Gündem Mağarada tarih yazıldı!

Mağarada tarih yazıldı!

13.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, ABD’li Mark Dickey’in Mersin’deki Morca Mağarası’ndan kurtarılmasıyla ilgili, “Dünyanın en zor üç kurtarma operasyonundan birini yaptık” dedi.

Eren Koca / Haber Merkezi  - Mersin’deki Morca Mağarası’nda araştırma yaparken 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirince mahsur kalan ABD’li araştırmacı Mark Dickey’i (40) kurtarma çalışmasında mutlu sona ulaşıldı. Dickey, 11’inci gününde mağaradan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, kurtarma operasyonunun detaylarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Mağaranın 2018’de keşfedildiğini belirten Şalcı, “Dickey bir mağara araştırmacısı yani bu alanda profesyonel biri. Bir mağara araştırması sırasında mide kanaması geçirmesi nedeniyle orada kalıyor. Çok kan kaybetmesi yüzünden halsiz düşüyor. Bize bilgi ulaşınca ilk yaptığımız iş, bu alanda bilgili bir doktoru ve medikal personeli hastanın yanına göndermek oldu. Helikopterle kan ve serum takviyesi yapıldı. İlk amacımız, sağlık durumunu kontrol altına almaktı. Bunda başarılı olduk. Üç günde dört ünite kan, dört ünite serum verdik ve durumunu stabil hale getirdik. Hemen tahliyesini gerçekleştirmeye çalışsaydık Mark’ı kaybederdik. Onun için tedavisini 1040 metrede yaptık. Buraya iletişim ve iniş hatları döşendi, kan, serum hepsi sağlandı ve  tedavisi başladı” dedi. 

Haberin Devamı

‘Yükselterek çıkardık’ 

Recep Şalcı şöyle devam etti:  

“Doktorların da onayıyla geçen cumartesi saat 14.00’de çıkarma operasyonunu başlattık. Aynı gece 680 kampına, pazar günü de 500 kampına ilerledik. Saatte 20 metre yükselttik. Dünya standartlarına göre iyi rakam. Morca gerçekten zor bir mağara. Uzun inişlerin, çok dar alanların ve virajların olduğu bir nokta. Çok fazla çatlaklar var. Profesyonellerin bile çok zorlandığı bir mağara. O yüzden tahliye kısmında da sedyenin sığmayacağı kadar dar yerler vardı. Buralarda patlatmalar yaparak genişlettik, o şekilde geçiş sağlandı. Türkiye’nin üçüncü derin mağarası, burası dünyanın en zor mağaralarından biri olduğu için girerken ve orada çalışırken çok dikkatli olmak gerekiyordu. Dünyanın en zor üç kurtarma operasyonundan birini başarıyla yaptık.” 

‘Mağara kanamayı tetiklemiş olabilir’ 

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat  Göral, ABD’li araştırmacı Dickey’in mide kanaması geçirmesine neden olabilecek ihtimalleri sıraladı: 

En çok stres ve ölüm korkusundan kaynaklanır. 

Mağara ya da derin noktalarda bulunmak mide kanamasını tetiklemiş olabilir. 

Ağrı kesicilerden kaynaklanabilir. 

Çok acılı yemekten olabilir. 

Aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar tetiklemiş olabilir. 

Ülser, mide veya 12 parmak bağırsak mukoza iltihabı, yemek borusunda varis, damarsal bozukluklar ve tümör gibi var olan bir rahatsızlık nedeniyle mide kanaması gerçekleşmiş olabilir. 

Haberin Devamı

Mide kanaması geçirmesinin asıl sebebi yapılacak endoskopiyle ortaya çıkacaktır. 

‘Türkiye’nin başarısı hayatımı kurtardı’

MUSTAFA ERCAN-MİTHAT ÜNAL/DHA - ABD’li araştırmacı Mark Dickey (40) yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için nişanlısı ve 13 kişiyle birlikte girdiği Mersin Anamur’daki Morca Mağarası’nda 2 Eylül’de 1.200 metre derinlikteyken mide kanaması geçirdi.

Dickey bu nedenle mağarada mahsur kalırken ekip arkadaşları yardım istedi. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edilirken kurtarma süreci başladı. Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri gönderildi.

ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Mark Dickey’in tedavi sürecine de mağaradayken 4 Eylül’de kendisine kan verilerek başlandı.

Mağaradan 11’inci gününde sedyeyle çıkarılıp hastaneye götürülen Dickey, “AFAD’a teşekkür ederim. Türk hükümetinin desteği hayatımı kurtardı. Öleceğimi sanırken Türk hükümetinin hızlı müdahalesiyle kurtuldum” dedi.