Gündem Katarakt yerine rahim alan 15 doktor ve hemşireye dava

Katarakt yerine rahim alan 15 doktor ve hemşireye dava

14.04.2011 - 11:23 | Son Güncellenme:

.

Katarakt yerine rahim alan 15 doktor ve hemşireye dava

İZMİR’de, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde 3 yıl önce, katarakt ameliyatı için ameliyathanaye alınan 58 yaşındaki Saadet Kılınç’ı aynı yaşlarda başka hastayla karıştırıp rahmini alan, aralarında ameliyatı yapan doktorların ve hemşirelerin de bulunduğu 15 kişi hakkında, 3 ay ila 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

Olay, 28 Temmuz 2008 tarihinde meydana geldi. Manisa’nın Salihli İlçesi’nde yaşayan bir çocuk annesi ev hanımı Saadet Kılınç, emekli öğretmen eşi Kazım Kılınç ile birlikte gözündeki katarakttan kurtulmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne geldi. Göz servisinden ameliyathaneye getirilen Saadet Kılınç’ın üzerine, yandaki diğer sedyede yatan ve rahminde kist bulunan Ünsal Bektaş’ın dosyası konuldu. İddiaya göre Kadın Doğum Uzmanı Dr. Y.A., adını sormadan Saadet Kılınç’ı ameliyata aldı.

Ameliyatla Kılınç’ın rahmi alındı ve kasığına dikiş atıldı. Aynı süre içerisinde göz doktorları, Ünsal Bektaş’ın kendi hastaları olmadığını fark etti. Doktorlar tüm servisleri gezerek Saadet Kılınç’ı aradı. Kılınç, kadın doğum için kullanılan ameliyathanede rahmi alınmış ve dikiş atılırken bulundu. Ameliyatı yapan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Y.A. ile Anestezi Uzmanı Dr. E.D., açığa alınırken, haklarında soruşturma başlatıldı. Bir daha benzer bir olay olmaması için de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, hastalara bileklik takılması kararını aldı.

Haberin Devamı

Danıştay 1’inci Dairesi, olayın sorumlulura olan hemşire N.S., ameliyatı yapan doktorlar Y.A., M.K., A.R. T.B., anestezi uzmanı doktor H.B., hemşire M.B., sorumlu hemşire P.A., ameliyathaneden sorumlu öğretim üyesi Prof. Dr. T.U., Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi E.D., kadın doğum ameliyat pasif ekibi araştırma görevlisi G.N.K.T. ve T.E.D., Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ameliyat ekibinden A.T.Ö., A.Y. ve Ö.K. ile ameliyathaneden sorumlu hemşire D.K.’nin yargılanmaları için izin verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı hakkında ise yargılama izni verilmedi.

Olayı soruşturan, memur suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün, Danıştay 1’inci Dairesi’nin haklarında dava açılmasına izin verdiği 15 görevliyi tek tek çağırıp ifadelerini aldı. Savcı Aygün, yanlış hastayı ameliyat eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı araştırma görevlileri Dr. Y.A., M.K. ve A.R.T.B.’nin ’Taksirle yaralama’ suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istedi. Diğer sanıklar için ise ’Görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istedi.

Haberin Devamı

Haklarında dava açılan 15 görevlinin önümüzdeki günlerde İzmir Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıkacağı belirtildi.