Gündem Köksal: Karadayı’nın tanktan haberi yoktu

Köksal: Karadayı’nın tanktan haberi yoktu

21.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 28 Davası’nın dünkü duruşması, dönemin MEBS Başkanı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya’nın avukatı Erol Aras’ın savunmasıyla başladı.

Köksal: Karadayı’nın tanktan haberi yoktu


28 Şubat davası sanıklarından Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Sincan’da tankların eğitim uygulama planları uyarınca yürütüldüğünü savundu. Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın konudan haberi olmadığını ve çok üzüldüğünü söyleyen Köksal, “Art niyetli olsaydım eğer, bu şekilde hareket etmezdim. Daha büyük kuvvetleri her tarafa çıkarırdım” şeklinde konuştu.
Tankları yürüterek halkı korkutmakla suçlandığını belirten Köksal, “Türk halkı askerden, tankından, topundan korkacak değil. Sevgiyle yaklaşır askerine, korkutma olmaz. Eğer bir millet askerini sevmiyorsa, o milletin sonu gelmiş demektir. Hiçbir kişi arayıp da ‘Bu tankları niye yürüttün?’ diye sormadı. Herkes istediğini yazdı, istediğini düşündü” diye konuştu.
Batı Çalışma Grubu’nun illegal bir yapı olmakla suçlandığını belirten Köksal, “Ben BÇG içinde olmadım, ama bu beni çok üzdü. TSK, illegal bir iş yapmaz, şartlar gerektiğinde gereken şeyleri yapar. İllegal iş yapacak bir ihtiyaç da yoktu. Niyetimiz kötü olsaydı bizi kolay kolay kimse durduramazdı. Bunu da bilmek lazım” dedi. Köksal, 28 Şubat’da alınan kararları bugün de olsa imzalayacağını da söyledi.
‘Çiller hükümette değildi’
Davanın, birtakım intikam duyguları ve acılarla, seneler sonra siyasilerin “28 Şubat ne oldu?” yönündeki beyanları üzerine açıldığını öne süren Aras, Tansu Çiller’in, REFAH-YOL hükümetinin istifasından sonra dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a yönelik, “Şimdiye kadar seçilmiş hiçbir genel başkan onbaşı olma şerefsizliğini göstermedi” sözü üzerine başlatılan kampanyaya ilişkin de, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kampanyasıdır. Tansu Çiller o sırada hükümette değildir. Bunun hükümeti düşürmekle, psikolojik harekâtla ilgisi yok. Hukuk dışı, şiddete dayalı, insanlık dışı bir saldırı emri verilmemiştir” ifadelerini kullandı.
Köksal, 28 Şubat kararlarına imza attığını belirterek, “İyi niyetli alınmış kararlar olarak hükümete gönderildi” dedi. Buna ilişkin çalışmanın değişik şekillerde vasıflandırıldığını, “darbe denildiğini, itham edildiğini” söyleyen Köksal, MGK sonrasındaki çalışmalarla fazla ilgilenmediğini kaydetti.
‘Kimse durduramazdı’
BÇG’nin illegal bir yapı olmakla suçlandığını belirten Köksal, “Ben BÇG içinde olmadım, ama bu beni çok üzdü. TSK, illegal bir iş yapmaz, şartlar gerektiğinde gereken şeyleri yapar. İllegal iş yapacak bir ihtiyaç da yoktu. Niyetimiz kötü olsaydı bizi kolay kolay kimse durduramazdı” diye konuştu.
Eski PKK’lı Şemdin Sakık’ın yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuş azılı bir katil olduğunu söyleyen Köksal, Sakık’ın beyanlarıyla suçlanmaktan üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Genelkurmay Başkanı üzülmüş’

Köksal şunları söyledi: “Ben hastanedeyken telefon geldi, dediler ki ‘Sayın Genelkurmay Başkanı çok üzülmüş, neden haberleri olmamış’. Art niyetli olsaydım eğer, bu şekilde hareket etmezdim. Daha büyük kuvvetleri her tarafa çıkarırdım. Bu (tankların geçişi), 30 Ocak’ta (Sincan’ın RP’li Belediye Başkanı Bekir Yıldız Kudüs’ü anma gecesi düzenledi) yapılanlardan sonra olduğu için korkutmaya çalışmışız. Türk halkı askerden, tankından, topundan korkacak değil. Sevgiyle yaklaşır askerine, korkutma olmaz. Eğer bir millet askerini sevmiyorsa, o milletin sonu gelmiş demektir.”
Soruşturma aşamasındaki beyanına, “Tanklar için emir verdim” diye yazıldığını bildiren Köksal, “Yazıl vesözlü emir vermedim. Savcıya bunu söyledim, ‘Düzeltiriz’ dedi. Ben, kurmay başkanına, ‘Eğitim uygulama planlarındaki vazifesini yapsınlar’ dedim” ifadelerini kullandı.