Gündem ‘Korsan’ yayınların yüzde 20’si Türkçe

‘Korsan’ yayınların yüzde 20’si Türkçe

27.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 5 bin 500 civarındaki korsan yayınların yüzde 20’sinin Türkçe olduğu belirlendi. Uzmanlar sorunun ciddi olduğunu belirtiyor

‘Korsan’ yayınların yüzde 20’si Türkçe

Önder Yılmaz - TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Türkiye içindeki futbol maçlarına ilişkin yayınların internet ortamında korsan olarak izlendiğinin tespit edilmesi halinde, siteye kapatma cezası verilmesi düzenlemesinin perde arkası aralandı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç, TBMM’de, şifreli yayınların korsan olarak izlenmesinin engellenmesi amacıyla ticari faaliyet yürüten sitelere kapatma cezası getiren düzenlemeye ilişkin ilginç tespitlerde bulundu.

‘Sektörden talep geldi’

Sadece spor değil, müzik ve sinema eserlerinin de korsan izlenmesinin sözkonusu olduğunu dile getiren Altunç şöyle devam etti: “Mevcut kanunda sadece bilgisayar programlarına yönelik ceza ve yasaklayıcı düzenleme söz konusu. Fakat özellikle son dönemde illegal IP TV olarak adlandırdığımız şifreli yayınların şifresini kırarak -bu herhangi bir şekilde bir program olabilir, bir cihaz olabilir veya bir araç olabilir- sıklıkla yaygınlaştığı yönünde sektörden talep vardı.

Haberin Devamı

Aynı şekilde müzik eserleri veya sinema eserleri açısından da benzer şekilde internet ortamında bu tür şifrelerin kırılmasına yönelik programlar üretiliyor olabilir. İllegal IP TV olarak illegal yayın hizmeti sunan siteler ve araçlar bakımından yapılan bir araştırmaya göre 5 bin 500 civarında bir illegal IP TV tespit edilmiş ve bu içeriğin yüzde 20’sinin Türkçe olduğu belirlenmiş tüm dünyada. Dolayısıyla bu sorun ciddi.”

Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Can Acaroğlu ise Türkiye’de yasa dışı yayınların izlenmesinin had safhaya ulaştığını belirtirken, yaptıkları araştırmalarda futbol maçlarını izleyenlerin yüzde 88’inin kaçak olarak izlediğini açıkladı. Acaroğlu, korsan yayın izlemedeki “üç yöntemi” de “İllegal yayın izlemeler; yasa dışı internet sitelerinden, çeşitli program uygulamalarından ve de ‘IP TV’ dediğimiz çeşitli şifre kırıcı cihazlar üzerinden yapılıyor” diyerek sınıflandırdı. Acaroğlu, yaşanan sıkıntıyı ve çözümü şöyle anlattı: “Yasa dışı yayın yapan yerler halihazırda yargı süreciyle kapatılıyor. Şu anda sulh ceza hâkimliği bunu yapıyor ve de en kısa sürede, iki günde, üç günde bu kapatma kararları alınabiliyor. Ancak malumunuz maçlar doksan dakika olduğu için, ihbar gelip de kapatma kararı alınana kadar maç zaten çoktan izlenmiş ve bitmiş oluyor. Bir dahaki sefere bu yasa dışı kanallar başka bir ling vererek tekrardan seyircilerini çekebiliyorlar ve tekrardan bir ihbarda bulunuluyor ve kapatma tekrardan gerçekleşiyor ama hiçbir işe yaramıyor.

Haberin Devamı

Buradan amaçlanan şu: Türkiye Futbol Federasyonuna böyle bir yetki verilerek bu kapatma sürecinin günler değil, saatler değil hatta dakikalara indirilmesi ve on dakika içerisinde böyle kararlar verilebilmesi yani kapatma kararının verilebilmesi amaçlanıyor. Burada da bu sağlanabilirse doksan dakika içerisinde onar dakikalık sürelerle birkaç kere kapatıldığında seyircilerin artık bunu tercih etmeyeceği amaçlanıyor.”