Gündem Kanal İstanbul nereye yapılacak? Kanal İstanbul güzergahı neresi - Kanal İstanbul maliyeti ne kadar?

Kanal İstanbul nereye yapılacak? Kanal İstanbul güzergahı neresi - Kanal İstanbul maliyeti ne kadar?

27.12.2019 - 19:00 | Son Güncellenme:

Kanal İstanbul projesi ile ilgili son dakika haberler geliyor. Kanal İstanbul projesi hakkında bilgi almak isteyenler, Kanal İstanbul Projesi'nin amacı hakkında, Kanal İstanbul güzergahı, Kanal İstanbul maliyeti hakkında araştırmada bulunuyor. Peki Kanal İstanbul projesinin amacı nedir? Kanal İstanbul nereye yapılıyor? Kanal İstanbul maliyeti ne kadar? İşte Kanal İstanbul Projesi hakkında merak edilenler...

Kanal İstanbul nereye yapılacak Kanal İstanbul güzergahı neresi - Kanal İstanbul maliyeti ne kadar

27 Aralık 2019 Cuma günü son dakika gündem haberlerinde yerini koruyan Kanal İstanbul Projesi hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar arayışa koyuldu. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili yetkili isimlerden birçok açıklama geldi. İşte Kanal İstanbul projesi bilgileri arasında Kanal İstanbul Projesinin amacı açıklandı, Kanal İstanbul güzergahı belirlendi, Kanal İstanbul yapımının süresi belli oldu, Kanal İstanbul projesinin maliyeti açıklandı.

Haberin Devamı

 KANAL İSTANBUL PROJESİNİN AMACI NEDİR?

Dünya’daki ekonomik faaliyetlerin her geçen yıl artması, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısının da buna paralel olarak artmasına sebep olmuştur. Yılda ortalama 50 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı, en dar yeri 698 metre olan doğal bir su yolu olup, ticari gemiler Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Boğaz’dan geçiş yapmaktadır. Ancak, Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1930’lu yıllarda Türk Boğazlarından yılda geçen gemi sayısı 3 bin mertebelerinde iken günümüzde gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle, akaryakıt ve benzeri diğer tehlikeli/zehirli maddeleri taşıyan gemi (tanker) geçişlerinin artması, dünya mirası kent üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturmakta, İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş güzergahının planlanmasını zorunlu hale getirmektedir. İstanbul Boğazı’nın günümüzde yaklaşık 50 bin mertebelerinde olan trafik yükünün dünya ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında 2070'li yıllarda 86.000 mertebelerine ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanması Türkiye için olduğu kadar Türk Boğazlarını kullanan tüm ülkeler için de büyük önem arz etmektedir. Planlanan proje ile İstanbul Boğazı’ndaki yaşam ve kültürel varlıkları tehdit eden gemi trafiğinin minimize edilerek, Boğaz’ın her iki girişinde yoğun trafiğe maruz kalan gemilere alternatif geçiş imkanının sağlanması hedeflenmektedir.”

KANAL İSTANBUL GÜZERGAHI NERESİ

Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak.

KANAL İSTANBUL MALİYETİ NE KADAR?

Kanalın proje maliyeti 75 milyar TL olarak hesaplandı. Kanalın yapımı ile birlikte Küçükçekmece Gölü’nü Marmara Denizi’nden ayıran köprü durumundaki kara parçası yaklaşık bir kilometre açılacak.

 

Yazarlar