Gündem ‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

21.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlere İYİ Parti adayı olarak katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bir Mersin sevdalısı olarak, bu can bu bedende olduğu sürece Mersin’e dair hayallerim hiç bitmeyecek. Tüm değerleriyle tüm inançlarıyla bütünleşmiş birlik beraberlik içinde bir kent hayal ediyoruz” dedi.

‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

Yeni dönem için projelerini Milliyet’e anlatan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bizler günü kurtaran sıradan işler değil, halkımızın ve kentimizin geleceğine yön veren çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda yol medeniyettir diyerek, ilk olarak kentimizin 2030 yılına kadar olan ulaşım ihtiyaçlarını belirleyip Mersin Ulaşım Ana Planı’nı oluşturduk. Görevime devam ettiğim takdirde Ulaştırma Bakanlığı’nın onayına sunmuş olduğumuz Mersin ulaşımına yeni bir vizyon katacak olan Mersin Metro Projemizi halkımızla buluşturmak istiyorum. Mersin; doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelecek” diye konuştu. Başkan Kocamaz şunları söyledi:

Haberin Devamı

- Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1955 yılında asırlara meydan okuyan, bereketli coğrafyasında nice uygarlıklara ev sahipliği yapmış Tarsus’un Nacarlı Köyü’nde doğdum. 1972 yılında Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’ne girerek 1977 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin akabinde hiç ara vermeden İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda kimya mühendisi olarak çalıştım. Öğretmenlik yaptım. Daha sonra ticari hayata atıldım. 27 Mart 1994 tarihinde MHP’den Tarsus Belediye Başkanı adayı olarak girdiğim seçimleri kazandım. 1999, 2004 ve 2009 seçimlerinde aynı başarıyı göstererek dört dönem belediye başkanı olarak görev yaptım. 2014 yılında MHP’den bu kez Mersin Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak girdim, kazandım ve halen bu kutsal görevi sürdürüyorum. Memleketime yapacak daha çok fazla güzel projem ve gerçekleştirecek çok fazla hayallerim var. Mersin’e olan hizmet sevdamla 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayıyım.

Haberin Devamı

‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

‘Bir şeyler değişmeli’

- Neden belediye başkanı olmak istediniz?

Siyasetin, insan doğasında yaradılıştan gelen bir dürtü olduğuna inanıyorum. İş hayatımda farklı meslekleri ve öğretmenlik gibi kutsal bir görevi gururla icra ettim. Her görevimde her işi hakkıyla yapmak, en iyi şeklide verim almak düşüncesiyle hareket ettim. Doğup büyüdüğüm Çukurova gibi değerli bir bölgede medeniyetlerin beşiği olmuş güzide kentim Mersin’e de her daim büyük bir sorumluluk hissettim. Kent yönetiminde yanlış giden veya eksik olan bir hizmeti gördüğümde büyük bir sorumluluk duyduğumu fark ederek “bir şeyler değişmeli” dedim. Almış olduğum eğitimin, kendime kattığım vizyonun, kentime ve memleketlime duyduğum hizmet aşkının, artık icraata geçmesi gerektiğine karar vererek, Tarsus’ta belediye başkanlığına aday oldum ve halkımızın desteğiyle 20 yıl boyunca görev yaptım. Ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine nail oldum. Ben, gücünü geçmişten alıp yönünü geleceğe çevirmiş yöneticiyim. Benim için hizmette bir son yoktur. Bir kentin gelişiminde hep daha iyisi olduğuna inanırım. Bu yüzden de “halka hizmet Hakk’a hizmet” diyerek yoluma devam ediyorum.

Haberin Devamı

‘Felsefem kesintisiz hizmet’

- Belediyecilik anlayışınız nedir?

Sınırsız ve kesintisiz hizmet benim kent yönetimindeki felsefem olmuştur. Yönetimini üstlendiğim bir kentte; her birey mutlu olmalı, sosyal olmalı, engellerden, yargılardan uzak olarak kenti doğasıya yaşamalı. Bir kent yönetiminde sadece halkın yerel ve ortak ihtiyaçlarını karşılamak yetmez, şehri sahiplenen 7’den 77’ye tüm yüreklere dokunan bir hizmet anlayışı olması gerekmektedir. Sosyal ve vizyonel belediyeciliğe inanıyorum. Ve Mersin’i bu hissiyatla yönetmeye çalışıyorum. Yerelde güçlü, ulusalda başarıyla rüştünü ispatlamış, uluslararası arenada gerçekleştirdiği atılımlarla Türkiye’yi gururla temsil eden bir Mersin oluşturmak için verdiğimiz mücadelede kentimizi her daim en iyi seviyeye getirmek hem görevimiz hem de hayalimizdir.

- Tekrar başkan seçilirseniz, kente hangi yenilikleri getirmeyi düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Bir Mersin sevdalısı olarak, bu can bu bedende olduğu sürece Mersin’e dair hayallerim hiç bitmeyecek. Tüm değerleriyle tüm inançlarıyla bütünleşmiş birlik beraberlik içinde bir kent hayal ediyoruz. Biz yüreklere dokunan projeler üretiyoruz. Tüm çabamız huzurla mutlulukla bezenmiş bir kent yaratmak. Mersin aşkıyla çıktığımız hizmet yolculuğumuzda, Mersin’e “engelsiz kent”, “çocuk dostu kent”, “yaşlı dostu kent”, “hayvan dostu kent” ve “spor kenti” kimlikleri kazandırarak ulusal ve uluslararası platformlarda kentimizi öne çıkarmayı başardık.

‘Derdimiz hizmet, sevdamız memleket’

Kentimizi her alanda kapsayacak, geliştirecek ve yüceltecek olan projelere değinirsek, belediyemizin daha iyi hizmet sunabilmesi ve tek çatıda toplanabilmesi adına Belediye Hizmet Binası Projemizi hayata geçirmeyi istiyoruz. Daha önce de bahsetmiş olduğum ulaşım sorununu çözmek için Mersin Metrosu’nu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yeni adliye binası tarafına ve kent merkezine katlı otopark yapmak istiyoruz. Kentimizin kültürel, sosyal ve çevresel değerlerini önemsiyoruz. Bunun için de Akdeniz İlçesi Çok Amaçlı Hizmet Binası (Gençlik Merkezi) Projesi, Toroslar Spor Salonu, Silifke Çok Amaçlı Aile Yaşam Merkezi, Yenişehir Su Parkı ile Tarsus Berdan Barajı Park Alanı ve Peyzaj Yenileme Projesi gibi kente heyecan katacak hizmetleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Üretimin ve hayvancılığın devamı için yaptığımız yatırımlara hız kesmeden devam etmek istiyoruz. Erdemli Mezbaha Yapımı ve Anamur Hal Tesisi Yapımı ile üretime değer katmaya devam edeceğiz. Bizim derdimiz hizmet, sevdamız memleket. İnanıyoruz ki hizmetlerimizle kalkınan, planladığımız projelerle daha da gelişecek olan ve herkese eşit mesafede duruşumuz ile barış kenti haline gelen Mersin; doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelecek.

Haberin Devamı

‘Mersin’i Akıllı Kent yapacağız!’

- Mersin’le ilgili en büyük hayaliniz ve gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?

2014 yılında göreve geldiğimizde, kentimizin günü kurtarmak için yapılmış; temeli, sistemi ve sürekliliği olmayan bir ulaşım ağı mevcuttu. Bizler günü kurtaran sıradan işler değil, halkımızın ve kentimizin geleceğine yön veren çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda yol medeniyettir diyerek, ilk olarak kentimizin 2030 yılına kadar olan ulaşım ihtiyaçlarını belirleyip “Mersin Ulaşım Ana Planı”nı oluşturduk. Ulaştırma Bakanlığı’nın onayına sunmuş olduğumuz Mersin ulaşımına yeni bir vizyon katacak olan Mersin Metro Projemizi halkımızla buluşturmak istiyorum. Mersin’i bir marka kent vizyonu ile yönetiyoruz. Kentimize kazandırdığımız ve kazandıracağımız uluslararası projeler ve etkinliklerle Mersin’i dünya çapında bir kültür kenti yapmayı hedefliyoruz. Yereldeki tarımsal faaliyetlere sunduğumuz destek halkımız tarafından büyük beğeni kazandı. Yerli tarımın ithal tarımla savaştığı ülkemizde Mersin’i ülkenin tarımsal üretimine ve tüketimine yön veren, öncülük eden bir tarım kenti yapmayı hedefliyoruz. Mersin’i Akıllı Kent yapacağız. Globalleşen ve dijitalleşen dünya düzeninde insan odaklı, stratejik ve bilişim destekli yönetim sistemleriyle kentimizi donatacağız. Yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemleri kullanarak kaynakların, etkin ve akıllıca tüketildiği, doğaya saygılı, çevre sorunlarının minimuma indirgendiği, konforlu, sağlıklı, kendi kendine yetebilen yeni yaşam alanları yaratabileceğimiz projeler üreteceğiz.

- Yerel yönetimde en çok sıkıntıya düştüğünüz konu nedir?

Bu konuyla ilgili iki durum mevcut. Bunlar geçmişteki aksaklıklar ve siyasi çekişmelerdir. Kentte görevi devraldığımızda, uzun vadeli çok büyük sorunlar mevcuttu. Bu eksikleri gidermek çok zaman aldı. Büyük emek ve çaba harcayarak sorunları çözdük ve çözmeye de devam ediyoruz. Yerel yönetimin, siyasi görüşlerin çok üstünde hizmet odaklı bir bakış açısına sahip olmasından yanayım. Kente koyduğum bir taşı dahi özenle planlarım. Çünkü bu kentte sadece bir yönetici değil, bu kenti yaşayan bir bireyim. Bu yüzden hizmet üretirken en önemsediğim şey şeffaflık ve tarafsızlık olmuştur. Biz bir dönemde halkla kucaklaşmayı başardık ama yereldeki siyasi rant ve çekişmeleri aşmayı maalesef başaramadık. Bu duruma bir Mersinli olarak üzülüyorum.

‘Mersin Metrosu’nu yapamamak beni üzdü’

- Görev süreniz boyunca yapmak isteyip de yapamadığınız bir çalışma oldu mu?

Halk ve kent yönetiminin söz konusu olduğu bu değerli görevim boyunca yaptığım hiçbir şeyde bir pişmanlığım olmadı. Bu yolda her daim vicdanımla attım adımımı. Ama irademiz dışında gerçekleşen sebeplerden dolayı Mersin Metrosu’nu yapamamış olmak, beni ziyadesiyle üzmüş bulunuyor. İnşallah önümüzdeki hizmet yıllarımızda bu hayalime de ulaşacağımı umut ediyorum.

- Yabancı ülkelerdeki belediyecilik anlayışıyla ilgili çalışmalarınız var mı?

Hep marka kent ve vizyonerlikten söz ediyorum. Geleceğe dönük bir Mersin ve hizmet anlayışına vurgu yapıyorum. Hem Mersin olarak hem de ülke olarak kabul etmemiz gereken bir şey var, o da artık uluslararası bir toplumun parçasıyız. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Kardeş Şehirler Birliği Kurucu Başkanlığı ve Daimi Onursal Başkanı görevini yürütüyorum. Bu sebeple kentimi temsil etmek için uluslararası birçok etkinliğe ve projeye katılıyorum. Birçok yerel yöneticiyle fikir alışverişi yapıyor, kentlerine kazandırdıkları projeleri inceliyorum. Birçok ülkede, temel yerel yönetim felsefesi yine sosyal belediyeciliğe dayanıyor ama belirtmem gerekir ki, ülkenin yönetim yapısı da bunda fazlasıyla etken. Kimi ülkelerde bazı hizmetler devlet tarafından sağlanıyor, kiminde yerel yönetimler inisiyatifinde gerçekleştiriliyor.

‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

Ödüllere doymayan başkan

- Türk Dünyası Özel Hizmet Ödülü
- Kosova Doğruyol Teşkilatı “Özel Hizmet Ödülü”
- Almanya’nın Langen Kenti’nin en büyük ödülü olan “Altın Onur Nişanı”
- Türkiye’deki birçok kuruluş, dergi ve gazete tarafından “Yılın Belediye Başkanı”
- Tarsus Belediye Başkanı olarak “Türkiye Mükemmellik Ödülü”
- Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi”
- MESKİ Genel Müdürlüğü “Türkiye Mükemmellik Ödülü”
- Mezitli ve Yenişehir İlçeleri Sahil Alanı Kentsel Tasarım Ödülü
- Sağlıklı Kentler Birliği “En İyi Uygulama Jüri Özel Ödülü”
- Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisi ile “Türkiye’nin En Çevreci Ödülü”
- Dünya Engelliler Birliği (WDU) Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü
- Guinness Rekorlar Kitabı “Guinness En Çok Kişiyle Geri Dönüşüm Sembolü”
- VR Mersin ile EMITT 2017’de Destinasyonlar dalında “En İyi Teknolojik Stant Ödülü”
- Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda “Kent Müzesi Projesi’ne ‘Başarı’ Ödülü”

‘Mersin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’

- Transist Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı “Toplu Taşımada Güvenilirlik” Birincilik Ödülü
- Mersin Tanıtım Filmi ile “Dünyanın En İyi Tanıtım Filmi Ödülü”
- W3 Awards 2016’da; “Mobil Sayfa ve Aplikasyon Seyahat Dalı” ve “Online Videolar Seyahat Dalı” kategorilerinde “Dünya İkinciliği”
- Davey Awards 2016 yarışmasında “Turizm Web Siteleri Dalı” ve “Seyahat Web Siteleri Dalı”nda Gümüş Ödül olan “Dünya İkinciliği”
- Birleşmiş Milletler tarafından “WDU&UNDESA Erişilebilirlik Ödülü”
- Uluslararası İdeal Kent Ödülleri töreninde, “İdeal Kent Araştırmaları Ödülü”
- Kardeş Şehirler Turizm Kurultayı’nda, “Kardeş Şehirler Birliği Daimi Onursal Başkanı” Unvanı

Hangi görevlerde bulundu?

- Türkiye Belediyeler Birliği Kurucu Üyeliği ve Meclis Başkan Vekilliği
- Tarihi Kentler Birliği Meclis Başkan Vekilliği
- Çukurova Belediyeler Birliği Kurucu Üyeliği ve Başkanlığı
- Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği
- Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu’nda Eşbaşkan
- Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı
- Kardeş Şehirler Birliği Kurucu Başkanlığı ve Daimi Onursal Başkanı