Gündem Kurultay öncesi ‘il başkanlığı’ yarışı

Kurultay öncesi ‘il başkanlığı’ yarışı

20.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Değişim tartışmalarının sürdüğü CHP’de 5 Ağustos’ta başlayan ilçe kongrelerinde son viraja girildi.

Kurultay öncesi ‘il başkanlığı’ yarışı

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - 15 Eylül’de tamamlanacak ilçe kongreleri sürecinde şu ana kadar çıkan tablo Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının yüzünü güldürdü. Önümüzdeki hafta tamamlanacak ilçe kongrelerinden çıkan sonuçları değerlendiren parti yetkilileri Milliyet’e yaptıkları açıklamada “İstanbul’u ayrı tutarsak, Kılıçdaroğlu’na destek diğer yerlerde yüzde 85-90 seviyesinde. İstanbul’da yoğun bir algı operasyonu var. İstanbul’da ilçe kongreleri tamamlandığında il delegeleri açısından güç dengesinin değişimciler yüzde 30-35, Genel Merkez yüzde 65-70 gibi şekillenmesini bekliyoruz” görüşünü dile getirdiler.

Haberin Devamı

Aday kulisleri

CHP’de il kongreleri takvimi ise 16 Eylül itibarıyla start alacak ve 15 Ekim’de tamamlanacak. İl kongrelerinde her ilin il yönetimi ile il disiplin kurulu asil ve yedek üyeleri ile büyük kurultaya gönderilecek delegeleri seçilecek. İstanbul, toplam milletvekili sayısının iki katı kadar yani 196 delege ile kurultayda temsil edilecek. Kılıçdaroğlu kurmayları aksini iddia etse de, İmamoğlu ekibi, büyük kurultaya en çok delegeyi gönderecek olan İstanbul’a ilişkin umudunu koruyor.

İstanbul il kongresinde değişimciler ve genel merkezin destekleyeceği isimlere yönelik kulisler de yoğunlaştı. Kulislerde İmamoğlu ekibinin destekleyebileceği adaylar olarak Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve eski Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in isimleri konuşuluyor.

Haberin Devamı

Genel Merkez’in destekleyeceği adaylar olarak da eski Kağıthane İlçe Başkanı Mehmet Ali Yüksel, İBB ve Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Selçuk Sarıyar ile 23. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın isimleri dillendiriliyor.

Kurultay öncesi ‘il başkanlığı’ yarışı

Delege hesapları

Parti kulislerinde il kongreleri tamamlandığında oluşacak büyük kurultay delege tablosuna ilişkin ise “İmamoğlu Karadeniz’in Kastamonu, Trabzon, Rize ve Bartın gibi bazı illerinde tesirli olabilir. Ankara, İzmir ile diğer şehirlerde Genel Merkez’in lehine bir tablo oluşur. İstanbul da 55’e 45 gibi bir oranla Genel Merkez’den yana çıkar. Türkiye genelinde ağırlık Kılıçdaroğlu’ndan yana olur, yüzde 75’e 25, 70’e 30 gibi bir denge oluşur. 400-450 tepki oyu olur” iddiaları dile getiriliyor.