Gündem Kanalizasyondan çıkan acı gerçek

Kanalizasyondan çıkan acı gerçek

03.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, son dönemde metamfetamin kullanımında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekerken,  Avrupa Atık Su Raporu verileri de endişelendiriyor: Dünyadaki 105 kent arasında ecstasy kullanımında Adana 54, İstanbul 64. sırada yer alıyor.

Kanalizasyondan çıkan acı gerçek

Aleyna Sevim - Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) yayımladığı 2022 Avrupa Atık Su Raporu’na göre İstanbul metamfetamin kullanımında 83’üncü, ectasy kullanımında 64, kokain kullanımında ise 105 şehir arasında 64’üncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar son dönemde metamfetamin kullanımında büyük bir artış yaşandığı uyarısında bulunarak, bağımlılık tedavisi olanaklarının artırılması ve uyuşturucuya ulaşımın daha sıkı önlemlerle engellenmesi gerektiğini belirtiyor.

Amsterdam ilk sırada

Şehirlerin atık su sistemlerindeki psikoaktif maddeleri ölçen Atık Su Raporu’nda, 106 Avrupa şehrinin bulunduğu listede, günlük ortalama amfetamin tüketim miktarında birinci sırada İsveç’in Gavle kenti bulunurken, İstanbul 83. sırada yer alıyor.

105 Avrupa şehri içerisinde günlük ortalama ecstacy kullanımında Hollanda’nın Amsterdam kenti ilk sırada yer alırken, Adana 54, İstanbul ise 64. sırada bulunuyor.

Günlük ortalama kokain tüketim miktarının ise 109 Avrupa şehri karşılaştırmasında Belçika’nın Antwerp Zuid şehri ilk sırada bulunurken, İstanbul 75, Adana ise 93. sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Raporla ilgili Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan eski AMATEM uzmanı, Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Evren, son dönemde amfetamin kullanımının arttığını gözlemlediklerini kaydetti. Prof. Dr. Evren, “İstanbul için benim gözlemlediğim ve meslektaşlarımdan da duyduğum kadarıyla metamfetaminin kullanım oranı giderek artıyor. Hızlı bir şekilde bağımlılık yapması ve olumsuz yan etkilerinin de çok fazla olması fiziksel olumsuz sonuçların da çok fazla olması beraberinde ciddi sorunlar getiriyor. Hastalar bırakmakta zorlanıyor.

Uyarıcı etkisi nedeniyle kokainin yerine de kullanılabiliyor. Önleme çalışmaları gerekiyor. Maddelerin olumsuz etkileriyle ilgili bilgilendirmek önemli. Tedavi imkanlarının olanaklarının artırılması lazım. İnsanların tedavi için ulaşabilecekleri kurumların artırılması gerekiyor. Ne yazık ki ulaşım kolaylaşmış gibi öyle bir daha rahat ulaşmak söz konusu gibi görünüyor” dedi.

‘Sonuçlar endişe verici’

Uluslararası Bağımlılık Tıbbi Derneği Doğu Avrupa Bölgesi Temsilcisi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Rabia Bilici de şu saptamalarda bulundu: “Klinik pratiğimizde metamfetamin kullanan hasta sayısında belirgin artış olduğunu gözlemliyorduk. Bunun bilimsel kanıtlarla gösterilmiş olması gözlemlerimizi doğrulamış oldu. Atık su analizi o ülkeye yeni giren bir maddenin varlığından haberdar edebiliyor, madde kullanma miktarları hakkında fikir veriyor. Sonuçlar elbette endişe verici.”