Gündem Maria Sibylla Merian anıldı

Maria Sibylla Merian anıldı

02.04.2013 - 14:39 | Son Güncellenme:

Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğan Maria Sibylla Merian, bitkileri ve böcekleri ayrıntılı bir şekilde incelemiş doğa bilimci, böcek bilimci ve bilimsel illüstratördür.

Maria Sibylla Merian anıldı

Google bugün Merian'in 366. doğum gününe özel bir doodle hazırladı.

Haberin Devamı


2 Nisan 1647-13 Ocak 1717 yılları arasında yaşamıştır. Böcekbilime yaptığı katkılarla adından bahsettiren Maria Sibylla Merian'ın en bilinen eseri kelebeğin metamorfozunu yansıttığı detaylı belgelerdir.

Surinam Böceklerinin Metamorfozu isimli kitabının önsözünde Merian, Frankfurt'taki evinde tırtılların kelebeklere nasıl dönüştüğünü inceleyerek bu serüvene başladığını söylemektedir. Bu kitabı Surinam'da incelediği böcekler ve bitkiler üzerinedir.


Kaleme aldığı ve çizimlerini paylaştığı bir başka eser olan Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung - Tırtılın İnanılmaz Dönüşümü ve Garip Besin Bitkileri isimli kitap, Latince haricinde bir dilde basıldığın için bilim çevrelerince pek kabul görmemiştir. Bu iki kitap haricinde 3 ciltlik bir yeni çiçekler serisi bulunur.


1715 yılında felç geçiren Merian, çalışmaya devam etse de durumu gittikçe kötüleşmiş ve 13 Ocak 1717'de hayatını kaybetmiştir.

Merian'in kızı Dorothea, annesinin koleksiyonlarını derleyip bir kitap yayınlatmıştır.

20. yüzyılın sonlarında Merian'ın eserleri yeniden keşfedilmiştir. Almanya avroya geçmeden önce Merian'ın resmi 500 Alman Markı üzerine basılmıştır. Ayrıca 0.40 Alman Marklık bir de pul bastırılmıştır. 1987'de adına pek çok okul açılmış ve 2005'te bir araştırma gemisine ismi verilmiştir.

Google da bugün Merian'in 366. doğum gününü, Merian'in çizimlerine benzeyen bir doodle ile kutladı.