Gündem Menzili uzayan Tayfun füzesi üst lige çıktı

Menzili uzayan Tayfun füzesi üst lige çıktı

20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Savunma Sanayii, açık ve örtülü ambargoların ardından silahlı insansız hava araçlarında dünya çapında elde ettiği başarı grafiğini, füze sistemlerinde de yakalamaya başladı.

Menzili uzayan Tayfun füzesi üst lige çıktı

AYDIN HASAN Ankara - Türkiye; Tayfun’un bin kilometre menzile sahip olacak yeni versiyonu ile 1000-3000 bin kilometre menzil aralığındaki orta menzilli balistik füze üreten ülkeler liginde yer alacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın “Tayfun füzesinin menzili 560 kilometre olarak açıklandı. Geçen hafta görüştüm. Dediler ki 1000 kilometreyi yakalayacağız” sözleri, Türkiye’nin balistik füze üretiminde yeni bir lige çıktığını ortaya koydu.

HEDEF 1000-3000 BİN KİLOMETRE

Türkiye; ABD’nin öncülüğünde kurulmuş olan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi’nin ihracat için 300 kilometre menzil sınırlaması getirmesi ve teknolojik nedenlerle bugüne kadar 280 kilometre menzilin üzerinde füze üretmedi. Türkiye’nin hedefi, 1000-3000 bin kilometre menzil aralığındaki orta menzilli balistik füze üretimini yakalamak.

ÖNEMLİ TEKNOLOJİ BİRİKİMİ

Roketsan, füze motoru üretiminde Kale Grubu ile de işbirliği yaparak önemli bir teknoloji birikimine sahip oldu. Türkiye, 280 kilometre menzili olan Bora’nın ardından Tayfun ile 300 kilometre menzil eşiğini geçti.

ERDOĞAN: TAYFUN YUNANİSTAN'I ÜRKÜTÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada,  "TAYFUN füzesi Yunan'ı ürkütüyor ‘Atina’yı vurur’ diyor. Vuracak tabi, sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara bir şeyler almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak bir şeyler yapması lazım” dedi. 

Haberin Devamı

Menzili uzayan Tayfun füzesi üst lige çıktı


TAYFUN FÜZESİ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Tayfun Balistik Füzesi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 280+ kilometre menzili ile Türkiye’nin en uzun menzilli füzesi.

Taktik Balistik Füze (Tactic Ballistic Missile) (TBM) 300 km'den az menzile sahip BF sistemidir.

Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Uzun Menzilli Balistik Füze (Intermediate Range Ballistic Missile) (IRBM) 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.

Kıtalararası Balistik Füze (İntercontinental Ballistic Missile) (ICBM) 5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.

Denizaltından Atılan Balistik Füze (Submarine Launched Ballistic Missile) (SLBM)

Haberin Devamı

TAYFUN FÜZESİ RUSYA'DA DA SES GETİRDİ

Türkiye'nin yerli üretim balistik füzesinin  ateşlemesi, yalnızca batı komşusu Yunanistan'da değil Karadeniz'in diğer tarafındaki Rusya'da da paniğe yol açtı.

Her akşam 'özel askeri operasyon' adını taktıkları Ukrayna işgalini tartışan Rus devlet televizyonu Rossiya-1'deki yorumcular, bu kez Türkiye'nin 561 kilometre menzilli füzesini değerlendirdi.

Kremlin'in baş propagandisti Vladimir Solovyov'un sunuculuğunu yaptığı programdaki konuklardan Semyon Bagdasarov, füze testinin ardından Moskova'nın yakın ilişkiler kurduğu Ankara ile ilişkilerine bir kez daha bakmasını önerdi.

Programda Orta Asya uzmanı olarak tanıtılan Ermeni asıllı Bagdasarov, daha önce de Türkiye karşıtı yorumlarıyla göze çarpmış bir isim. Semyon Bagdasarov, yerli balistik füzesini deneyen Türkiye'nin hamlesini 'çok tehlikeli bir akım' olarak tanımladı, "Ankara ile olan ittifakımıza farklı bakmamız gerekiyor" deyip ekledi:

"Daha önce birçok kez dile getirdim. Tayfun hangi yöne gitti? Ege Denizi'ne doğru gitmedi, Akdeniz'e doğru da. Rize'den ateşlendi, aynı zamanda Türkiye lideri Erdoğan'ın memleketi. Rize Sinop'un yanında. Geçen sefer Türkiye'nin Karadeniz Filosu'nun merkezinin orada olduğunu geçen sefer söyledim."

Haberin Devamı

Rus yorumcu, sözlerinin devamında Vladimir Putin'in sekiz yıl önce el koyduğu Ukrayna toprağı Sivastopol'u öne çıkardı:

"Onlar Rize'den fırlattılar. Sinop'tan Sivastopol 300 kilometre uzaklıkta. Bazı nedenler yüzünden burada yalnızca kendimizi aldatıyoruz."

Kırım Yarımadası'nın en büyük şehri Sivastopol, 2014'ten bu yana Rusların kontrolünde. Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun ana karargahı da yine Sivastopol'da konuşlu.

Ukrayna işgalinde 2 bini aşkın tank ve yüzlerce savaş uçağı kaybeden Rusya, Nisan ayında Karadeniz'de çok ağır bir darbe almıştı. Ukraynalıların fırlattığı füzeler, Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'yı vurmuş, Moskova geminin battığını günlerce gizlemeye çalışmıştı.

Ekim ayına gelindiğinde ise, bu kez Vladimir Putin'in en prestijli projesi Kerç Köprüsü havaya uçuruldu. Kırım'la Rusya ana karasını birbirine bağlayan köprü, Rus medyası tarafından yüzyılın inşaatı başlıklarıyla selamlanmıştı.

Haberin Devamı

Kilometrelerce uzaktan duyulan patlamayla Ukraynalıların 'nefret köprüsü' adını taktığı yapının bir kısmı Karadeniz'in sularına gömüldü.

İngiliz Express gazetesi, programdaki diğer konuklardan Rusya-Türkiye ilişkilerini bir kez daha düşünmelerini isteyen Semyon Bagdasarov'un sözlerini 'Türkiye Rusya ittifakını 'tehlikeli füze testi'yle riske atıyor: Sivastopol'dan 300 kilometre' başlığıyla sundu.

"Türkiye yeni güçlü füzesini test ederek Rus yorumcular arasında endişeyi tetikledi" diyen Express, Tayfun'un fırlatılmasının Semyon Bagdasarov'u paniğe kapıldığını yazdı.

Bagdasarov, geçen hafta yine devlet televizyonu Rossiya-1'deki programda PKK'lı teröristlerin Ukrayna'ya gidip Rusya saflarında savaşmasını gündeme getirmişti.