Gündem Karadeniz’de ortak mayın avı

Karadeniz’de ortak mayın avı

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle güvenlik sorunu yaratan Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı Türkiye, Bulgaristan ve Romanya ortak hareket edecek. ‘Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’nun oluşumu için 3 ülke 10 Ocak’ta imza atacak.

Karadeniz’de ortak mayın avı

Aydın Hasan - Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İngiltere’nin Ukrayna’ya göndermek istediği mayın avlama gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişine izin verildiğine dair iddiaları yalanladı. “Türkiye’nin, Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya gönderilen mayın avlama gemilerinin boğaz geçişine izin vererek Montrö’ye aykırı davrandığı iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” diyen kaynaklar, şunları söyledi: 

Haberin Devamı

Montrö statükosu korundu 

“Türkiye, 1936’dan itibaren hassasiyetle uyguladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Boğazlardan savaşan tarafların geçişini durdurmuştur. Bu kapsamda savaşın başından beri Boğazlardan savaşan tarafların bayraklarını taşıyan bir savaş gemisinin geçişine müsaade edilmemiştir. Türkiye savaşın başından itibaren tarafsız pozisyonunu muhafaza etmiştir. Bahse konu tarafsız pozisyonumuzu zedeleyecek iddiaları kesinlikle reddetmekteyiz. Huzur denizi olarak anılan Karadeniz’de başından beri kıyıdaş ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olduğumuzu dile getiriyor, mevcut güvenlik dengesinin ‘bölgesel sahiplik ilkesi’ çerçevesinde sürdürülmesi ve şu ana kadar tarafsız, adil ve itidalli şekilde uyguladığımız Montrö ile kurulan statükonun korunması gerektiğine inanıyoruz. 

Haberin Devamı

İmza töreni İstanbul’da 

Bu kapsamda, bölgesel sahiplik ilkesi çerçevesinde; Mayın Avlama gemilerimizin MCM BLACKSEA şemsiyesi altında bir an önce seyir ve eğitimler yapmaya başlamasını sağlamak maksadıyla 10-11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul’da bizim ev sahipliğimizde Romanya ve Bulgaristan taraflarının katılımlarıyla MCM BLACK SEA imza töreni gerçekleştirilecektir.”