Gündem Kızından babasına: Aynı sahnedeyiz

Kızından babasına: Aynı sahnedeyiz

11.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hayata veda eden Rasim Öztekin son yolculuğuna uğurlandı. Pelin Öztekin, babasına yıllarını verdiği Ses Tiyatrosu sahnesinden ‘Bak baba, birlikte aynı sahnedeyiz’ sözleriyle veda etti.

Kızından babasına: Aynı sahnedeyiz

Türkiye’nin usta tiyatro oyuncusu, sinema sanatçısı Rasim Öztekin, dün düzenlenen törenlerin ardından son yolcuğuna uğurlandı. Rasim Öztekin için ilk tören sanat yaşamına adımını attığı Beyoğlu Ortaoyuncular Ses Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Ailesi, dostlarının usta oyuncu ile ilgili anılarını paylaştığı törenin ardından Öztekin, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Anma töreni, ailesi, yol arkadaşları, sevenleri ile Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Öztekin’in hayatından ve sanat yaşamından kesitlerin sunulduğu barkovizyon gösterisiyle başlayan anma töreninde konuşma yapan kızı Pelin Öztekin, ayakta durmakta zorlandı. Törende babasını kaybetmenin acısı ile bir veda konuşması yapan Pelin Öztekin, salonda duygusal anların oluşmasına neden oldu. Öztekin, “Benim ustam, ilk aşkımdı. Babam olmanın yanında benim de bu tiyatroda yetişmemi sağladı. Bu sahneye böyle çıkmak istemezdim. Bak baba birlikte aynı sahnedeyiz” diye veda etti.

Kızından babasına: Aynı sahnedeyiz



‘Yeri doldurulamaz’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rasim Öztekin’in yerinin doldurulamayacağını söyleyerek, “Televizyonda, sinema perdesinde, hepsinden öte tiyatro sahnesinde güler yüzümüz, duygu ve düşünce aynamız, kimi zaman kendimiz, kimi zaman çok farklı insan hikâyelerinde rehberimiz olmayı başardı. Ve bütün bunları çok büyük bir başarıyla bize sunarken, herkesten farklı olarak sahneyi, rolünü seyircinin huzurunda değil, seyirciyi hayatının içinde hissettirerek çok farklı bir başarı elde etti. O yüzden yeri doldurulmaz, çok değerli bir ustamız” dedi.

‘Uçtu gitti gökyüzüne’


Pelin Öztekin’in konuşmasının ardından sahneye Derya Şensoy davet edildi. Rasim Öztekin’in Ortaoyuncular Tiyatrosu’ndan ustası Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy babasının sağlık sorunları nedeniyle törene katılamadığını söylerken, Şensoy’un Rasim Öztekin için yazdığı mektubu okudu. Ferhan Şensoy mektubunda “Rasim, Ortaoyuncuların amatör oyuncular kolundan yetişti kısa sürede profesyonel olup, başarılı oldu. Ben de kavuğumu ona devrettim, kimi rahatsızlıklarından ötürü sahneyi bıraktı ve kavuğunu Şevket Çoruh’a devretti. Günü geldi, uçtu gitti gökyüzüne... Kavuklu fotoğrafı asılı durur ses 1885’te, bir gün ben de geleceğim gökyüzüne, buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede” sözleriyle dostunu uğurladı. “Seksenler” dizisinde yıllarca Rasim Öztekin’in oğlunu oynayan Şoray Uzun, “Büyüyüğümüz, ustamız, rol gereği de olsa babamız oldu. Onu tanıyanlar, zaten biliyorlar. Anılardan başka onu anlatacak çok fazla bir şey yok. Rasim Ağabeyin vefat haberinden sonra, toplumun her kesiminden gelen mesajlar aşağı yukarı aynıydı. Aileden birini kaybetmiş olmanın acısı gibi bir acı verdi bize” dedi.

Galatasaray bayrağıyla uğurlandı

Rasim Öztekin’in Türk bayrağına sarılı ve üzerine Galatasaray bayrağı sarılan tabutu, önce mezun olduğu Galatasaray Lisesi’ne getirildi. Ardından Ses Tiyatrosu’na getirilen usta oyuncunun naaşı tören mangasının omuzlarında tiyatro sahnesine çıkarıldı. Öztekin’in naaşı Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

‘Pişman olmayacaksın’

Rasim Öztekin’in kavuğunu devrettiği Şevket Çoruh, “Çok uzun zamandır hepimizi zaman makinesinden indirip, 2000’li yıllardan 80’lere götürdü. Rasim Ağabey, üç gün öncesine kadar hâlâ o zaman makinesinde bilet kesiyordu. . Rasim Ağabey, kavuğu bize teslim ettin, asla pişman olmayacaksın. Evinde, Ses Tiyatrosu’nda, Ortaoyuncular’ın evinde sana tekrar söz veriyoruz. Huzur içinde uyu Rasim Ağabey” dedi. Zeliha Berksoy da, hiçbir zaman tiyatroyu, nöbetçi tiyatroyu aksatmayan Rasim Öztekin için şunları söyledi:

“Sahnede Ferhan’ın partneri olarak çok önemli çalışmalarda yer alıp, yerini sağlamlaştırdı. Çok kıymetli bir oyuncuydu.”