Gündem Son dakika: İstanbul'da şiddetli fırtına! Meteoroloji'den peş peşe uyarılar

Son dakika: İstanbul'da şiddetli fırtına! Meteoroloji'den peş peşe uyarılar

28.11.2023 - 18:22 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü peş peşe uyarılar yayımlandı, İstanbul'da şiddetli fırtına etkisini göstermeye başladı. Boğaz'da gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün peş peşe uyarılarının ardından şiddetli fırtına etkisini gösteriyor. Öte yandan 5 günlük hava durumu raporu da ortaya çıktı.

BURSA'DA OKUL TATİLİ KARARI

Bursa’da merkez Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerinde okullar tatil edildi.

Bursa’da etkili olan lodos gece saatlerinde şiddetini 100 kilometre hıza çıkardı. Kent genelinde etkili olan lodos çok sayıda ağacı yerle bir etti. Bursa Valiliği, okulların bugün tatil edildiğini açıkladı.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş tarafından yapılan açıklamada, “İlimizde etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerimizde 29 Kasım Çarşamba günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunan personel de 29 Kasım'da idari izinli sayılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

SİLİVRİ'DE İŞ YERİNİN ÇATISI UÇTU, 2 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

Silivri'de fırtınanın etkisi ile Cumhuriyet Mahallesi D-100 Karayolu'nun kenarında bulunan iş yerinin çatısı uçtu. Bu sırada seyir halinde olan 2 araç zarar gördü. Olayda şans eseri yaralanan olmadı.

Piri Mehmet Paşa Mahallesi'nde sahil şeritleri dev dalgalarının vermiş olduğu etkiden dolayı sular altında kaldı. Dev dalgaların kaldırım taşlarını sürüklediği görüldü.

BURSA'DA LODOS ETKİLİ OLDU

Bursa'da gece saatlerinde hızını artıran lodos kent genelinde etkili oldu. Merkez Osmangazi ilçesi Millet Mahallesi Derya Caddesi üzerinde orta refüjdeki baz istasyonu, şiddetli lodos etkisiyle devrildi. Bölgede bulunan bir vatandaşın cep telefonu ile kaydettiği olay sırasında savrulan parçalar nedeniyle yol kısmen ulaşıma kapandı. Ekiplerin temizleme çalışmasının ardından ulaşım normale döndü.

ÇINAR AĞACI DEVRİLDİ

Yine Osmangazi ilçesindeki Tophane Meydanın bulunan çınar ağacı lodosun etkisiyle devrildi. Belediye ekiplerinin çınar ağacını parçalayarak kamyonete yüklemesinin ardından temizlik çalışması yapıldı.

LODOS ETKİSİYLE UÇAN ÇATI HAFİF TİCARİ OTOMOBİLİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Yıldırım ilçesi Şükraniye Mahallesi Yüksel Sokak üzerinde bir binadan kopan çatı, kuvvetli rüzgarın etkisiyle savrularak park halindeki hafif ticari aracın üzerine devrildi. Hafif ticari araçta hasar meydana geldi.

CAM FABRİKASI KONTEYNERİ ÇÖKTÜ

Yıldırım ilçesi Hacivat Mahallesinde kurulu bulunan cam fabrikasının malzemelerinin konulduğu konteyner de lodos nedeniyle çöktü. Maddi hasarın meydana geldiği konteynerde şans eseri can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

Haberin Devamı
KARTAL'DA 1 TEKNE BATTI

Kartal Dragos sahilinde olumsuz hava koşullarının etkisi ile 1 tekne battı. Batan tekne vinç yardımıyla denizden çıkarılırken, diğer teknelerin sahipleri ise teknelerini kurtarmak için takviye halatlar bağladı. Dev dalgalar kıyıya vurdu. Sahilde yürüyüşe çıkan vatandaşlar ise yürümekte zor anlar yaşadı. İBB Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada vatandaşlardan tedbirli olunması istendi.

EDİRNE'DE LODOS AĞAÇLARI DEVRİLDİ

Edirne’nin Keşan ilçesinde saatteki hızı zaman zaman 75 kilometreye ulaşan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Şehirde etkili olan lodos nedeniyle, ağaçlar yollara ve park halindeki bir aracın üzerine devrildi.

TEKNELER DENİZE SÜRÜKLENDİ

Balıkesir'in Edremit ilçesinde su debisi yükselen çayda bulunan bazı tekneler akıntının etkisiyle açık denize sürüklendi.

Edinilen bilgiye göre, Balıkesir'in Edremit ilçesinde akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan lodos fırtınası ve yoğun sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor. İlçede bulunan Zeytinli Çayı, Akçay ve Mıhlı Çaylarında su debisi dere yataklarını zorlamaya başladı. Zeytinli çayında lodos fırtınasının etkilerinden kurtulmak için bağlanan bazı tekneler yüksek su debisine dayanamayarak bağlandıkları yerden kurtularak açık denize sürüklendi. Balıkesir Çanakkale il sınırını oluşturan Mıhlı Çayı'nda ise se debisi normalin üzerine çıkarak bölgeyi tehdit etmeye başladı.

Haberin Devamı
ÜSKÜDAR SAHİLDE DEV DALGALAR

 

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'da beklenen fırtına gece saatlerinde başladı. Fırtına sahil ilçelerinde etkisini önemli ölçüde gösterdi. Dev dalgalar Üsküdar sahilde kıyıya vurup yola taştı. Bazı vatandaşlar sahilde dalgaları izledi, bu anı ölümsüzleştirmek için dalgaları arkasına alarak cep telefonu ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

ZEYTİNBURNU AÇIKLARINDA GEMİ KARAYA OTURDU

İstanbul'da etkili olan fırtına ile birlikte Zeytinburnu açıklarında sürüklenen bir tanker karaya oturdu. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ekipler, tankerdeki 11 mürettebatı kurtardı.



FIRTINA SAKARYA'NIN TURİSTİK İLÇESİNİ YIKTI

Sakarya’da etkili olan şiddetli fırtına Sapanca ilçesini adeta yıktı geçti. Fırtına sebebiyle bir ağaç ana yola devrilirken bir dükkanın ise tabelası koptu. Rüzgarda birbirine sürten elektrik tellerinden çıkan kıvılcım ise saniye saniye görüntülendi.

Haberin Devamı
KASTAMONU VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Kastamonu Valiliği tarafından etkili olan fırtına sonrası yaşanan olumsuzluklarla ilgili ilgili yapılan açıklamada, devletin tüm imkanları ile hayatı olağan akışına döndürmek için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

BURSA'YI FIRTINA VURDU! VALİ SAAT VEREREK UYARDI

Bursa'da akşam saatlerinde etkisini arttıran ve saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına hayatı felç etti. Çok sayıda çatı uçtu, ağaçlar devrildi, vatandaşlar yollarda yürümekte güçlük çekti. Tophane'de uçan çatı parçası belediye otobüsünün üzerine devrildi. 2 yolcu yaralandı. Valilik, fırtınanın yarın 15.00'e kadar devam edeceğini belirterek vatandaşları uyardı.

Bursa Valiliği güneyli yönlerden kuvvetli fırtına yaşanacağını, bunun yarın 15.00'e kadar etkili olacağını belirterek, vatandaşları ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı uyarmıştı.


Akşam saatlerinde saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına hayatı durma noktasına getirdi. Merkez Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde çok sayıda ağaç devrildi.
Tophane semtinde uçan bir çatı belediye otobüsünün üzerine devrildi. Otobüsün arka camı patlarken, yaralanan 2 yolcu ambulanslarla Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yine Tophane semtinde ağaçlar devrildi.

Setbaşı, Yıldırım, yakın çevre yolu, Haşimişcan Caddesi, Çirişhane, Kent Meydanı'nda ve bir çok noktada fırtına sebebiyle ağaçlar köklerinden söküldü.


Çok sayıda çatı uçması olayı gerçekleşirken, tenteler ve sert cisimler de havada uçtu

AFAD, İtfaiye, polis ve 112 sağlık ekipleri de teyakkuz durumuna geçirilirken, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da sürekli kriz merkezinden bilgi aldı.

BETON BLOKLAR KOPTU

İstanbul'da geçtiğimiz hafta sonu etkili olan fırtına Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camii'nin avlusunda hasara yol açtı. Deniz kenarındaki beton bloklar fırtına ve dalgaların etkisiyle yerinden kopup avluya savruldu. Fırtına tenteleri yere düşürürken, avludaki mermerler de zarar gördü.


Haberin Devamı
BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki yerel trafik, saat 19.00 itibariyle geçici olarak askıya alınmıştır

TEKİRDA'DA DENİZ TAŞTI

Marmara Denizi'nin Tekirdağ kıyıları şiddetli lodos sebebiyle taştı. Deniz taşması sonucunda tsunamiyi andıran görüntüler ortaya çıktı.

İŞTE SARI KODLU UYARI VERİLEN İLLER

Meteoroloji'nin şiddetli fırtına ve yağmur uyarısı verdiği iller şöyle: Aydın, Bilecik, Bursa, Edirne, İzmir, Kırklareli, Kütayha, Muğla, Sinop, Zonguldak, Yalova, Düzce, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, İstanbul, Kastamonu, Kocaeli, Manisa, Sakarya, Tekirdağ, Bartın, Karabük.

Haberin Devamı
RÜZGAR ALARMI

Meteoroloji'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Rüzgârın, Marmara ve Kıyı Ege ile zamanla Karadeniz'de güneyli yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji'den yapılan uyarıda şu ifadeler yer aldı: Yağışların, Kıyı Ege ve Trakya çevreleri ile İstanbul, Kocaeli ve Aydın'ın kuvvetli, İzmir, Manisa çevreleri, Muğla'nın kıyı kesimleri ve Aydın'ın batı ilçelerinin çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinde sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İstanbul Boğazı gemi trafiği saat 17.50 itibariyle olumsuz hava koşulları nedeniyle çift yönlü ve geçici olarak askıya alınmıştır" ifadeleri yer aldı.