Gündem Kars MHP’ye geçti

Kars MHP’ye geçti

01.04.2024 - 05:27 | Son Güncellenme:

Doğu Anadolu’daki 14 ilin 5’ini AK Parti,6’sını DEM Parti, 2’sini MHP, 1’ini de CHP kazandı. MHP, 2019 seçimlerinde HDP’li belediye olup kayyum atanan Kars’ı da aldı.

Kars MHP’ye geçti

Meltem Güneş - Kürt seçmenin yoğun olduğu Doğu Anadolu’da dünkü seçimlerde bölgedeki tablo değişti. Doğu Anadolu’daki 14 ilin 6’sını DEM Parti, 5’ini AK Parti, 2’sini MHP, birini ise CHP kazandı. 2019’daki yerel seçimde bölgedeki 7 ilde birinci olan AK Parti elindeki Ağrı ve Muş’u DEM Parti’ye kaptırdı. AK Parti bölgedeki kalesi olarak bilinen Malatya’yı tekrar kazansa da ilde yaklaşık 20 puan kaybetti. AK Parti diğer kalesi Erzurum’da da 10 puanlık düşüş kaydetti. AK Parti, üç büyükşehrin bulunduğu bölgede Erzurum, Malatya, Bitlis, Bingöl, Elazığ belediyelerini tekrar kazandı. Elazığ’da yüzde 20’lik oy ile Yeniden Refah Partisi ikinci oldu. Yeniden Refah Bingöl’de de yüzde 21 oy aldı. 

Haberin Devamı

İl sayısını ikiye çıkarttı 

Doğu Anadolu’da Erzincan belediyesine sahip olan MHP ise Erzincan’da güven tazelerken, 2019 seçimlerinde HDP’li belediye olup da kayyum atanan Kars’ı da kazandı. Böylece MHP bölgedeki il sayısını 2’ye çıkarttı. Bölgenin en stabil partisi ise CHP oldu. Bir önceki yerel seçimde kazandığı Ardahan’ı elinde tutan CHP başka bir belediyeyi kazanamadı. 

Tunceli, el değiştirdi

2019 seçimlerinde HDP’li belediye olup kayyum atanan Van, Iğdır ve Hakkari’de DEM Parti kazandı. Üç ilin yanı sıra Ağrı ve Muş ile daha önce TKP’de olan Tunceli’de de DEM birinci parti oldu. Önceki yerel seçimde 4 ili kazanan DEM Parti, dünkü seçimlerde belediye sayısını 6’ya yükseltti.

Kars MHP’ye geçti

Katılım oranı düştü

Haberin Devamı

Bölgede 2019 seçimlerine göre katılım oranında düşüş yaşandı. Saat 22.00 itibarıyla yüzde 56,1 ile en düşük katılım oranı Bingöl’de kaydedilirken, Van’da yüzde 63,8, Ağrı’da yüzde 65,1, Elazığ’da yüzde 67,1, Muş’ta yüzde 67,3, Bitlis ve Tunceli’de yüzde 68,9, Erzurum’da yüzde 70,7, Iğdır’da yüzde 71,5, Kars’ta yüzde 72,5, Malatya’da yüzde 73, Hakkari’de yüzde 79,5, Ardahan ise yüzde 81,9 oranında katılım oldu. Bir önceki seçimlere göre, Bingöl, Bitlis, Van, Tunceli’de katılım oranında yüzde 10’dan fazla düşüş yaşandı.

Malatya’da seçim zaferi kutlandı

Kesin olmayan sonuçlara göre Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı Sami Er kazandı. Yine merkez ilçeler olan Yeşilyurt ve Battalgazi’de AK Parti’nin kazanması ile seçim zaferi İl Binası önünde coşkuyla kutlandı.

AK Parti Malatya İl Başkanlığı önünde gerçekleşen kutlama programına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Sami Er ile Battalgazi Belediye Başkanlığı’na seçilen Bayram Taşkın ve Yeşilyurt Belediye Başkanlığı’na seçilen Prof. Dr. İlhan Geçit partililerle buluştu.

Bitlis’te kıl payı AK Parti

Bitlis’te dün akşam kıyasıya bir yarış yaşandı ve AK Parti, Bitlis’i kıl payı fark ile kazandı. Bitlis’te saat 22.00 itibarıyla AK Parti yüzde 38,3, DEM Parti ise yüzde 38,2 oy aldı. Kıl payı kazanışların yanında farkın yüksek olduğu yarışlar da oldu. Erzurum’u yüzde 49’la kazanan AK Parti ile ikinci olan İYİ Parti arasında yaklaşık yüzde 27’lik bir oy farkı oldu. Van’da da DEM Parti, AK Parti’ye 26 puanlık fark attı.