini güçlendirdi. Fadli’nin Şanlıurfa, Ankara ve İstanbul hattında seyahat ettiği de tespit edildi. Fadli’nin Ankara’da bazı kişilerle temas ettiği, saldırı talimatını veren kişinin ise ABD’ye kaçtığı öne sürüldü.

İşkence gördü iddiası

Gözaltına alınan Fadli ile irtibatlı kişiler ifadelerinde Fadli’nin Suriye’de Esad rejimi güçleri tarafından IŞİD şüphesiyle gözaltına alındığını, işkence gördüğünü, bu sırada tüm ayak tırnaklarının söküldüğünü iddia etti.

Yine bir diğer bilgiye göre, Fadli Ocak 2014’te IŞİD’e katıldı. Ailesine göre IŞİD, Fadlı’nın PYD ile savaşırken öldüğünü açıklamıştı. Fadlı daha önce hiç Türkiye’ye gitmemişti. Bir diğer başka iddiaya göre Fadli, Türkiye’de köşe yazarlığı yapan Hüsnü Mahalli’nin akrabasıydı.