Gündem Kontenjan artışlarına rektörler tepki gösterdi

Kontenjan artışlarına rektörler tepki gösterdi

29.05.2008 - 01:40 | Son Güncellenme:

YÖK’ün yükseköğretim kontenjanlarında yüzde 25’i aşan artış yapması, “Üniversiteler lise olacak” tepkisini getirdi.

Kontenjan artışlarına rektörler tepki gösterdi

 İlahiyat fakültelerinin kontenjanları yüzde 113 artırılırken, YÖK Genel Kurulu’nun muhalif üyeleri bu artışa bir anlam veremediklerini belirtti.
YÖK Genel Kurulu’nun “muhalif” olarak bilinen üyelerinden Prof. Dr. İsa Eşme, ilahiyat fakültelerinin ikinci öğretim programlarında da çok fazla artış yapıldığına dikkat çekerken Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, yalnızca öğretim üyesi sayısına bakılarak yapılan artışın üniversiteleri “yüksek lise” haline dönüştüreceğini belirtti.
Prof. Yüzbaşıoğlu, “İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarının rektörlerin isteği yönünde artırıldığı söyleniyor. Geçmiş yıllarda da ilahiyatların kontenjanları üniversitelerin isteği yönünde artırılıyordu, ancak bu kadar büyük talep gelmiyordu.
Üniversiteler, yayın sıralamalarında gerilere düşecek. Öğretim üyeleri fazla ders yükü altında ezilecek. Üniversiteler okullaşacak” diye konuştu.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da benzer kaygıyı dile getirerek, “Hocalar derse yöneleceği için bilimsel araştırmaları gerileyecek, eğitim kalitesi düşecek.
Yeni mezunlar, kalitesiz olacağı için işsizlik sorunu büyüyecek. Dünyadaki ilk 500 üniversite arasına Türk üniversiteleri giremeyecek. Türkiye’ye yapılmış en büyük kötülük. Türkiye, Avrupa’da alay konusu olacaktır” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise, “Artış, hiçbir kaynak aktarmadan 10-12 üniversite açmak demektir. Uygulamalı tıp fakültelerinde eğitimin kalitesi büyük oranda düşecek” dedi.