Gündem Kimlik avcılarına yem olmayın

Kimlik avcılarına yem olmayın

22.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Siber suçların artmasıyla kimlik bilgilerinin dolandırıcıların eline geçmeyecek şekilde muhafaza edilmesi hayati bir önem kazandı. Dolandırıcılar bu bilgileri hangi yöntemlerle ele geçiriyor, nasıl önlemler alınmalı uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi.

Kimlik avcılarına yem olmayın

EREN KOCA Haber Merkezi - Marmara Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık: “Sahte platformlar, genellikle bankaları, kamu kurumlarını veya tanınmış şirketleri taklit ederek kullanıcıları kandırmaya çalışıyor. Bankalar daha titiz bir kimlik doğrulama süreci benimsemeli.”

Haberin Devamı

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan: “Dolandırıcılar genellikle kullanıcıları bir bağlantıya tıklamaya veya bir eki açmaya teşvik eder. Siber suç ekonomisi, sadece veriler için değil aynı zamanda kötü amaçlı yazılımlar için de büyük bir pazar yeri.”

7 yıla kadar hapis cezası var

Ceza avukatı Uğur Poyraz: “Sahte banka veya kredi kartı üretmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır. Fail, savcılık aşamasında soruşturmada işbirliği yaparsa cezada 2/3 oranına kadar ceza indirimi yapılır.”