Gündem Köylerin gönüllü itfaiyecileri

Köylerin gönüllü itfaiyecileri

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İlçe merkezlerine uzak köylerde kurulan yangın istasyonlarında, 105 saatlik eğitimin ardından itfaiyecilik sertifikası alan köylüler görev yapıyor...

Köylerin gönüllü itfaiyecileri

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- İstanbul’da itfaiye istasyonu açılamayan yerlerde gönüllü itfaiyeciler devreye giriyor. İBB İtfaiyesi’ne gönüllü olmak için başvuran vatandaşlar, eğitimlerinin ardından gönüllü olarak yaşadıkları bölgelerde kurulan istasyonlarda göreve başlıyor. İstanbul genelinde toplam 30 gönüllü istasyonu bulunuyor. Çatalca İhsaniye Gönüllü İfaiye isyasyonu da onlardan biri. Köyden 10 kişilik ekip, bölgede çıkan yangınlara anında müdahale ediyor.

Haberin Devamı

30 istasyonda 376 gönüllü

Gönüllü istasyonlarının şehir merkezlerine uzak yerlerde kurulduğunu söyleyen İBB Silivri İtfaiye Grup Amir Yardımcısı Serdar Ertem şu bilgileri verdi: “Avrupa Yakası İtfaiye Şube Müdürlüğü’ne bağlı 16 gönüllü istasyon, Anadolu Yakası İtfaiye Şube Müdürlüğüne bağlı 14 gönüllü istasyon olmak üzere toplam 30 gönüllü itfaiye istasyonu, 376 gönüllü itfaiyeci ve 28 araç bulunuyor. Gönüllülere 105 saatlik eğitim veriliyor. Başarılı olanlar sertifika alarak gönüllü itfaiyeci oluyor. Bu eğitimler her sene yenileniyor. İhsaniye İstasyonumuz da toplam 10 gönüllümüz var. Kıyafetleri başta olmak üzere her şeyleri mevcut. Biz haftada bir gelip araçların muayesini yapıyor ve isyasyonu kontrol ediyoruz. Onun dışında tüm sorumluluklar muhtarımızda oluyor.”

Haberin Devamı

Ekibin lideri muhtar

Çatalca İhsaniye Gönüllü İfaiye ekibi, bu yıl içinde 7 yangını söndürdü. Ekibin lideri olan İhsaniye Köyü Muhtarı Muammer Alpullu şunları söyledi: “İstasyonumuz yeni kurulduğunda köyde bir ahşap evde yangın çıkmıştı. İhbarın gelmesiyle 10 dakika içinde müdahale edip söndürdük. Bazen çevre köylerde yangın çıktığında arıyorlar. Bazen de İtfaiye Müdürlüğü bizi yönlendiriyor. İBB İtfaiyesi gelinceye kadar biz müdahale ediyoruz. Tafik kazalarına veya hayvanların kurtarılmasında da görev yapıyoruz.”

Köylerin gönüllü itfaiyecileri

‘Kendimizle gurur duyduk’

Gönüllü itfaiyeci Halil Çolak (48), “İlk yangın söndürmeye gittiğimde heyecanlanmıştım. Orman yangınıydı. Hemen söndürdük. Kendimizle gurur duyduk” dedi.

‘Gönüllülüğün yaşı yok’

Gönüllülerden Şenol Özen, 50 yaşında emekli demir ustası. Özen, “10 saat eğitim aldık. Daha sonra arabayla eğitimler yaptık. Çoğumuzun şoförlüğü var. İlk yangına gittiğimizde köy halkı bizden bir şey bekliyordu. Ve biz de bunu başarıyla tamamladık. Bundan sonra bunu sürdüreceğiz. Ailem de benimle gurur duyuyor. Gönüllülüğün yaşı yok” diye konuştu.