Gündem ‘Kız çocukları, yeniden inşanın liderleri’

‘Kız çocukları, yeniden inşanın liderleri’

13.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu(UNFPA), BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Aydın Doğan Vakfı’nın iş birliğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gençlerin katılımıyla, bu yıl Hatay’da yapıldı.

‘Kız çocukları, yeniden inşanın liderleri’

ÇİĞDEM YILMAZ / Hatay - Kız çocuklarının ve genç kadınların yaşamın ve şehirlerin yeniden inşasındaki dönüştürücü rolünü vurgulamak üzere Hatay’da gerçekleştirilen konferansın bu yılki teması “Kız Çocukları Geleceği Yeniden İnşa Ediyor” oldu. Konferansta konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi “UNICEF, kız çocuklarının güçlendirilmesinin önemine güçlü bir şekilde inanmaktadır ve toplumsal katılımlarının arttırılması için çalışmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Görünmez kalabiliyorlar’

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami de travma geçirmiş, gelenekler tarafından kısıtlanmış, okul ve aile yapılarından ve tanıdık sosyal ağlardan koparılmış kız çocuklarının, kalabalıklar içinde görünmez kalabildiğini söyledi. Mohtashami, “Korunmaya ilişkin riskler yükselirken yaşta, erken ve zorla evlilikler de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, sömürü ve istismarın arttığına dair raporlar bulunmakta diye konuştu.

Geleceğe yatırım

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova şunları söyledi: “Yıkıcı depremlerin ardından farklı zorluklarla karşı karşıya kalan ergenlik çağındaki kız çocuklarının ve genç kadınların gösterdiği olağanüstü dayanıklılığı takdirle karşılıyoruz. Kız çocuklarının haklarına ve liderliğine öncelik vererek dirençli ve eşitlikçi bir geleceğe stratejik olarak yatırım yapıyoruz. Onları yeniden inşa çabalarına kilit aktörler ve liderler olarak dahil etmek, topluluklar içinde olumlu bir değişimi teşvik edecektir.”