Gündem Marmara Denizi'ndeki deprem öncesi telefonlara mesaj gönderildi! Peki deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir?

Marmara Denizi'ndeki deprem öncesi telefonlara mesaj gönderildi! Peki deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir?

04.12.2023 - 13:24 | Son Güncellenme:

Merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğündeki deprem öncesi Android işletim sistemine sahip telefonlara dikkat çeken bir mesaj gönderildi. Peki deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir? İşte haberin ayrıntıları...

Merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan saat 10.42'de, 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedildi.

Haberin Devamı

10.45'TE BİR DEPREM DAHA OLDU

Saatler 10.45'i gösterdiğinde aynı bölgede bir deprem daha oldu. 4.5 büyüklüğündeki depremin derinliğinin 7.02 km olarak açıklandı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." denildi.

DEPREMDEN ÖNCE TELEFONLARA MESAJ GİTTİ

5.1'lik depremden saniyeler önce Android işletim sistemine sahip telefonlara gönderilen mesaj ise dikkat çekti. Kimi kullanıcıya 20 saniye kimisine de 7 saniye önce gönderilen mesajda "Android Deprem Uyarıları Sistemi" başlığıyla gönderilen mesajda "Hafif sarsıntı bekleniyor. Yaklaşık 61,1 km uzaklıkta, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde" denildi.

Haberin Devamı

Marmara Denizindeki deprem öncesi telefonlara mesaj gönderildi Peki deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir

Deprem sonrası telefonlara yeni bir mesaj daha gönderildi. Mesajda, "10:42 itibarıyla deprem oldu. Sarsıntıyı hissetmiş olabilirsiniz. Yaklaşık 61,1 km uzaklıkta, ilk tahminlere göre 5.0 büyüklüğünde. Daha fazla bilgi için dokunun" ifadeleri yer aldı.

"YAYILIM HIZINA BAĞLI OLARAK SÜRE DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİYOR"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, CNN TÜRK canlı yayınında konuyla ilgili Semiha Şahin'e değerlendirmelerde bulundu.

Kırık'ın açıklamaları şöyle; Google'ın erken uyarı sisteminin bu noktada çalıştığını görmüştük. Şimdi Gemlik'teki 5.1'lik depremden sonra özellikle kullanıcılara Google üzerinden ciddi bildirimler gelmeye başladı. Kullanıcıların fiziksel olarak konumlarına bağlı olarak kimisi 7 saniye, kimisinin 15 saniye kimisine de 20 saniye önce olarka söyleyebiliriz.

Çünkü merkezden çevreye yayıldığından dolayı her kullanıcının aynı anda titreişimi hissetmesi söz konusu olmuyor. Dolayısıyla özellikle sosyal medyada kullanıcıların yapmış oldukları paylaşımları değerlendirdiğimizde en az 7 saniye öncesinden başlayarak hatta 20 saniye öncesini söyleyenler bile söz konusu.

Haberin Devamı

Şöyle söyleyelim; Bursa'dakiler mesela 7 saniye derken İstanbul'dakilerin 15-20 saniye olduğunu görüyoruz. Yani merkeze ne kadar yakınsa o kadar geç hissedebiliyor. O yayılım hızına bağlı olarak da süre değişiklik gösterebiliyor.

DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİFLEŞTİRİLİR?

Deprem, Android işletim sistemi olan cep telefonlarına, depremden yaklaşık bir dakika önce bildirim gönderdi. Peki Google deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir? IOS’ta deprem uyarı sistemi var mı?

Marmara Denizindeki deprem öncesi telefonlara mesaj gönderildi Peki deprem uyarı sistemi nasıl aktifleştirilir

Deprem Android işletim sistemi olan cep telefonlarına bir dakika önce bildirildi ancak IOS işletim sisteminde herhangi bir deprem uyarı bildirimi kullanıcılara gönderilmedi.

Bu durum, Google Android Deprem Uyarı Sistemi ile gerçekleşti. Android Deprem Uyarı Sistemi, Android telefonların çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve bölgede bulunan Android işletim sistemli cep telefonu kullanıcılarına gönderiyor.

Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor, cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

Haberin Devamı

NASIL AKTİF EDİLİR?

Bu sistemi kullanıma açmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gelin. Arama alanına “konum” yazarak, bu sekmeyi açın.

Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları’na dokunun.

Açılan ekranda, “Deprem Uyarıları” ekranına basınız. Eğer açık ise deprem uyarıları kullanıma açık anlamına geliyor. Aktif değilse bu ekran aracılığıyla aktif hale getirebilirsiniz.