Gündem Komşu ile ilişkide zirve dönemi

Komşu ile ilişkide zirve dönemi

21.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’dan son 10 günde Cumhurbaşkanı Radev dahil 4 ayrı heyet Türkiye’yi ziyaret etti. Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunan Bulgaristan Meclis Başkanı Raşidov, “İlişkilerimiz zirvede şimdi çalışma zamanı, temasların devamı da gelecek” dedi.

Komşu ile ilişkide zirve dönemi

İSMAİL ŞAHİN İstanbul - Yılın son günlerinde komşu ülke Bulgaristan ile yoğun siyasi temaslar dikkat çekiyor. İlk olarak Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle beraberinde kalabalık bir heyetle İstanbul’a çalışma ziyaretine geldi.

Haberin Devamı

Görüşmede ekonomi, enerji, göç ve güvenlik, iki ülke arasındaki ulaşım bağlantısı gibi konular ele alındı. Bu görüşmenin ertesi günü Enerji Bakanı Rosen Hristov, Türkiye’ye gelerek BOTAŞ ile enerji tedariki konusunda görüşmelerde bulundu. Toplantıda Bulgaristan’ın enerji ihtiyacının yüzde 30’unun Türkiye üzerinden sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı. Geçen hafta ise Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturması kapsamında hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve kaçtığı Bulgaristan’da yakalanan Levent Göktaş Türkiye’ye iade edildi. Göktaş’ın iadesinin akabinde Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev Türkiye’ye gelerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Heyetler arası görüşmelerde özellikle sınır polis şeflerinin yer aldığı ve ağrılık olarak yasadışı göç konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. Soylu yaptığı açıklamada son 5 ay içinde Demerdzhiev ile tam 13 kez görüştüklerinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Son olarak ise Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin ilk Türk kökenli Başkanı Vejdi Raşidov, her partiden milletvekilleri ve 17 kişilik bir gazeteci ekibiyle Ankara ve İstanbul’da üst düzey temaslarda bulundu. Önceki gün ilk olarak Türk mevkidaşı Mustafa Şentop ile görüşen Raşidov, AB ile Türkiye arasında Bulgaristan’ın ev sahipliğinde bir göç zirvesi fikrinin doğduğunu belirtti. Ayrıca geçtiğimiz ay sınırda mülteciler tarafından öldürülen Bulgar sınır polisi Petar Bachvarov anısını tam iki ülke sınırında bir anıt yapılacağını ifade etti. Sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Raşidov dün İstanbul’a geçti. Raşidov, dün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve göç sorununun ele alındığı ifade edildi. Raşidov, Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Erdoğan’dan AB ile yapılacak göç sorunu görüşmelerinde Bulgaristan’ın arabulucu ve ev sahibi olması için izin istedim” ifadelerini kullandı. Raşidov bu zirve için Cumhurbaşkanı Radev’in 8-9 Ocak’ta Brüksel’de temaslarda bulunacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Raşidov daha sonra Kültür Bakanı olduğu dönemde restorasyonuna çok emek verdiği Balat’taki Sveti Stefan Kilisesi’ni (Demir Kilise) ziyaret etti. Burada Milliyet’e açıklamalarda bulunan Raşidov, Türkiye için bu kilise bir anıttır. Bizim için de Bulgaristan’da restore ettiğimiz camiler anıttır. Bulgaristan’daki üç camiyi restore ettik; sırada 4. tarihi eser Köstendil Camisi var” dedi. İki ülke arasındaki yoğun temaslara da değinen Raşidov, “Hiç olmadığı kadar yakınız. Şimdi birlikte çalışma zamanı, bu görüşmelerin devamı da gelecek” açıklamasında bulundu.

Raşidov’un İstanbul temasları sırasında çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı’nın da dün Ankara’ya gelip temaslarda bulunduğu belirtildi.

Komşu ile ilişkide zirve dönemi

Koalisyon sinyalleri

Son bir yılda tam 4 parlamento seçimi yapılan Bulgaristan’da hükümet kurma çalışmalarından da umut verici sinyaller geliyor. Bulgar kaynaklara göre, yeni bir seçime gidilmeden koalisyon kurulması konusunda çalışmalarda ilerleme kaydedildi. Kaynaklar koalisyonda Hak ve Özgürlükler Partisi’nin de olacağını dile getiriyor.