Gündem 10 soruda Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu! İşte merak edilenler...

10 soruda Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu! İşte merak edilenler...

17.01.2024 - 11:09 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 14 gün boyunca üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. İşte 10 soruda Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu ve merak edilenler...

1. İLK TÜRK ASTRONOT NASIL SEÇİLDİ?

Mayıs 2022'de 'Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Görevi' için 2 Türk vatandaşının seçileceği bildirildi. 36 bin aday başvurusundan gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi.

2. SEÇİLEN ASTRONOTLAR NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Nisan 2023'te Atatürk Havalimanı'ndaki TEKNOFEST'te Alper Gezeravcı'nın asil, Tuva Cihangir Atasever'in yedek uzay yolcusu olduğunu duyurdu.

3. ASTRONOTLAR NEREDE EĞİTİM ALDI?

Astronotların eğitim süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü.

Haberin Devamı
4. ALPER GEZERAVCI UZAYDA NE GÖREVLER YAPACAK?

Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecek. Farklı alanlardaki 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.

5. YOCULUK NE ZAMAN BAŞLIYOR?


Türkiye saatiyle 19 Ocak 2024 00:49'da Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay misyonu için yola çıkmış olacak. Mürettebatı taşıyacak aracın yolculuğu 1,5 gün sürecek.

6. FIRLATMA İŞLEMİ NEREDEN YAPILACAK?

Spacez Falcon 9 Roketi, AX-3 mürettebatını Spacex Dragon Uzay Aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma kompleksi 39A'dan ISS'ye fırlatılacak.

Haberin Devamı
7. EKİPTE KİMLER OLACAK?


Axiom Space'in ISS'ye göndereceği 'AX-3' görevi için 4 kişilik mürettebat arasında Gezeravcı'nın yanı sıra ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

8. ALPER GEZERAVCI YANINDA NELER GÖTÜRECEK?

Gezeravcı'nın bavulunda başta yeğeni olmak üzere, aile bireylerinin fotoğrafları, yörük kültürüne ait bazı objeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine verdiği Türk Bayrağı olacak.

9. YEMEK İHTİYAÇLARI NASIL KARŞILACAK?

Nisan 2023'te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numuneler Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştırıldı.

Haberin Devamı
10. TÜRK UZAY YOLCUSU VE BİLİM MİSYONU KAPSAMINDA KAÇ UÇUŞ YAPILACAK?

Misyonda 2 insanlı uçuş gerçekleştirilecek. İlki Gezeravcı'nın ISS'ye yapacağı, ikincisi ise Atasever'in yılın ilk yarısında gerçekleştirmesi beklenen yörünge altı uçuşu olacak.

'6 YAŞIMDA BU UÇAĞI KULLANACAĞIM DEDİM'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, F-16 pilotu olan Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı görüntüleri paylaşmıştı. Gezeravcı videoda şunları söylemişti;

"5-6 yaşlarında köyde yaşıyordum. İlk kez uçak gördüğümde gökyüzünde büyükannemin yanında olduğumu hatırlıyorum. 'Ben bu uçağı kullanacağım nene' dediğimi hatırlıyorum kendisine. Gökyüzünde uçakla yapılan her türlü manevra beni her zaman derinden etkilemiştir. Demir kanatlarla çıkabildiğim en yüksek irtifa şu ana dek 51 bin fit oldu. Mavi gezegene çıplak gözle yukarıdan bakmak nasıl bir his olacak çok merak ediyorum. Kanatsız bir halde uzayda uçabilmek muhteşem bir his olacak."

'BENİM İSMİMİN BİR ÖNEMİ YOK'

Gezeravcı, uzayın şimdiye dek hayallerini süslemediğine dikkat çekerek, "Çünkü 'uzay' dediğimizde ülke olarak zaten biz tamamıyla bu alanın dışındaydık. Bu yüzden belgesellerde, filmlerde uzayla ilgili sahneleri gördüğümde kendime hemen hatırlatırdım 'bu başka milletlerin rüyası' diye. Gecenin bir yarısı operasyonel bir ucuştan dönerken haberlerde Cumhurbaşkanımızı gördüm. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğine dair tarihi kararını bizlere açıklıyordu. Türkiye gibi bir ülke için bu çok büyük bir adımdı. Zira bu ülkenin evlatlarının hayallerinin önünde duran bir perdenin kalkması anlamına geliyordu. O andan itibaren bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. Oldukça uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. En nihayetinde Türkiye'nin uzay programına seçilmiştik. Muazzam ve harika bir histi gerçekten. Benim ismimin bir önemi yok. Önemli olan milletimizin, ülkemizin geleceğe yönelik bu önemli adımı atmaya kararlı olduğunu hatırlamaları. Artık gökyüzünün sınırlarının ötesine geçerek derin uzay düşleri kurabildiğimizi görmeleri" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı