Gündem Kuran'da türban ifadesi var mı?

Kuran'da türban ifadesi var mı?

03.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Aydın'ın açıklaması, ilahiyatçıları ikiye böldü. Bazıları 'Türbanın Kuran'daki yeri çok açıktır, yorumların bir değeri yok' dedi

Kuranda türban ifadesi var mı






Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın, Kuran'da türban olmadığını açıklaması, ilahiyatçılar arasında tartışma yarattı. Financial Times'ta önceki gün röportajı yayımlanan Bakan Aydın, İran gibi ülkelerde kadınlara yönelik baskının İslamın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirtti. Aydın, Kuranıkerim'in türbandan söz etmediğini söyleyerek, "Katı laikler için türban sembol sayılıyor. Aşırı dincilere göre ise, dindarlığın şartı. Türban takmanın dinin gereği olup olmadığı bir yorum meselesidir. Kuran yalnızca alçakgönüllülükten bahseder. Başını örtmeye ihtiyaç duyup duymamak bir yorum sorunudur" dedi.
İlahiyatçılar, Aydın'ın açıklamalarını şöyle değerlendirdi:

Yeri çok açık
Prof. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Bşk.): "Başörtüsünün Kuran'da yeri çok açık. Yorumların bir değeri yok. Baş örtüp örtmeme kararı kişiye bağlı. Bakanın bu şekilde söylediğine inanmıyorum."

Hadislerde var
Prof. Yunus Vehbi Yavuz (Uludağ Ü. İlahiyat Fak.): "Kuranıkerim'de örtüden bahsediliyor. Örtünmeyi hadislerde ve ve İslam âlimlerinin yorumlarında buluyoruz."

Yoruma bağlı
Prof. Saim Yeprem (Marmara Ü. İlahiyat Fak.): "Türban diye bir kavram yok. Burada, hadislerden çıkış alınmış, Peygamber'in uygulamaları örnek olmuştur."

14 asırlık anlayış
Prof. Abdullah Aydınlı (Sakarya Ü.): "Türban yeni bir kelime. Başörtüsü kastediliyorsa, Müslümanın 14 asırlık anlayışı gereğidir. Kuran'da türbanı anlatan bir ifade yoktur."



GÜNCEL