Gündem Koronavirüsten sonra hortladı, çocuklarda görülüyor! 'Kan dolu kabarcık' endişesi

Koronavirüsten sonra hortladı, çocuklarda görülüyor! 'Kan dolu kabarcık' endişesi

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya maymun çiçeği salgınından sonra şimdi de Hindistan'da görülen son derece bulaşıcı bir virüs nedeniyle tedirgin. Çocuklar arasında yayılan ve 'Domates Gribi' olarak adlandırılan bu hastalık ise kendini ciltte ortaya çıkan, içi kan dolu kabarcıklarla belli ediyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Uzm. Dr. Feride Gökçe Demir dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsten sonra hortladı, çocuklarda görülüyor Kan dolu kabarcık endişesi

Dünyaca saygın tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir araştırmaya göre, 26 Temmuz 2022 itibarıyla Hindistan'da beş yaşından küçük 82'den fazla çocukta 'domates gribi' tespit edildi. Nadir görülen viral bir enfeksiyon olarak tanımlanan hastalığın ilk semptomları arasında da yüksek ateş, ciltte döküntü ve eklem ağrısı bulunduğu belirtildi. Hastalığa 'domates' gribi denmesinin sebebi ise hastalık sırasında vücutta ortaya çıkan kırmızı döküntüler.

Haberin Devamı

'EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞINA BENZİYOR'

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan domates gribiyle ilgili bir açıklama yapmak ve virüs hakkında tespitlerde bulunmak için erken olduğunu söyledi. "Hindistan gibi hijyen şartlarının sağlanamadığı çok kalabalık bir ülkede bile iki eyalet dışında vaka görülmemiş" diyen Ceyhan, hastalığın solunum yolundan ziyade temasla bulaştığını, bu sebeple büyük bir salgın yaratmayacağını öngördüğünü dile getirdi. 

Hastalığa 'Domates Gribi' denilmesinin nedeninin el-ayak-ağız hastalığındaki gibi içi su dolu kırmızı kabarcıklar görülmesi olduğunu belirten Ceyhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir hekim bunu gördüğünde yanlışlıkla el-ayak-ağız hastalığı diyerek tanı koyabilir. 'Domates Gribi'nde vücutta kabarcıklar oluşuyor ve bunların içi kan doluyor. Sonrasında da ortaya deriden kabarık ve domates büyüklüğüne ulaşan, ağrı yapan keseler ortaya çıkıyor. Ancak bunlar bir süre sonra kendiliğinden düzeliyor."

Koronavirüsten sonra hortladı, çocuklarda görülüyor Kan dolu kabarcık endişesi

'İNSAN VÜCUDU VİRÜSLERE AÇIK HALE GELDİ'

Aşırı yorgunluk, kas ağrısı, ateş ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bu virütik hastalıkla ilgili henüz net bir bilgiye sahip olunmadığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, mutasyona uğrama kapasitesiyle ilgili yorum yapmak için de çok erken olduğunun altını çizdi. Koronavirüsten sonra önlemlerin hızlı bir şekilde kaldırılmasıyla daha adını bile duymadığımız hastalıkları sıklıkla duyar hale geleceğimize değinen Mehmet Ceyhan, "Önlemler kaldırıldıktan sonra dünyadaki herkes pandemi öncesine göre daha çok temas etmeye başladı. Birbirine sarılmayan insanlar bile selamlaşıp sarılmaya başladı. Pandeminin burada şöyle bir etkisi var: Pandemi döneminde insanlar yeni bir mikroorganizmayla karşılaşmadığı için bağışıklık sistemleri uyarılmadı ve bu durum bağışıklıkların biraz daha zayıf düşürdü. Pandemi önlemlerinin aniden kaldırılması da  insan vücudunu çeşitli virüslere açık hale getirdi" diye konuştu. 

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Domates Gribi'nin çocuklarda görülmesinin nedenine ise şöyle açıklık getirdi:

"Çocukların bağışıklık sistemleri birçok virüsü tanımadığı için bu virüslere daha kolay yakalanırlar. Yetişkinlerde ise daha çok bağışıklığı zayıf olanlar yakalanır. Çünkü bağışıklığı güçlü olan insanlar bazı hastalıkları farkında bile olmadan geçirirler. Çocuklar ise temassız durmuyorlar, oyun oynuyorlar ve el hijyenlerine dikkat etmiyorlar. Bu da hastalığın çocuklarda sık görülmesinin temel nedenlerinden biri."

'VAHŞİ HAYVANLARA MÜDAHALE SIKINTI YARATIYOR'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Demir ise 2008-2009 yılları arasında Türkiye'de ciddi  bir domuz gribi salgını görüldüğünü ve bu salgının 17 ay sürdüğünün altını çizerek, "Örneğin maymun çiçeği hastalığı da öncelikle Orta ve Batı Afrika'da görülüyordu, daha sonrasında Avrupa'ya yayıldı. Koronavirüs de hayvandan insana geçen bir virüstü, yarasa ve başka vahşi hayvanlarda da tanımlandı. Vahşi hayvanların doğal yaşam alanlarına girildiği sürece, yarasa mağaralarının dibinde yerleşim merkezleri inşa edildiği sürece normalde insanlarda hastalık yapmayan virüsleri insanlarda da görmeye başlayacağız. Bu virüsler bir şekilde hayvanlardan insanlara geçiyor" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Koronavirüsten sonra hortladı, çocuklarda görülüyor Kan dolu kabarcık endişesi

"Maskeler kalktığından beri klinikte daha fazla nezle ve grip vakaları görmeye başladım" diyen Uzm. Dr. Gökçe Demir, "Afrika'da ve Hindistan'da görülen hastalıklar bundan kaynaklı değil. İki buçuk yıldır maske sebebiyle bizim vücudumuz nezle ve grip yapan etkenleri unuttu. Bu sebeple daha sık nezle ve grip etkenli virüslerle karşılıyoruz" diye konuştu.

Ölümcül olmayan hastalığın herhangi bir aşısı veya antiviral tedavisi ise yok. Bu virüse karşı en etkili tedavinin dinlenmek ve bol sıvı almak olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar Domates Gribi belirtileri gösteren kişilerle 5 ila 10  gün temasın kesilmesi gerektiğini söyleyerek hastalığın grip ya da domatesle bir ilgisi olmadığını, henüz sadece Hindistan'da görüldüğünü ve detaylı araştırmalar yapılması gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.