Gündem Konyalı Ümmü'nün yakınları Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına şaşırdı

Konyalı Ümmü'nün yakınları Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına şaşırdı

30.10.2009 - 14:01 | Son Güncellenme:

Ölüm nedeninin ‘domuz gribi’ olduğu 3 gün sonra açıklandı

Konyalı Ümmünün yakınları Sağlık Bakanlığının açıklamasına şaşırdı

KONYA'nın Doğanhisar İlçesi'nden getirildiği Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde geçen pazartesi sabahı yaşımını yitiren ve ölüm raporunda ‘zatürree’ denilen 46 yaşındaki bedensel engelli Ümmü Sezgin'in yakınları, onu toprağa verdikten 3 gün sonra Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı geciken açıklamayla ölüm nedeninin ‘domuz gribi’ olduğunu öğrendi. Domuz gribini nasıl kaptığı merak konusu olan Ümmü Sezgin'in yakınları ile komşuları gecikmeyle gerçeği öğrenince şaşırırken, sağlık taramasından geçirildi.

Doğanhisar İlçesi'nde, 5 yaşında çocuk felçi geçiren Ümmü Sezgin'in belden aşağısı felçli kaldı. Anne ve babasının ölümünün ardından, bekar olan 48 yaşındaki ablası Emine Sezgin'le birlikte yaşayan Ümmü Sezgin, 25 Ekim Pazar günü soğuk algınlığı şikayetiyle Doğanhisar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan ilk tedavinin ardından Sezgin, Konya'daki Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin Dahiliye Servisi'nde Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alınan Ümmü Sezgin'e burada ‘zatürree ve akciğer yetmezliği’ hastalığı tanısı konuldu. Ümmü Sezgin'den alınan kan ve tükürük örnekleri de tahlile gönderildi.

BAKANLIK DÜN GECE AÇIKLADI

Yoğun Bakım'da tedavisi süren Ümmü Sezgin, 26 Ekim Pazartesi günü saat 11.00 sıralarında yaşamını yitirdi. Sezgin'in ölümünün ardından ‘domuz gribi’ paniği yaşandı, ancak Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden verilen ölüm raporunda ‘solunum yetmezliği’, ‘akçiğer yetmezliği (ARDS)’ ve ‘zatürree’ sonucu öldüğü belirtildi.

Aynı gün memleketi Doğanhisar'da toprağa verilen Ümmü Sezgin'in tedavi sırasında alınan kan ve tükürük örneklerin sonuçları ise ölümünden 3 gün sonra açıklandı. Sağlık Bakanlığı, dün saat 21.30 sıralarında Ümmü Sezgin'in, domuz gribi A (H1N1) virüsü sonucu öldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Doğanhisar Sağlık Grup Başkanlığı'na bilgi verdi. Sağlık Grup Başkanlığı tarafından oluşturulan sağlık ekibi, dün gece Ümmü Sezgin'in yakınlarının evlerine gidip ölüm nedeninin ‘domuz gribi’ olduğunu bildirdi ve onları sağlık taramasından geçirdi. Sağlık görevlileri Sezgin'in yakınlarına, evlerini çamaşır suyu ile dezenfekte etmelerini söyledi.

‘YATALAK VE KİLOLUYDU, EVDEN HİÇ ÇIKMADI’

Ümmü Sezgin'in işçi emeklisi ağabeyi 54 yaşındaki Ahmet Sezgin, “Kardeşim 5 yaşındak felç geçirdiği için yatalak olarak hayatını sürdürdü. Kardeşim Emine ile birlikte kalıyordu ve ihtiyaçlarını kardeşim sayesinde sağlıyordu” dedikten sonra olayı şöyle anlattı: “Geçen pazar günü soğuk algınlığı nedeniyle Doğanhisar Devlet Hastanesi'ne götürdük. Oradan da Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Doktorlar akciğer ve solunum yetmezliği ile zatürree tanısı koydu. Hatta kardeşimin bir akciğerinin tamamen diğerinin ise bir kısmının bittiğini ve yaşama şansınız çok olduğu söylendi. 26 Ekim Pazartesi günü ise hastanede hayatını kaybetti. Aynı gün defnettik. Dün gece ise sağlık görevlileri geldi. Kardeşimin domuz gribi sonucu öldüğünü söylediler. Bunun üzerine beni, kardeşim Emine ile Ümmü'yü hastaneye götürmemizde yardımcı olan komşumuzun kızı 17 yaşındaki Ayşe'yi hastaneye götürdüler. Sağlık taramasından geçirdiler ve herhangi bir rahatsızlığımızın olmadığını söylediler. Ateş ve nezle gibi şikayetimiz olursa, kendilerine durumu bildirmemizi söylediler. Kardeşim bedensel engelli idi. Aynı zamanda yaklaşık 108 kiloydu. O yüzden evden dışarı çıkması mümkün değildi. Komşularımız dışında da herhangi bir yabancı misafir eve ziyarete gelmedi. Domuz gribi nasıl bulaşytı bilemiyloruz.”

İLÇEDE ‘HİJYEN’ OPERASYONU
Öte yandan Doğanhisar Devlet Hastanesi'nde domuz gribi ile ilgili önlemler artırıldı. Hastane dezenfekte edilip, hastene personeli ile hastalara koruyucu maske dağıtıldı.

Doğanhisar İlçe Çevre Koordinasyon Kurulu'nun 27 Ekim Salı günü aldığı karar gerediği bugün başta ilçe merkezindeki okullar olmak üzere belde ve köylerdeki okullarlar dezenfekte edilmeye başlandı. Doğanhisar Belediyesi yetkilileri de kurulun aldığı karar gereği zabıta görevlilerinin ilçe merkezinde kahve, lokanta ve berberlerin hijyenik olup olmadıkları kontrol ettiğini ve denetimlerin sürdüğünü söyledi.

Bakanlık açıklaması
SAĞLIK Bakanlığı'nın, Ümmü Sezgin'in ölümüyle ilgili, dün saat 21.30 yaptığı açıklama şöyle: “Tedavisi hastanelerde sürdürülmekte olan laboratuvar teyitli pandemik A(H1N1) grip vaka sayımız 16’dır. Bunlardan durumu ağır olan 3 hastanın tedavisi ise yoğun bakımda sürdürülmektedir.

Konya'da altta yatan kronik hastalığı bulunan 37 yaşında bir bayan vatandaşımız hastaneye yatırıldığı gün hayatını kaybetmiş ve alınan numunede pandemik A(H1N1) pozitif bulunmuştur. Pandemik gripten vefat eden toplam kişi sayısı 3’e yükselmiştir.

2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bunların dışındaki kişilerde grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır. Kamuoyuna duyurulur.”