Gündem Kerimova’ya kara para soruşturması

Kerimova’ya kara para soruşturması

13.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özbekistan’da halk tarafından yolsuzluğun sembolü olarak görülen Devlet Başkanı İslam Kerimov’ın kızı Gülnara hakkında İsviçre’de kara para aklama soruşturması açıldı

Kerimova’ya kara para soruşturması

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un büyük kızı Gülnara Kerimova’ya İsviçre’de para aklama soruşturması açıldı. İsviçreli savcılar dün yaptığı açıklamada, Kerimova’nın geçtiğimiz yılın sonundan beri para aklama şüphesiyle izlendiği belirtildi. Soruşturmanın Kerimova’nın çevresindeki dört kişi üzerinden başladığı ve Kerimova’yı da kapsayacak şekilde genişletildiği ifade ediliyor.

Dokunulmazlığı kalktı
Özbekistan’ın eski Birleşmiş Milletler temsilcisi olan 41 yaşındaki Gülnara Kerimova, bu görevinden geçtiğimiz yılın temmuz ayında alınmış ve diplomatik dokunulmazlığını kaybetmişti. Böylece, İsviçre’nin Cenevre kentindeki tüm diplomatik görevlerinden alınan Kerimova’ya yönelik soruşturmanın da önü açılmış oldu. İsviçre’yi kısa süre sonra terk eden Kerimova’nın adının Temmuz 2012’de başlatılan soruşturmaya 16 Eylül 2013 tarihinde eklendiği açıklandı. Bununla beraber, İsviçre’deki soruşturmada elde edilen bilgiler, Kerimova adına Fransa ve İsveç’te de yolsuzluk soruşturmaları açılmasına sebep oldu.

Fransa’daki evi arandı
Soruşturmayla ilgili olarak Kerimova’nın Fransa’daki evinde ağustos ayında arama yapılmıştı. Kendisi ile yakın bağlantısı bulunan iki kişinin de gözaltına alındığı açıklandı. Kerimova’nın 800 milyon İsviçre frangı değerindeki Özbek sanat eserlerine el konuldu. Aralıkta Kerimova’nın Cenevre’de göl kenarında bulunan evine giren bir grup Özbek, evin içinde Özbek Ulusal Müzesinden alındığı iddia edilen birçok sanat eserini görüntülemişti. Kerimova, yakın zamana dek 75 yaşındaki İslam Kerimov’un veliahtı olarak görülüyordu. Ancak Kerimova, Özbekistan’daki muhafazakâr yönetici eliti kızdırınca bu gücünü kaybetmiş, kendisine bağlı televizyon kanalları ve butikler vergi kaçırma suçlamalarıyla kapatılmıştı.