Gündem Mehmet Eymür yaşamını yitirdi

Mehmet Eymür yaşamını yitirdi

14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür (81), KOAH tedavisi gördüğü Çam Sakura Hastanesi’nde bu sabah hayatını kaybetti.

Mehmet Eymür yaşamını yitirdi

HABER ARAŞTIRMA - KOAH, parkinson ve demans hastası olan Mehmet Eymür, 13 Aralık’ta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne KOAH tedavisi için nakledilmişti. 15 Aralık’tan bu yana da yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Durumu kötüleşen Eymür, entübe edilmişti. Eymür, dün sabah saat 08.55’te hayatını kaybetti. 

Haberin Devamı

Baba mesleğini seçti 

Babası Mazhar Eymür de Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) mensubu olan Mehmet Eymür, 1965’te takip memuru olarak öğrenci pozisyonunda MİT’te çalışmaya başladı. 1975’te MİT Bölge Daire Başkanlığı Takip Şube Müdürü olarak atandı. 1980’de Bulgaristan’a göreve gittikten sonra 1982’de Kenan Evren’in damadı Erkan Gürvit tarafından çağrılarak ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi. Eymür, 1987 yılında MİT Raporu’nu hazırladı. Rapor, Nevzat Ayaz, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar gibi polis teşkilatında üst düzey memurları ve siyasileri mafyayla bağlantılı olmakla suçluyordu. Rapor sızdırıldıktan sonra Eymür istifaya zorlandı. Dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas’la birlikte istifa etti. Aynı süreçte MİT’ten istifa eden Korkut Eken ile Antalya’da buz üretimi işine girdi, bu ortaklık beş yıl sonra sona erdi. 

Haberin Devamı

Tansu Çiller’in 1993’te başbakan olmasının ardından Eymür 1994’te MİT’in Özel İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na getirildi. 1995’te Çiller’in emriyle kurulan Terörle Mücadele Şubesi’ne geçti. Mesut Yılmaz, Mart 1996’da başbakan olunca dairenin feshedilmesini emretti. Eymür, Terörle Mücadele Şubesi’nden aldığı “Askar Simitko, Lazım Esmaeili ve Tarık Ümit olayı” dosyasına dayanarak, “İkinci MİT Raporu”nu hazırladı. Bu rapor bir gazetede yayımlandı. 

‘Susurluk’un kilit ismi 

.3 Kasım 1996’da Susurluk’ta meydana gelen trafik kazasında çete-mafya-siyaset ilişkileri açığa çıktı. Bu süreçte Eymür’ün ismi sıkça gündeme geldi. Eymür’ün ismi, 1997’de dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı “Susurluk Raporu”nda da sıklıkla geçti. 1999’da MİT’ten ayrılan Eymür Virginia’ya taşındı. Ergenekon soruşturmalarında ifade verip serbest kalan Eymür, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili bir başka soruşturma kapsamında da gözaltına alınıp serbest bırakıldı.