Gündem Antalya teleferik faciası! 1 kişinin öldüğü kazada dakika dakika yaşananlar

Antalya teleferik faciası! 1 kişinin öldüğü kazada dakika dakika yaşananlar

13.04.2024 - 17:42 | Son Güncellenme:

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait teleferiğin direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunanlar metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada kabindeki 1 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi de yaralandı. İşte dakika dakika yaşananlar...

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabinin parçalanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Kabinlerde mahsur kalan 174 kişinin tamamı 23 saatlik kurtarma operasyonunun ardından kurtarıldı.

MSB'DEN TAHLİYELERLE İLGİLİ PAYLAŞIM

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), teleferik kazasının ardından tamamlanan kurtarma çalışmaları ile ilgili, “Kurtarma çalışmalarına katılan Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter ile tahliye görevi gerçekleştirildi” açıklamasını yaptı.

MSB, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarına katılan Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter ile tahliye görevi gerçekleştirildi” ifadelerine yer verdi.

MSB, helikopter ile gerçekleştirilen tahliye çalışmalarının görüntülerini de paylaştı.

TOPRAĞA VERİLDİ

Antalya’da meydana gelen teleferik kazasında hayatını kaybeden Memiş Enes Gümüş (54) Aydın’ın Söke ilçesinde toprağa verildi.

'DEVLETİMİZİN TÜM İMKANLARI İLE MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ'

AFAD'ın sosyal medya hesabı X'ten yapılan paylaşımında "Dün, Tünektepe mevkiinde teleferik kazası meydana geldiği bilgisi alınmış; profesyonel ekiplerimiz ivedilikle olay bölgesine sevk edilmiştir.

Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmıştır. Asılı kalan 24 kabindeki 174 kişinin tamamı başarıyla tahliye edilmiştir. An itibari ile tüm vatandaşlarımıza ulaşılmış olup kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına baş sağlığı; yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Büyük bir gayret ve özveri ile kurtarma operasyonunu başarılı bir şekilde tamamlayan tüm ekiplerimize Milletimiz adına teşekkür eder; vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Devletimizin tüm imkanları ile Milletimizin yanındayız." denildi.

Haberin Devamı
13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


Adalet Bakanı Tunç soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirterek 13 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bakan Tunç açıklamasında şunları söyledi;

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 17 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.

Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir.

İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

BAKAN YERLİKAYA DETAYLARI PAYLAŞTI


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı; Dün akşam Antalya Konyaaltı’nda Sarısu teleferik hattında meydana gelen kazada maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7️ vatandaşımız ise yaralanmıştı.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları ise tamamlanmıştır. Mahsur kalan 24 kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 13'ü kontrol amaçlı hastaneye sevk edilmiştir.

Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 Jandarma Genel Komutanlığına ait 4, TSK ya ait 1, OGM ye ait 1 elikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmıştır.

Bölgeye AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye, Sahil Güvenlik, Emniyet, Jandarma, MSB, OGM, Aile ve Sos. Hiz., 112 Sağlık, UMKE, Kızılay, STK ekiplerinden toplam;

- 607 arama kurtarma personeli (2.202 personel)
- 10 helikopter
- 1 askeri kargo uçağı ve 1 keşif uçağı
- 315 araç
- 11 ambulans ile 2 drone görev yapmıştır.

Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum. Kurtarılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

MAHSUR KALANLARIN TAMAMI KURTARILDI


Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan 174 kişinin tamamı kurtarıldı.
 

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, "Dün meydana gelen teleferik kazası neticesinde toplam tahliye bekleyen 174 kardeşimizin tahliye operasyonu tamamlanmıştır. 11 vatandaşımız kontrol maksatlı hastaneye kaldırılmış olup hepsinin durumu iyidir. Operasyonda 2 bin 202 kişi görev aldı." dedi.

Kazanın nedeniyle ilgili incelemelerin devam ettiğini belirten Memiş, teleferik tepesindeki vida kırığı nedeniyle bu kaza meydana geldiğini ifade etti.

Memiş ayrıca, 'Orada heyelan olduğuna yönelik bir tespit bulunmuyor heyelan söz konusu değil.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
SON UÇUŞ!

22. saatte Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopter teleferik hattındaki son 4 kişiyi kurtarmak için havalandı.

BAKANLIKTAN CHP'Lİ YAVUZYILMAZ'IN AÇIKLAMASINA YALANLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından Antalya Konyaaltı'nda teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi hadisesine ilişkin yapılan açıklamada, 'Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırdığı' ifade edilmiştir. Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Sayın Yavuzyılmaz'ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

HELİKOPTERDEN İNDİĞİ GİBİ YERİ ÖPTÜ

Antalya’da 1 kişinin ölümüyle, 10 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan teleferik kazasında, yaklaşık 21 saattir mahsur kalan ve helikopterle kurtarılan vatandaşlardan 58 yaşındaki Ayşe Hatice Polat, helikopter pistine iner inmez yeri öptü.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
KURTARILMAYI BEKLEYEN 13 KİŞİ KALDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, teleferik kazasıyla ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Böcek, "Dün 17.28 sularında talihsiz bir kaza yaşadık teleferikle ilgili. Bir kabinin çarpması sonucu bir vatandaşımız hayatını kaybetti, 7 vatandaşımız yaralandı. Ayrıca tahliye sürecinde 3 vatandaşımız daha yaralandı. Bunun dışında bir sıkıntımız bulunmuyor ve 21 kabinden 155 vatandaşımızı kurtardık. Ayrıca şu an 3 kabinde bulunan 13 vatandaşımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Tüm güvenlik güçlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

MSB TAHLİYE FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞTI

MSB'den yapılan açıklamada, 'Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan görevlendirilen AS-532 Couger tipi helikopter, Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarına destek sağlamaya devam ediyor.' denildi.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Koca, 'Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, bir kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti.' dedi.

Haberin Devamı
19 KABİNDEN 137 KİŞİ KURTARILDI

Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından son durumu paylaştı; Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

Mahsur kalan 19 kabindeki 137 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. 5️ kabinde 2️9 kişinin tahliyesine de devam edilmektedir.

Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4️ Jandarma Genel Komutanlığına ait 3️ helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır.

Bölgeye AFAD, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam;

- 607 arama kurtarma personeli

- 8 helikopter

- 1 askeri kargo uçağı

- 113 araç

- 6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir.

Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.

'RAPORLAR PAYLAŞILACAK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Teleferik sistemi ile ilgili olarak hem yıllık bakımlarını hem aylık bakımlarını aynı zamanda da haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir uzman şirkete bakım onarımları yaptırmıştır." dedi.

Yavuzyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;

Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporları ile birlikte tarafımızca da incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş, bakım raporu da devreye girmiştir. Haftalık ve aylık bakımlar da yapılmıştır. Nisan ayının bakım raporu ise zaten şu anda bakımları aynı zamanda sürmekteydi, kontrolleri uzman bakım onarım şirketi tarafından yapılmaktaydı. Bu şirket 2017 yılında faaliyete geçen bu teleferik sisteminin bakım, onarımlarını da yapan 2018 yılı itibarıyla da yine ihalesi yapılıp sözleşmesi imzalanmış olan şirketle aynıdır.

Konuyla ilgili hukuki süreçler devam edecek. Raporlar sonuçları ile birlikte idari tahkikat yapan değerli yetkililerle paylaşılacaktır.”

 

'KURTARMA YAPACAĞIMIZ YER ÇOK ZORLU BİR YER'


CNN TÜRK'ten Emrah Çakmak'a açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş bölgedeki çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Memiş'in açıklamaları şöyle; Kesintisiz süren çok büyük bir kurtarma operasyonu yapılıyor. 16 kabinden 128 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. 8 kabinde 43 vatandaşımız kaldı. Helikopterler ve yerden diğer uzman helikopterlerimiz de operasyonlarını yürütüyor.

Helikopterlerin uçmuş olduğu alan çok sarp ve zorlu coğrafyası olan bir bölge. Bizim iplerle ve profesyonel dağcı ekiplerimizle kurtarma yapacağımız yer çok zorlu bir yer. Dolayısıyla helikopter ile kurtarma operasyonu gerçekleştiriyoruz. Helikopterler gece yarısından beri uçuyor aslında. Gece görüş ekipmanlarıyla birlikte gerçekten çok özenli ve dikkatli bir şekilde çalışmamız devam ediyor.

Şu anda Sahil Güvenlik Komtanlığı'na bağlı 4 helikopter, Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopterimiz, jandarmamıza bağlı iki helikopterle birlikte alanda yeteri kadar toplamda 8 helikopterimiz var.

KABİNDEN TALİYELER NASIL OLUYOR?

Her helikopterimizde özel aparatlar var, vinçlerimiz var, sepetlerimiz var. Tabi bu arkadaşlarımız çok deneyimli arkadaşlar. Sadece ülkemizde değil dünyada kurtarma operasyonunda söz sahibi pilotlarımız ve personelimiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yanaşmasını ve diğer hususlarını tamamıyla kendileri belirliyorlar.


Kabinde mahsur kalanlar tek tek tahliye ediliyor.

Haberin Devamı
TELEFERİĞİN ÇARPMA ANI KAMERADA

ÖLEN KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Kazada, Aydın'ın Söke ilçesinin Bağarası Mahallesi’nde oturan avukat Memiş Enes Gümüş (54) hayatını kaybetti. Aynı kazada, Gümüş'ün Bağarası Hürriyet Ortaokulu'nda öğretmenlik yapan eşi Kezban Gümüş ile çocukları Lütfullah (17) ve Fatih Gümüş’ün de (14) yaralandığı öğrenildi.

8 KABİNDE 43 KİŞİ TAHLİYE BEKLİYOR

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş 16 kabinden 128 kişinin tahliye edildiğini 8 kabindeki 43 kişiyi ise kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Memiş, 'Bölgede dün olmayan bugün için rüzgardan dolayı uçuşlarda sorun yaşanıyor. Buna rağmen çok güçlü müdahale yaptığımızı söyleyebiliriz. Hava kararmadan operasyonumuzu tamamlamayı ümit ediyoruz.' dedi.

Memiş sözlerini şöyle sürdürdü; Sürekli değişken bir hava akımı var, rüzgar var. Mümkün olan en kısa sürede operasyonumuzu inşallah tamamlayacağız. Vatandaşlarımızla sürekli irtibat halindeyiz, sağlık durumlarının da iyi olduğunu biliyoruz.

15 KABİNDEKİ 112 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bakan Yerlikaya tahliye çalışmalarına ilişkin son dakika gelişmesine sosyal medya hesabından paylaştı. Yerlikaya, 'Antalya’da mahsur kalan 15 kabindeki 112 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.' dedi.

AS-532 COUGER TİPİ HELİKOPTER GÖREVLENDİRİLDİ

MSB'den yapılan açıklamada, 'Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirildi.' denildi.

TAHLİYE ANI DRONE KAMERASINDA

Teleferik faciasında mahsur kalanlar tek tek tahliye edilirken o anlar CNN TÜRK'ün drone kamerasına böyle yansıdı.

15 KABİNDEKİ 98 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından son durumu paylaştı; Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

Asılı kalan 15 kabindeki 98 kişi başarıyla tahliye edilmiştir.

Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır.

Bölgeye AFAD, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam;

- 543 arama kurtarma personeli
- 7 helikopter
- 1 askeri kargo uçağı
- 108 araç
- 6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir.

Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.

AFAD: 87 KİŞİ BAŞARIYLA TAHLİYE EDİLDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Asılı kalan 14 kabindeki 87 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır." ifadeleri yer aldı.

83 KİŞİ KURTARILDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Konyaaltı Tünektepe Teleferik'te mahsur kalan vatandaşlarımız için kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Saat 04.00 itibariyle; 13 kabindeki 83 vatandaşımız tahliye edildi. 11 kabinde tahliye çalışmaları sürüyor.

KURTULANLAR O ANLARI ANLATTI

Hat üzerinde kabinlerde saatlerce bekleyen vatandaşlar, gece görüşlü helikopterin de kullanıldığı çalışmalarla bulundukları yerden alınarak, 500 metre uzaklıktaki kriz masasının kurulduğu Sahil Güvenlik Komutanlığına getiriliyor. Vatandaşlar helikopterden indikten sonra alanda hazır bekletilen ambulanslara alınarak ilk müdahaleleri yapılıyor.

'BİR ANDA GERÇEKLEŞTİ'

Kabinden kurtarılan İbrahim Yusuf Yüksel, "İyiyim, kabinde 7 kişiydik. Bir anda gerçekleşti" dedi. Ekipler tarafından alana getirilen ve ismini söylemek istemeyen bir vatandaş ise "Çok stres olduk ama kurtarıldık" ifadelerini kullandı. 10 yaşlarındaki bir kız çocuğu ise "Hiç korkmadım, dağları izledim" diye konuştu.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER VE UZMAN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Bölgeye sevk edilen ekiplerin çalışmasının ardından yaralı vatandaşlar Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopterle kurtarılırken, hayatını kaybeden kişi ise yamaçtan indirildikten sonra otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Kazanın ardından durdurulan teleferik hattı üzerindeki kabinlerde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çalışma başlatıldı. Bu amaçla yurdun birçok bölgesinde bu konuda uzman ekipler kente yönlendirilirken kurtarma çalışmalarına gece görüşlü helikopter de katıldı.

 

AFAD BAŞKANI OKAY MEMİŞ: 74 KİŞİ KURTARILDI

AFAD Başkanı Okay Memiş, "Asılı kalan 25 kabinden 11 kabinden 74 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. 13 kabindeki faaliyetleri titizlikle yürütüyoruz. Çalışmalar titizlikle yürütülüyor. 3 helikopterimiz çalışıyor. Vatandaşlarımız da çok soğuk kanlılar." ifadelerini kullandı.


ANKARA’DAN KURTARMA EKİBİ YOLA ÇIKTI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada İtfaiye Müdürlüğünde görevli 13 personelden oluşan arama kurtarma ekibinin 4 donanımlı araç ile Antalya’da gitmek üzere yola çıktığı bildirildi. Arama- kurtarma konusunda uzman ekibin, Antalya’da teleferik kazası sonucu halen havada asılı kalan teleferik kabinlerinde bulunan vatandaşların kurtarılması çalışmalarına destek vereceği kaydedildi.

ANTALYA VALİSİ: HAVADAN 14 TAHLİYE YAPTIK

 Antalya Valisi Hulusi Şahin "Çok titiz bir çalışma yapıyoruz. Kabinlerdeki vatandaşlarımız şu an için risk yaşamıyor. Helikopterlerle çok yaklaşamıyoruz. Çok dikkatli bir titiz çalışma oluyor. Arkadaşlarımız yoğun bir çalışma içerisinde. Şu ana kadar havadan 14 tahliye yaptık. Toplam 55 tahliye gerçekleştirildi. 185 kazazedenin sayısı 130'un altına indi. Karadan da arkadaşlarımız kabinlere ulaşıyorlar. Karadan çok daha zor. A-B-C planlarımız hazır. İnşallah sağ-salim kurtaracağız. Sırayla kazazedeleri alıyoruz. Sağlık durumları iyi. Kabinler stabil ve stabiliteyi bozmadan kazazedeleri birer birer alıyoruz. Gece şartlarındayız ve rakımdan dolayı rüzgar da etkili, titiz çalışıyoruz. Kayıp da yok. Neden ve nasıl olduğu çalışmalar sonrası ortaya çıkacaktır. Şu anda İzmir'den de iki helikopter geliyor, daha da hızlanacaktır çalışmalar. Kazazedelerimizle telefon görüşmesi yapıyoruz. 1 kalp hastası, 1 epilepsi hastası, 2 diyabet hastası var ve her hangi bir sağlık desteği talepleri de yok. Kendimize göre bir öncelik sırası da yapmış bulunmaktayız" dedi.

MUHİTTİN BÖCEK: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek "7 yaralımız vardı. 10 kabin kurtarıldı 14 kabin kaldı. Tüm kurum kuruluşlar burada. Şu anda 100'ün üzerinde vatandaşlarımız var. Sırasıyla onlara da müdahale ediliyor. Az sonra Sayın valimiz ile açıklama yapacağız. İtfaiye ekiplerimiz ve diğer kurum kuruluşlarla çalışma devam ediliyor. Burası Antalya Büyükşehir Belediyesine aittir ve her yıl ağır bakımları yapılır. Şubat ayında bakımları yapıldı" dedi.

İPLE KURTARMA SİSTEMİ

Başkan Böcek "İtfaiye ekiplerimiz, helikopterlerde gece görüşü olmadığı için, bu yöntem kullanılıyor. 400-500 metreden çalışma yapılıyor çok sarp bir bölge. 2017 yılında bizden önceki başkan tarafından açılmış bir teleferik. Devlette devamlılık vardır. Bakımları devamlı yapılıyor" dedi.

Metrelerce kuyruk oluştu! Tadına bakmadan kenti terk etmiyorlar: 5 saat beklemeye razıyız

'1 ADET C-130 TİPİ UÇAK GÖREVLENDİRİLDİ'

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına katılacak ekiplerin ve ihtiyaç duyulan malzemenin Erzurum’dan Antalya’ya ulaştırılabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 1 adet C-130 tipi uçak görevlendirildi." ifadeleri kullanıldı.

BAKAN TUNÇ: ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Olayla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını bildiren Bakan Tunç, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu meydana gelen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Teleferik kabinlerinde mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarılması için çalışmalar büyük bir dikkat ve hassasiyetle devam etmektedir. Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasıdır. Hepimizi üzen olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır. Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiş olup, hali hazırda olay yerinde incelemelerine devam etmektedirler. Adli soruşturma, 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürülmektedir."


BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya şu ifadeleri kullandı: Bugün Antalya Konyaaltı ilçesinde bulunan Sarısu-Tünektepe teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi sonucu vagonlardan biri kayalık bölgeye düşmüş; teleferikte bulunun 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş, 7 kişi ise yaralanmıştır

AFAD ve Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri kurtarma çalışmalarını yürütürken, Sahil Güvenlik helikopterimiz vagonda mahsur kalan 5 kişiyi tahliye etmiş; 2 yaralının da tahliye çalışmaları devam etmektedir. Gece uçuş kabiliyetine sahip bir Jandarma helikopterimiz ise 25 kabinde bulunan toplam 184 kişinin tahliyesi için saat 20.00’de Aydın’dan bölgeye intikal etmek için havalanmıştır.

 Antalya’da çalışmaları koordine etmek üzere Arama Kurtarma Daire Başkanımız 20 kişilik Dağcı ekibiyle birlikte helikopterle bölgeye hareket etmiştir. Olaya; Antalya İl AFAD, İtfaiye, 112 Sağlık, UMKE, Emniyet ve 2 sahil güvenlik helikopteri ile toplam 110 kişiyle müdahale edilmektedir.

Ayrıca Bursa İl AFAD ve JAK’tan 30 profesyonel Dağcı ekibiyle; Erzurum İl AFAD ve JAK’tan 25 Dağcı ekibinin havayolu ile bölgeye sevki sağlanıyor. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir.

Bakan Yerlikaya bir başka açıklamasında ise "Bugün Antalya Konyaaltı’nda yaşanan teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi sonucu maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirilmiştir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir." açıklamasına yer verdi.

'CUMHURBAŞKANIMIZ TÜM GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabininin parçalanması sonucunda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Kaza sonrası mahsur kalan 184 vatandaşımızın tahliyesi için İçişleri Bakanlığımız yoğun bir çalışma yürütmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu elim hadiseyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, konu hakkında ilgili bakanlıklardan ve Valiliğimizden anlık bilgi almaktadır. Olayla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılacak, kaza tüm yönleriyle araştırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, yaşanan bu elim hadise ile ilgili sosyal medyada ortaya atılabilecek dezenformasyon içeren paylaşımlara itibar etmemeleri gerektiğini belirten Altun, gelişmeleri resmi kanallardan takip etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER GÖREV YAPIYOR

DHA Muhabiri Alparslan Çınar bölgeden yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı: 2 farklı helikopter şu an görev yapıyor. Tabi işlem hassas bir işlem. Titizlikle yürütülmesi gereken bir operasyon. Müdahale sürüyor. Ulaşılabilir halde bulunan vatandaşlar kurtarıldı. Havada asılı kalan ve hiçbir şekilde temas kurulamayan teleferikler var. Yamaca yakın vatandaşlar var. Hala 15 kabine ulaşılamadı. Helikopterler etraflarında sorti yapıyor.


BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 10 KİŞİ YARALANDI

Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bir teleferik kabininin düşmesi sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştır. Kaza sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle, toplam 24 kişilik sağlık ekibi görevlendirilmiştir. Yaralılar ilk müdahalelerin ardından hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlanmıştır, sağlık durumları ciddiyet arz etmemekte. Olay sebebiyle diğer 29 teleferik kabininde mahsur kalan 184 kişiden 30’u uzman ekiplerce kurtarıldı, çalışmalar devam ediyor. Kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kurtarılan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedelere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Bugün saat 17.28 sıralarında Antalya ilimiz Tünektepe mevkiinde bulunan teleferik vagonunun havada asılı kaldığı bilgisi alınmıştır. Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmıştır. Kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmekte olup, asılı kalan 8 kabindeki 49 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Bölgeye AFAD, jandarma emniyet, sahil güvenlik, MSB, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam 366 arama kurtarma personeli, 6 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 76 araç ve 6 ambulans görevlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

'ÖNCELİĞİMİZ YARALI VATANDAŞLARI KURTARMAK'

 Kaza bölgesinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte açıklamalarda bulunan Antalya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, "Önceliğimiz vatandaşı kurtarmak, teleferikte kalan 184 vatandaşımızın durumu iyi. Onları kurtarmak için önce yaralı vatandaşlarımızı kurtarmamız gerekiyor. 7 yaralı vatandaşımızdan 1’i hayatını kaybetti. 6 tanesinden 4’ünü kurtardık, 2 tanesi kaldı. Yaralı olanların durumu nedir diye sorarsanız, hayati tehlikeleri yok kırıkları var. 2 kişi kaldı. 2’si kurtarıldıktan sonra kabinlerde kalan 184 vatandaşımızı güvenli bir şekilde kurtarmamız gerekiyor. Karanlık çöktü, gece görüşlü helikopterlerimiz var" dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti