Gündem Köstebek aranıyor

Köstebek aranıyor

09.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçim günü eşiyle beraber silahlı saldırıya uğrayan Albay Fehmi Altınbilek ve eşi taburcu edildi. Olayın, albayın aktif askeri hayatında yer aldığı görevlerden kalan bir hesaplaşma olduğu, Altınbilek’in tanınmamak için ismini değiştirdiği ortaya çıktı

Köstebek aranıyor

Jandarma Bölge Komutanlığı önünde önceki gün eşiyle birlikte silahlı saldırıya uğrayan, Türkiye’nin gündemine oturan pek çok operasyonda aktif görev alan emekli Albay Fehmi Altınbilek ve eşi dün taburcu edildi.

Haberin Devamı

Olay Beşiktaş Balmumcu Mahallesi Şakir Kesebir Caddesi üzerinde bulunan Jandarma Bölge Komutanlığı önünde meydana gelmişti. Adının Çetin Oğuz (67) olduğu belirtilen emekli albay ve eşi emekli Öğretmen Asuman Oğuz (66) kaldırımda yürürken bir motosikletten açılan ateş sonucu yaralanmıştı. Saldırgan iki kişi, olay yerinden kaçarken yaralı çift taksi ile Gayrettepe Florence Nightingale hastanesine kaldırılmıştı. İlk gelen bilgilerde emekli albayın sağlık durumunun ciddi olduğu belirtilmişti. Ancak sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilen emekli Albay ve eşi dün taburcu edildi.

Jandarma doğrulamadı

Saldırının ardından çarpıcı bir gerçek de ortaya çıkmış oldu. Çetin Oğuz adını kullanan emekli albayın aslında Türkiye’nin gündemine oturan pek çok operasyonda aktif görev alan emekli Albay Fehmi Altınbilek olduğu ancak adının güvenlik nedeniyle değiştirildiği anlaşıldı. Her ne kadar Jandarma Merkez Komutanlığı yaralanan albayın Altınbilek olduğunu doğrulamasa da söz konusu kişinin emekli olduktan sonra güvenlik nedeniyle Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde kimliği değiştirilerek iki yakın devlet korumasıyla korunduğu ortaya çıktı. Altınbilek, uzun yıllar yasadışı örgütlerin takibindeydi. İsmi değiştirilse de yüzünden tanınan albay korumalarının yanında olmadığı sırada pusuya düşürüldü. Emekli albayın yakın korumalarına oy kullanabilmeleri için izin verdiği ve kendisinin de eşiyle oy kullanmak için Balmumcu’daki Jandarma Bölge Komutanlığı’ndaki lojmanlarından çıktığı öğrenildi. 100. Yıl Mustafa Kemal İlkokulu’nda oylarını kullanan Altınbilek çifti, lojmana yaya olarak dönmeye karar verdi. Okuldan 50 metre uzaklaşan çifti takip eden motosikletli iki kişi 3 metre mesafeden yaylım ateşi açtı. Karnından yaralanan Fehmi Altınbilek kendini yolun kenarına atarak diğer kurşunlardan korundu. Asuman Altınbilek ise bacağından vuruldu. Saldırganlar ise kaçtı.

Haberin Devamı

Tüm sol örgütlerin listesinde ismi var
Fehmi Altınbilek, öldürülen Cem Ersever’in ekibindendi. Kızıldere’de Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan operasyon, TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı yakalandığı operasyonu yönetti. Susurluk kazasının ardından yapılan operasyonlar ve Abdi İpekçi cinayetlerinin soruşturulmasında da görev alan Altınbilek, hemen hemen tüm sol örgütlerin ölüm listesinde yer alan isimlerden biriydi. Fehmi Altınbilek, bombalı suikastle öldürülen Uğur Mumcu’nun da 31 Mayıs 1976’da, Cumhuriyet gazetesindeki köşesine konu olmuştu. Mumcu, Altınbilek’e ilişkin şöyle yazmıştı:
‘Gücünüz mü yetmiyor?’
“Bir ülkede, birbiri ardından cinayetler işlenir ve katiller yakalanmazsa, o zaman, ‘devlet içinde devlet’ olduğu yolundaki şüpheler su yüzüne çıkar. Demek oluyor ki, polisin de yakalayamadığı, gücünün yetmediği bazı güç dengeleri bulunmaktadır. Kimdir bunlar? Bu köşede çok yazıldı: Silahlı Kuvvetler’de görevli iki subay, silahlarını Ülkü Ocakları Genel Başkanı ile MHP Gençlik Kolları başkanına vermişlerdir. Bu silahlarla da cinayet işlenmiştir. Subayların adı da, silahların sicil numaraları da açıklandı. Hani nerdesiniz Milli Savunma Bakanı Bay Melen, İçişleri Bakanı Bay Asiltürk ve Jandarma Genel Komutanı vekili Korgeneral Şahap Yardımoğlu? Neden dokunamıyorsunuz Yüzbaşı Fehmi Altınbilek’e ve Yüzbaşı Mustafa İlerisoy’a? Gücünüz mü yetmiyor mu yoksa? Emrinizi mi dinlemiyorlar?”

Yazarlar