Gündem Mersin’de gazilerin sessiz protestosu

Mersin’de gazilerin sessiz protestosu

29.10.2009 - 13:22 | Son Güncellenme:

Tepkileri pankarta yansıdı, polis barikatına kızıp alanı terk ettiler

Mersin’de gazilerin sessiz protestosu

MERSİN’de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılan 30 gazi, son günlerde yaşanan gelişmelere, Mustafa Kemal Atatürk imzalı pankartlarla tepki gösterirken, önlerinde oluşturulan polis barikatına kızıp alanı terk ettiler.

Cumhuriyet Alanı’ndaki törene Vali Hüseyin Aksoy, AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, CHP Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Macit Özcan, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Halkı selamladıktan sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Aksoy, ulusal kurtuluş mücadelesinin zaferle sonuçlanması, hürriyetten yoksun ezilmiş milletler için örnek teşkil ederek yeni kurtuluş mücadelelerinin meşalelerini yaktığını söyledi. Mersin Üniversitesi Modern Danslar Topluluğu ve Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ekipleri birer gösteri yaptı. Topluluklar gösterileri sırasında dev Türk bayrakları açınca uzun süre alkışlandı.

SESİZCE TERK ETTİLER Gösterilerin ardından 10’ncu Yıl Marşı’nın hep bir ağızdan okunduğu alanda 30 kadar gazi de, son günlerde yaşanan gelişmelere sesiz tepki gösterdi. Atatürk'ün vecizelerinin yeraldığı ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacak’, ‘Türk kuvvet ve zekasının yenemediği ve yenemeyeceği güç yoktur’, ‘Türk milletindenim diyen insanlar her şeyden önce Türkçe konuşurlar’, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin dayanağı, Türk toplumudur’, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ ve ‘Biz kimsenin düşmanı değiliz. Yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız’ yazılı dövizler açan gaziler, törenin ortalarında önlerine polisin güvenlik barikatı kurmasına da tepki gösterdi. Gaziler, pankartlarını toplayıp, tören alanından sessizce ayrıldı. Gazi ve Şehit Asker Ailelerine Yardım Derneği Başkanı Suna Ünlüselek, polisin tutumu nedeniyle alanı terk ettiklerini söyledi.

SİLİFKE’DE YAĞMUR ENGELİ Öte yandan Mersin’in Silifke İlçesi Şehir Stadyumu’nda yapılan kutlamalar sağanak yağış engeline takıldı. Aniden bastıran yağış sırasında öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar sırılsıklam oldu. Veysel Balcı İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Ali Korkmaz da baygınlık geçirdi. Ambulansla Silifke Devlet Hastanesine acil servisine kaldırılan öğrencinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

CUMHURİYET KONSERİ Mersin Devlet Opera ve Balesi de (MDOB), ücretsiz ‘Cumhuriyet Konseri’ verdi. Büyükşehir Belediyesi ve Kongre Sarayı’ndaki konseri izleyen yaklaşık bin kişi, MDOB korosunun Akdeniz Bölge Komutanlığı Bandosu birlikte seslendirdiği Cumhuriyet Marşları’nı büyük coşkuyla alkışladı. 10’ncü Yıl Marşı ile sona ererken konserin ardından sahneye kırmızı beyaz renkli balonlar bırakıldı.