Gündem Maden ocağında facia

Maden ocağında facia

15.10.2022 - 06:56 | Son Güncellenme:

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında eksi 300 kotta ilk belirlemelere göre grizu nedeniyle patlama meydana geldi. Ekipler, mahsur kalanları kurtarmak için zamanla yarıştı. İçişleri Bakanı Soylu, içeride 110 işçinin çalıştığını, riskli bölgede bulunan 49 madenciden bir kısmının kurtarıldığını açıkladı. Faciada 25 madenci yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı.

Maden ocağında facia

BARTIN DHA, İHA - Bartın’ın Amasra ilçesinde dün akşam Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında eksi 300, 350 kotta ilk belirlemelere göre grizu patlaması meydana geldi. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Soylu, yaptığı açıklamada “110 kişi çalışıyormuş, bunların bir kısmı patlamadan hemen sonra çıktı, bir kısmı kurtarıldı” dedi. Valilik, ocaktan çıkarılan 36 işçiden 25’inin hayatını kaybettiğini 11 işçinin de yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Bartın Valiliği’nden yapılan ilk açıklamada saat 18.15 sıralarında maden ocağının eksi 300 kotunda kısmi bir patlama meydana geldiği ve olay yerine tüm ekiplerin seferber edilerek gerekli çalışmalara başlandığı belirtildi.

Daha sonra olay yerine giden Vali Nurtaç Arslan, “Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?” diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi. Vali Arslan, saat 20.30 sıralarında gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine saat 18.15’te bilgi geldiğini belirterek “Patlama eksi 300 kotta gerçekleşti. Eksi 300 kotta 44, eksi 350 kotta 5 kişi vardı, bunlardan 12’si yaralı olarak kurtarıldı ve hastanelerimize sevk edildi” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlar koordine etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de maden kazasının yaşandığı bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Kurtarma ekipleri ve yetkililerden bilgi alan Soylu, “Milletimizin başı sağ olsun. Saat 18.15 civarında bulunduğumuz bu bölgede bir 300-350 metre kotlarında bir patlama meydana geldi. Bu patlamanın akabinde gerek buranın tahlisiye ekipleri, arama kurtarma ekipleri, gerekse çevreden gelen tahlisiye ve arama kurtarma ekipleri müdahale ettiler. Hakikaten üzüntü duyduğumuz ve söyleyeceklerimizi paylaşmakta üzüntü duyduğumuz bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Maden ocağında facia

Riskli bölgede 49 kişi

Riskli bölgede 49 kişinin bulunduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Bu vardiyada çalışan kardeşimizin sayısı 110. Riskli bölgede, 300, 350 kotu denilen kotta çalışan kardeşimizin sayısı 49. Kendisi çıkan var, çıkarılan var” diye konuştu. Bir soru üzerine Soylu, üst kotlarda bulunan işçilerden bir bölümünün sağ salim çıkarıldığını belirterek, “Ama aşağıdaki 49 kişinin olduğu alanda hala tahlisiye ekipleri o alana müdahale etmeye çalışıyor. O alandan çıkardıklarımız var, çıkaramadıklarımız var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Grizu üzerinde duruluyor’

Bakan Dönmez de, ilk değerlendirmelere göre olayın grizu patlaması olduğunu belirterek, “Galerilerimizde havalandırma tertibatı sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli kısımlarına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ancak yaya, elle müdahaleler söz konusu. Bütün arama- kurtarma ekipleri şu anda görev başında. Herhangi bir eksikliğimiz yok” dedi.

36 işçi çıkarıldı

Bartın Valiliği’nden saat 01.30 sıralarında yapılan açıklamada “Şimdiye kadar 36 maden işçimiz kaza alanından çıkartılmıştır. Çıkarılan işçilerimizden 25’i hayatını kaybetmiş olup, 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul’a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi ilimizdeki hastanelerde devam etmektedir” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’ne
sevk edildi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sahra hastanesi kuruldu

Madenden çıkarılan yaralı işçiler, sedyeyle ambulanslara taşınarak hastaneye yetiştiriliyor. UMKE ekipleri, ocağın bulunduğu bölgede sahra reviri kurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Patlamanın yaşandığı yere il merkezi ve il dışından 5 UMKE aracı ve 31 ambulans, 1 Acil Müdahale Aracı ile toplam 149 personel görevlendirilmiştir” dedi. İşçilerin yakınları ise maden ocağının girişinde gelecek iyi haberleri beklerken, kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.

Sayıştay heyeti ziyaret etmişti

TTK’dan 5 Ekim tarihli yapılan açıklamaya göre Sayıştay’dan bir heyet geçen hafta patlamanın yaşandığı derinliğe indi. Açıklamada, “T.C. Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı Sn. İbrahim Özkarcı başkanlığında Uzman Denetçiler ile Kurumumuz Genel Müdürü ve beraberindeki ekip Amasra TİM’de yeraltına inerek -300/-350 kotları arasında, hâlihazırda ayak boyu 150 m. pano boyu 350 m. olan Yarı Mekanize Güney Tavan Damar ayakta incelemelerde bulundular” denildi. 20 Eylül tarihli yapılan bir diğer açıklamada ise Bakan Dönmez ve çeşitli sendika temsilcilerinin Amasra Müdürlüğü ziyaretinde işçilerle bir araya geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

Üç savcı soruşturuyor

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada maden ocağındaki patlamayla ilgili derhal soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Amasra ilçesindeki taş kömürü maden ocağında meydana gelen patlama olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmıştır. Olaya ilişkin olarak 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir” denildi.

Maden ocağında facia

Arkadaşlarını beklediler

Patlama sonrası, istirahatte olan maden işçileri de arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye geldi. Endişeli gözlerle kurtarma çalışmalarını izleyen maden işçisi Metin Ayaş, büyük üzüntü yaşadığını söyledi. Gündüz mesaisinde çalıştığını belirten Ayaş, olayı duyunca arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye geldiğini sözlerine ekledi. İşçilerin endişeli bekleyişi kameraya yansıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın’a gidiyor

‘Çalışmaları yerinde koordine edeceğim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasra’daki maden patlamasıyla ilgili sosyal medyadan bir açıklama yaptı. Erdoğan mesajında “Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Titizlikle sürüyor’

“Olay sonrası süratle başlayan arama kurtarma başta olmak üzere, patlama ile ilgili tüm konularda bütün kurumlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir” diyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Çalışmaları yerinde icra etmek ve denetlemek amacıyla üç bakanımız, verdiğimiz talimat üzerine bölgeye intikal etmiştir. Ben de yarınki (bugünkü) Diyarbakır programımı iptal ederek inşallah Amasra’ya geçecek, tüm çalışmaları yerinde koordine edeceğim. Bölgedeki tüm sağlık ekiplerimiz, hastanelerimiz yaralı kardeşlerimiz için seferber edilmiştir. Mevcut tesislere ilave olarak Sağlık Bakanlığımız bölgede bir acil müdahale ünitesi kurmuştur. İhtiyaç halinde yaralılarımızı sevk amacıyla ambulans uçaklarımız hazırdır. Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.”

Art niyetli içerik uyarısı

Erdoğan “Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir. Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

‘Acı haber yüreğimizi dağladı’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Amasra’daki maden ocağında meydana gelen patlama haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. İşçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için devletimiz tüm kurumları ve imkânlarıyla çalışmaktadır. Cenab-ı Hak ülkemizi ve milletimizi korusun.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bartın’dan gelen acı haber yüreğimizi dağladı... Hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Dualarımız kayıplarımızın artmaması için.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamayı derin bir üzüntüyle öğrendim. Dualarımız; göçük altında kalan maden emekçilerimizin bir an önce sağ salim kurtarılması için.

Tüm boyutlarıyla soruşturulacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Amasra’da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçilerimize/ailelerine büyük geçmiş olsun. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır.

Psikososyal destek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan ve mahsur kalan işçilerimize geçmiş olsun dileklerimizle dualarımızı gönderiyoruz. Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz.

Partiler heyet gönderdi

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki bir heyet Amasra’daki maden ocağında yaşanan patlamayı incelemek üzere Bartın’a gitti. MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından görevlendirilen bir heyetin de bölgeye gideceği belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de programlarını iptal ederek bugün Amasra’ya gideceği duyurulurken, Zafer Partisi ve BBP de bölgeye birer heyet gönderdi.

GRİZU PATLAMASI NEDİR?

Kömür oluşumu sırasında meydana gelen metan gazının, havayla karışmasıyla ortaya çıkan patlamaya grizu patlaması deniliyor.