Gündem Mansur Yavaş: Kamu yöneticileri şeffaf olmalıdır

Mansur Yavaş: Kamu yöneticileri şeffaf olmalıdır

19.03.2024 - 16:32 | Son Güncellenme:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, seçim çalışmaları kapsamında Yenimahalle ilçesinde Yaşam Demeti Parkı'nın açılışına katıldı.

Mansur Yavaş: Kamu yöneticileri şeffaf olmalıdır

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AK Parti adayı Turgut Altınok'un açıkladığı mal bildirimi ile ilgili, "Mal beyanını açıkladılar mı, açıklamadılar mı belli değil. O kadar Emlak Vergisi'ni ödemek için herhalde bir bankada hesabı olması lazım değil mi? Göremedik maalesef" dedi.

Haberin Devamı

Mansur Yavaş, seçim çalışmaları kapsamında Yenimahalle ilçesinde Yaşam Demeti Parkı'nın açılışına katıldı. Yavaş'a, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar eşlik etti. Mansur Yavaş, konuşmasında, Ankara'da yaşayan her bir ferdin sağlığı için görev yaptıklarını belirterek, "Doğumdan ölüme kadar her şeyle ilgilenen kurumdur belediye. Asfalt yok, bunların hepsi çok çabuk unutulur. Önemli olan insanların yaşadığı yerler yapmak, insanların hayrına, onların kullanacağı şeyler yapmak. Her gittiğim yerde en güzel örneğini mutlaka söylüyorum. Ankara'nın giriş çıkışına yapılan bu kapılarda ne estetik var, ne bir şey var, ne de ihtiyaç var. Bugünkü maliyeti 350, 400 milyon lira. Ne oldu? 'Ben eser yaptım' deyip, onu oraya bırakıp gittiler. Taşları düşüyor, trafik kazası oluyor, bir sürü iş. Onun yerine Ankara'daki 250 köyde kanalizasyon yok, onları yapsaydın. Ankara'da 100'den fazla köyde su yok, onları yapsaydın. Şimdi en ufak bir sel baskınında, altyapıya para ayırmadıkları için ufak bir sel başlıyor, başlıyorlar tweet atmaya. Peki siz ne diyordunuz? Yıllardır suyu 1,6 dolara, 50 liranın üstünde sattınız. Bu paraları aktardınız belediyeye, ondan sonra da 'Çılgın proje yapıyorum' diye çöp projelere para ayırdınız. Bizim de vatandaşın tertemiz alın terini boşa götürecek beş kuruşumuz yok. Nereye, neye ihtiyaç varsa oraya harcadık" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KAMU YÖNETİCİLERİ ŞEFFAF OLMALIDIR'

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Turgut Altınok'un geçen hafta açıkladığı mal varlığı beyanı ile ilgili konuşan Yavaş, "Kamu yöneticileri şeffaf olmalıdır. Kendisinin ve belediyenin yaptığı bütün harcamaları açıklamalıdır. Biz ilk defa Türkiye'de 2019'da aldığımız rakamlar nedir, 2023'ten sonraki rakamlar nedir açıkladık. Rahatsız oldular. Mal beyanını açıkladılar mı, açıklamadılar mı belli değil. Bunun yorumunu size bırakıyorum. O kadar Emlak Vergisi'ni ödemek için herhalde bir bankada hesabı olması lazım değil mi? Evet. Göremedik maalesef" dedi.

Yaşam Demeti Parkı'nı açtıklarını söyleyen Yavaş, "Burayı, 'Halk ne istiyorsa, burada ne eksik varsa ona göre yapacağız' dedik ve bu projeyi gerçekleştirdik. Burada 285 metrekare kreş yaptık. Ankara'da sayı 24 oldu. Kısa sürede 6 tane daha açacağız. Peki eski dönemde kaç kreşi vardı belediyenin? Sıfır. Bir de geliyor belediye başkanları, 'Kaç kreş yaptın' diye soruyor. Hiç olmazsa eskiye bak, ona göre sor değil mi? 250 metrekare Belpa kafe, 250 metrekare emekliler lokali, 115 metrekare kütüphane olmak, 110 metrekare fitness alanı, 1 basketbol sahası, 1 adet tenis kortu, 1 adet gençlik merkezi ki sayısı 23 oldu, 2 adet çocuk oyun alanı, masa tenis alanı, 500 adet ağaç, 9 bin 500 metrekare çim alandan oluşan 'Yaşam Demeti' adını verdiğimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesis Alanı, 9 milyon lira yapı maliyeti ve 8 milyon 500 bin lira park maliyetiyle toplam 17 milyon 500 bin lira maliyetle sizlerin hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Para sizin, tesis sizin" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BİR GENCİN EĞİTİMİNE DESTEK OLMAK DA SOSYAL BELEDİYECİLİKTİR'

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Yenimahalle'deki park açılışının ardından Gölbaşı ilçesindeki İncek Mahallesi'nde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Otizm Vakfı Uygulama Evi'nin açılış törenine katıldı. Yavaş'a CHP Gölbaşı Belediye Başkan Adayı Yakup Odabaşı da eşlik etti. Burada konuşan Yavaş, Otizm Uygulama Evi'nin Türkiye'de ilklerden biri olduğunu söyleyerek, "Şöyle ki sosyal belediyecilik dendiği zaman sadece sosyal belediyeciliği ihtiyacı olan insanlara destek olarak anlıyorlar. Ama bir gencin eğitimine destek olmak, onun da yaşıtlarıyla beraber okumasını sağlamak, yine hepsini sağlıklı bir şekilde toplumdaki bütün bireylerin, ekonomik sıkıntı çekmeden, onlara destek olmak, onların kendilerini geliştirmesine yardımcı olmak da aynı zamanda sosyal belediyeciliktir. Bir diğeri dezavantajlı gruplar dediğimiz grupların da yine toplum içerisinde görünür halde olması ve onların da rahat etmeleri için toplumda kazandırılmaları gerek. Belediyecilik, 'Biz vefat ettikten sonra ne olacak' endişesi yaşamadan kalmaları için çalışmaktır" dedi.

Haberin Devamı

'OTİZİMLİ ÖĞRENCİLER, KONAKLAMA YAPABİLECEKLER'

Yenimahalle ilçesindeki Ergazi Mahallesi'nde de bir otizm okulu açacaklarını söyleyen Yavaş, "Diğer özel bireylerin de kullanabileceği çok büyük bir alanı inşallah önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz. Engelli bireylere sahip ailelerin en büyük sorunlarından birisi herhangi bir şekilde düğünü, cenazesi veya bir ihtiyacı olup da evden ayrıldığı takdirde bu çocukların ne olacağı, nereye bırakabileceği, emanet edebileceği bir yer yoktu. Bununla ilgili kent merkezinde mola evleri açmıştık. Burası da büyük bir görev olacaktır bizim için diye düşünüyorum. Burada yatılı olarak konaklayabilecekler. Konakladıkları süre içerisinde de çeşitli atölye ve faaliyetlerle sosyal ve mesleki becerilerini geliştirebilecekleri bir merkez olacak. Burası bağımsız banyo ve tuvaleti olan tek kişilik 11 odayla otizmli çocuklara sahip ailelerin ihtiyaç duydukları zamanlarda çocuklarını bırakabilecekleri bir ortam olması amaçlanmaktadır. Ayrıca otizmli bireyler için bağımsız yaşam uygulamalarını içeren çeşitli atölye ve etkinliklerle yapılacak otizmli bireylerin ailelerinin bağımsız bir şekilde biraz önce Aydın Bey'in söylediği gibi yaşamlarını sürdürmeye yönelik temel yaşam ve öz bakım becerilerinin geliştirilmesi sağlanacak. Ayrıca mesleki beceri kazandırması için iş faaliyetleri yürütülecektir" diye konuştu.

'POLATLI ATATÜRK'ÜN İLÇESİDİR'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Polatlı İçme Suyu Hattı Açılış Töreni ve İftar Programı'na katıldı. Yavaş'a CHP Polatlı Belediye başkan adayı Mürsel Yıldızkaya da eşlik etti. Mansur Yavaş burada yaptığı konuşmasında Polatlı'da yarım asırlık hasreti bitirdiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Bugün buraya, Polatlı halkının on yıllarca çile çektiği sorununu bitirmeye geldik. Bugün buraya, benim en çılgın projemin açılışı için geldik. Polatlı İçme Suyu Hattı açılış törenimize hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Polatlı bizim için bir tutkudur. Polatlı bizim için bir özlemdir. Polatlı bizim için bir tarihtir. Polatlı, vatanımıza göz dikenlerin, vatanımıza kötü ameller ile gelenlerin, geldikleri gibi gitmeye başladıkları yerdir. Bu ilçe sıradan bir ilçe değil, bir kahramanlar ilçesidir. Bu ilçe vatanı hatlarda koruyanların değil, satıhlarda koruyanların ilçesidir. Bu ilçe, 'Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz' diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilçesidir."

'BU PROJE 2,5 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU'

Göreve başlamadan önce, tüm kampanyaları boyunca Polatlı'ya temiz su getireceklerine dair söz verdiklerini hatırlatan Yavaş, "Çıktığım tüm televizyon kanallarında, yaptığım tüm açıklamalarda Polatlı'dan bahsetmiştim. İşte şimdi bu sözü tutma zamanı geldi. Bu projeyi, önce yapamayacağımızı düşündüler. Baktılar ki, ortaya büyük bir irade koyduk, Belediye Meclisi'nde çeşitli engellemeler yaptılar. Baktılar ki sizler tepki gösteriyorsunuz, DSİ'nin gündeminde olmayan projelerle kafa karıştırmaya çalıştılar. Buradan tüm Ankaralılara ve tüm Türkiye'ye sesleniyorum: Hani 'engelleme yok' diyorlar ya. Eğer Polatlı suyunun kredisini Belediye Meclisi'nde bekletmeselerdi, Polatlı halkı temiz suya 9 ay önce kavuşmuş olacaktı, şu anda kana kana zaten bu suyu içiyor olacaktı. Eğer siyasi yaşamlarını değil, halkı düşünselerdi, Belediyemiz de daha uygun bir kredi bulmuş, kamu kurumu zarara uğramamış olacaktı. Bu para, Mansur Yavaş'ın babasının parası mıydı? Sizin paranızdı, halkın parasıydı. Halkın parasının siyaset uğruna çarçur edilmesine göz yumdular. Peki, ne oldu? Bu inadın sonu nereye vardı? Aylarca o kredileri vermediniz de başınız göğe mi erdi? Yaptığınız hareket partinize bir fayda mı sağladı? Polatlı halkına, ülkemize bir katkı mı sunmuş oldunuz? Karşı gelemezsiniz. Eğer halk bir şeyi istiyorsa onun karşısında duramazsınız. Sizi milletin seçtiğini unutursanız millet bunu size hatırlatır, engelleyemezsiniz. Karşınızda 'Benim en çılgın projem, 100 kilometrelik hattı yapıp Polatlı'ya suyu götüreceğim' diyen Mansur Yavaş varsa, onu hiç engelleyemezsiniz. Bu proje 2,5 milyar liraya mal oldu. Biraz zahmetli, meşakkatli, zor bir süreç oldu. Zaman zaman Ankara'nın merkez ilçelerinde hattın döşendiği bölgelerde başta trafik sorunu olmak üzere eleştiriler de aldık. Ama biz bu projeyi tamamlamalıydık. Çünkü biz 'Önce halkın sağlığı, halkın canı' diyerek yola çıktık. İvedik - Polatlı İçme Suyu Hattı sayesinde sadece Polatlı'nın değil, güzergah üzerinde bulunan Sincan, Yenikent, Temelli dâhil 1,5 milyon kişinin temiz su hasretini sona erdireceğiz" diye konuştu.

'İŞTE BELEDİYECİLİK BUDUR'

Yavaş, Yenikent'ten branşmanla verdikleri temiz suyun ilk kez Polatlı'ya ulaştığını kaydederek, "Yüzükbaşı hattı suyu, bu yeni suyla bugünden itibaren paçal yapılarak verilmeye başlanıyor. Günden güne paçal oranı yeni su ile azalacak ve inşallah, kent merkezi tarafında kalan 1,5 kilometrelik boru imalatının tamamlanmasıyla birlikte aybaşından itibaren Polatlı suyunun yüzde 100'ü İvedik suyundan oluşacak. 30 yıldır Polatlı halkını unutanlar bugün belli ki çok incinmişler. Biliyorsunuz su alma işlemini 30 Ocak 2024 tarihinde başlatmıştık. 15 Mart'ta 70 kilometrelik iletim hattı dolduruldu, terfi merkezinin pompaları aktif hale getirildi. Demişler ki '4 günde doldurdular' 4 günde bu hattın dolması zaten mühendislik açısından mümkün değil. Bunu bilmeyecek kadar konudan uzaktan ama iftira meslekleri olduğu için kul hakkına girmekte sorun görmüyorlar. Şentepe'de, hızlı tren köprüsünün olduğu yerdeki bağlantı ise su kesintisi yaşamamak, Polatlı'da vatandaşı ramazan ayında susuz bırakmamak için yeni teknoloji olan hot-tap (HATTAP) metodu ile bağlandı. Yenikent-Polatlı arasında 56 adet tahliye vanası, 49 adet vantuz yapısı ve 18 adet hat vanası mekanik imalatları da tamamlandı. Sahada devam eden betonarme işlemleri, hatta su alma, su iletme işlemine herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Beyler, incinseniz de, üzülseniz de, kabullenemeseniz de sizin yapamadığınızı biz yaptık. Polatlı'ya temiz suyu biz getirdik. Halkın çilesini biz gördük. Siz halka pahalı su satıp, pahalı bilet satıp oradan aldığınız paraları çöp projelere yatırırken Polatlı halkı su çilesi çekiyordu. Siz kavşaklara dinozor heykeli dikip atıl havuzlar yaparken, Polatlı halkı sizden bu projeyi istiyordu. 30 yıldır aklınız neredeydi? Biz daha gelmeden önce söz verdik, geldik ve sözümüzü tutuyoruz. Hem de size rağmen tutuyoruz. Tüm engellemelerinize rağmen tutuyoruz. Şimdi rahatsız olmaya hakkınız yok. Rahatsız olmaya geç kaldınız. O boruları biz döşedik. Polatlı'nın güzel evlatları artık bu projeyi gelecekte de hep bizimle anacak. İşte bizim farkımız budur. İşte belediyecilik budur" diye konuştu.

Yazarlar