Gündem Liseye girişte sınav tartışması: ‘Zor sınav kurslara ilgiyi artıracak’

Liseye girişte sınav tartışması: ‘Zor sınav kurslara ilgiyi artıracak’

03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MEB, ‘Liselere giriş sınavı çok zor olacak’ dedi, kafalar yine karıştı. Bu açıklamanın sınava olan talebi düşürmek için yapıldığını belirten eğitimciler, ne kadar zor olursa olsun sınava girecek aday sayısının yüksek olacağı ve özel kurslara ilgiyi artıracağı görüşünde

Liseye girişte sınav tartışması: ‘Zor sınav kurslara ilgiyi artıracak’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) TEOG yerine getirilen liselere giriş sınavının çok zor olacağına dair açıklaması, sınava girecek öğrencilerin ve velilerin kafasını karıştırdı. En başarılı yüzde 10 öğrenciyi seçmek için sınavın çok zor olacağını belirten MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, soruların öğrencilerin yüzde 50’sine, 60’ına hiç hitap etmeyeceğini söylemişti. Eğitimciler, bu açıklamanın sınava olan talebi düşürmek amacıyla yapıldığını ancak sınavın olduğu yerde her zaman hazırlığın da olacağı ve özel kurslara ilginin devam edeceği görüşünde.

Haberin Devamı

‘Yüksek katılım olur’

Ayrıca açıklamanın öğrenci ve velilerde kaygı ve strese neden olabileceğine dikkat çeken eğitimcilerin görüşleri şöyle:
İrday eğitim kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday: Bir sınav için çok zor olacak şeklinde açıklama yapılması pedagojik açıdan bu yaş grubundaki öğrenciler için uygun değil. Çok zor ifadesi, öğrenci ve velilerin zihinlerini karıştırmakta, bu da ciddi kaygı ve strese neden olmakta. Zor sorulardan oluşan 90 soru sorarak yüzde 10’luk bir dilim için sınav hazırlamak yerine 110-120 soru sorularak daha genele hitap edecek şekilde bir sınav hazırlamak adayların tedirginliğini azaltacaktır.

Bir başka önemli yeni detay ise çoktan seçmeli bir sınavda soruların zorluk derecesine göre puanlama yapılma ihtimalinin doğuşudur. Değerlendirmede her dersin içindeki sorular eş puanlı olmalı. Ayrıca sınav, MEB’in tabiriyle ‘seçme ve yerleştirme amacı taşıyan bir sınav’ olduğu için 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi gerekir.

Haberin Devamı

Bu açıklama, sınava hazırlanmak isteyen öğrencilerin okul dışı yasal olmayan merdiven altı dershaneciliğe ve özel derse yönlenmelerine neden olacak. Sınava katılımın yine de yüksek olacağını düşünüyoruz.

‘Hazırlığa devam’

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz: Sınav zorsa herkese zordur. Dolayısıyla tüm sınava girenler açısından bir değişim olmaz. Hatta sınavın zor olması, bilenle bilmeyeni ayıracak özellikte olacak demektir. Bu da bilinçli çalışan öğrencilere emeğinin karşılığını alacağı duygusu yaşatır.

Sınavın olduğu yerde her zaman sınava hazırlık olacaktır. Dolayısıyla sınava hazırlığa yönelik arayışları etkilemeyecektir. Hatta sınavın çok zor olacağının söylenmesi öğrencinin, ‘Bu sınavın çok zor olacağı ilan edildi, o halde benim hata yapmam doğaldır’ düşüncesine neden olacaktır. Sınavın çok zor olacağının açıklanmasının esas nedeni talebi düşürme çabasıdır. Bu çabanın nedeninin kasım ayının ilk haftasında 8. sınıflara yapılan Veli Tutum Anketi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yaptığımız araştırmaya göre öğrencilerin yüksek bir bölümü sınavla öğrenci alan bir okula yerleşmek istediğini belirtmekte. MEB sınava olan talebi düşürmeye çalışsa da veli ve öğrenci daha iyi eğitime erişme arzusu içindedir ve sınav ne kadar zor olursa olsun bu talebi düşürmek kolay olmayacaktır.