Gündem Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı için nezaket ziyaretleri yaptı

Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı için nezaket ziyaretleri yaptı

07.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na aday gösterilen AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, adaylık için dün kendisi de Meclis Başkanlığı’na bizzat başvurdu. Kurtulmuş başvurusunun ardından yaptığı açıklamada, “Bundan sonra söz Meclis’teki 600 vekilindir” dedi. Kurtulmuş, daha sonra Yeşil Sol hariç Meclis’te temsil edilen tüm partilere kısa nezaket ziyaretleri gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı için nezaket ziyaretleri yaptı

ANKARA Milliyet - İlk olarak MHP Grup Başkanvekilleri ile görüşen Kurtulmuş, “Amacımız Türkiye’nin ortak hedeflerinde kenetlenmeyi başarabilmiş bir Meclis’i oluşturabilmektir. MHP de birtakım al-ver pazarlıkları içerisinde asla olmadan Türkiye’nin milli menfaatleri konusunda büyük bir hassasiyetle Cumhur İttifakı’nın en önemli unsurlarından birisi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Tarafsızlık’ şartı

Kurtulmuş, CHP Grup yöneticileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada da “Seçimler geride kaldı. Meclis’i son derece hızlı, önemli bir gündem bekliyor. Tabi ki fikirlerimizi söyleyeceğiz, mücadelemizi edeceğiz, münakaşamızı yeri geldiğinde yapacağız ama hep toplumun yararına olan şeylerde bir yarış içinde olacağız” dedi. CHP Grup Başkanı Özgür Özel de seçilmesi halinde Kurtulmuş’un tarafsız bir başkan olmasını arzu ettiklerini söyleyerek, “Sayın Kurtulmuş, iyi bir müzakereci ve üslubunu hepinizin bildiği bir şekilde bizden oy da istedi. İki yıl boyunca Sayın Kurtulmuş, tam tarafsız olarak davranırsa iki yıl sonra kendisinin karşısına aday çıkarmamayı teklif ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Atalay sorusu

Özel, Can Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Önemli bir hassasiyetimizi dile getirdik. Milletin parlamentoya yolladığı milletvekillerinin, yargı tarafından halen daha hukuksuzca tutsak edilmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Basın mensuplarının, Atalay’ın tutukluluk haline ilişkin sorularına ise Kurtulmuş, şu yanıtı verdi: “Burada yargı, yasama ve yürütmenin birbirinden bağımsızlığı prensibine dikkat etmemiz lazım. Biz böyle bir temennide yasama olarak bulunabiliriz ama sonuç itibarıyla şu anda devam eden bir mahkeme süreci var. Bu mahkeme sürecinde de tutuklu olan bir kişiden bahsediliyor. Ümit ederim ki en kısa süre içerisinde mahkeme kararını verir. Biz kararın bir an evvel kesinleşmesini temenni ederiz.”

Eski ve yeni bakanlar bugün yemin edecek

TBMM’de milletvekillerinin yemin töreniyle birlikte başlayan Meclis Başkanı seçimi için 5 günlük adaylık süreci dün gece sona erdi. Bugün Meclis’in 30. Başkanı’nı belirlemek için Genel Kurul’da seçim turları yapılacak. Başkan seçimi öncesi Genel Kurul’da, milletvekili seçilen eski bakanlar ile yeni atanan kabine üyeleri yemin edecek. TBMM İçtüzüğü uyarınca Genel Kurul’daki oylamada ilk iki turda seçimin sonuçlanması için bir adayın 401 oy desteğine ulaşması gerekiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk, yani 301 oy yeterli oluyor.