Gündem Kaşıkçı’yı Melone aradı

Kaşıkçı’yı Melone aradı

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedini arama çalışmasına kadavra köpeği Melone de katıldı. Eğitmen Aykut Çil,“Toprak altında, beton içinde, kireç içinde, yanmış, gizlenmiş halde bütün ceset ve kan örneklerini bulabiliyor” dedi.

Kaşıkçı’yı Melone aradı

Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan beş kadavra köpeği var. O köpeklerden biri, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında, başkonsolosluk ve konsolosluk konutundaki aramalara katılan kadavra köpeği Melone.

Haberin Devamı

Beş aydır görev yapan Melone’nin sekiz olayda görev aldığını söyleyen eğitmeni polis memuru Aykut Çil, “Melone, toprak altında, balçıkta, beton içinde, kireç içinde, yanmış ve gizlenmiş halde bütün ceset ve ceset parçalarını, kan ve kemik örneklerini bulabilme özeliğine sahip” dedi.

Marmara sorumlusu

Ceset arama (kadavra) köpekleri, Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi’nde altı aylık eğitimden sonra göreve başlıyor.

O köpeklerden biri, Hollanda çoban köpeği Melone. 2 yaşındaki Melone eğitimini haziran ayında tamamladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Kayıp Şahıslar Büro Amirliği’nde beş ay önce göreve başlayan Melone, Marmara Bölgesi’ndeki olaylardan sorumlu. Şu ana kadar Marmara Bölgesi’nde sekiz olayda görev aldı. Cemal Kaşıkçı soruşturmasında, başkonsolosluk ve konsolosluğa ait konuttaki aramalara da katıldı.

Haberin Devamı

Kaşıkçı’yı Melone aradı

Melone ve Melo başkonsoloslukta arama yaptı.

Branşa göre eğitim

“Melone artık çocuğum gibi” diyen Aykut Çil (25) Milliyet’e konuştu: “Belli alanlarda görev yapacak köpekler yavruyken alınıp Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi’nde eğitiliyor. Eğitimi geçen köpekler, hangi branşta iyiyse daha sonra o branşta eğitim alıyor. Melone ve diğer dört köpek kadavra köpeği olmaya uygun görülmüş. Bu alanda eğitim aldılar. Eğitimler sırasında hayvanlara ait kan ve kemik parçalarıyla çalışıldı. Biz de eğitim aldık. Sonra beş ilde göreve başladık. Bu köpekler aldıkları eğitim sayesinde toprak altında, balçıkta, beton içinde, kireç içinde, yanmış ve gizlenmiş halde bütün ceset, ceset parçaları, kan ve kemik örneklerini bulabiliyor.”

Bir ceset buldu

Aykut Çil, “Melone ile göreve başladıktan sonra sekiz farklı olaya gittik. Bunlardan biri de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı. Gittiğimiz olaylarda şu ana kadar sadece bir cesede ulaştık. Ceset, Ümraniye’de bir ormanda çıktı. Aile daha önce cesedin olduğu alana bakmış, fakat herhangi bir şeye ulaşmamış. Biz, şahıs kaybolduktan bir ay sonra söz konusu ormanda aramalara katıldık ve cesedi bir ağaca asılı şekilde bulduk. En son gittiğimiz olay ise Kocaeli’de iki yıl önce yaşanmış. Ailenin söylediği alanda dört günlük bir arama yaptık, fakat herhangi bir bulguya ulaşılamadı” dedi.

Haberin Devamı

Kaşıkçı’yı Melone aradı

Çiğdem Yılmaz ve Melone

Sınıf arkadaşları

Emniyette aynı dönemde göreve başlayan kadavra köpekleri şunlar: Melone (İstanbul),
Melo (Antalya), Bor (İzmir), Eva (Ankara), Obert (Erzurum). Eva, Ankara Polatlı’da öldürüldükten sonra gömülen Eylül Yağlıkara’nın (8) cansız bedeninin bulunmasını sağladı. Melo ise Adana’da kaybolan üniversite öğrencisini ormanlık alanda asılmış halde buldu.

Kaşıkçı’yı Melone aradı

‘Çocuğum gibi’

Eğitmen Aykut Çil, “Melone dişi bir köpek. Kendisi eğitime yatkın, hırslı, oyun oynamayı seven, inatçı, korkuları olmayan biri. Melone ile 13 aylıkken tanıştım. 11 aydır benimle birlikte. Artık çocuğum gibi oldu. Melone’ye çocuk gibi bakıyorum. Yapmaması gereken şeyleri yaptığında sesimi yükseltince hemen duruyor. Onu özel mamalarla besliyorum. Onunla her gün çalışma yapıyoruz” dedi.

Kaşıkçı’yı Melone aradı

Aykut Çil ve Melone