Gündem ‘Meslek kurallarına riayet edilmeli’

‘Meslek kurallarına riayet edilmeli’

30.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal Medya hesabından 2019’da “Adliyede bir gün” başlığı ile sosyal medyada video paylaşımı yaparak reklam yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle avukat Fatma Begüm Kaçmaz hakkında İstanbul Barosu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar verildi.

‘Meslek kurallarına riayet edilmeli’

ELİF ALTIN İstanbul - Kaçmaz hakkında yürütülen disiplin soruşturması meslektaşları arasında tartışmaya neden oldu. Kimi avukat Baro’nun bu disiplin soruşturmasını doğru bulurken kimi avukat ise tepki gösterdi. Avukatların kişisel sosyal medya hesaplarından meslekleriyle ilgili paylaşım yapmalarının neden disiplin suçunu oluşturduğunu hukukçulara sorduk.

Haberin Devamı

‘Reklam yasağı kanunda var’,

Avukat Erkan Sarıtaş, avukatlığın serbest bir meslek olmanın yanında bir kamu hizmeti olduğunu belirterek, şunları dedi: “Avukatlığın özü itibariyle rekabet ve reklam kavramı ile çok uyumlu bir faaliyet olmadığı kabul edilegelmiştir. Bu nedenle bizatihi Avukatlık Kanunu, avukatlar açısından reklam yasağını kabul etmiştir. Avukatın salt ün kazanmaya yönelik ve hatta kendine iş sağlama niteliğinde algılanabilecek her türlü davranışı yasaklamıştır. Bir avukatın herkese açık sosyal medya mecrasında paylaştığı bir videoda yer alan davranışlarının bu alanın kişiye özel olması yasak kapsamı dışında değildir.”

‘Yargının üç unsuru da sorumlu’

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, avukatlık mesleğinin yargının üçüncü unsuru olduğunu belirterek “İddia makamı savcılar ve karar makamı hakimlerden sonra savunma makamı avukatlardır. Yargının üç unsurunun kamuoyuna açık şekilde meslekleriyle ve  dosyalarıyla ilgili açık pozisyon almamaları gerekmektedir. Avukatların kılık kıyafetleriyle, kullandığı araçlarla, ofisin görüntüleri, ofisine girişi çıkışı gibi eylemlerle ilgili paylaşımları açık olarak adı konmasa da reklamdır. Bu bu kapsama savcı ve hakim de dahildir. Avukatların mesleğin etik kurallarına riayet etmeleri esastır” dedi.

Haberin Devamı

‘Reklam yasağı kapsamında olmadığı kanaatindeyim’

Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, avukatların sosyal medyayı mesleki faaliyetlerini anlatmak ve kamuoyuna yansıtmak amacıyla da kullandığını belirterek, “Bu durumda sosyal medya kişisel değil mesleki bir alan için kullanılmaktadır. Yani avukatın genel mesleki uğraş alanına ilişkin bilgilendirmeler, yanlış ve yanıltıcı olmamak koşuluyla reklam yasağı kapsamında kabul edilmemelidir. Yine adliyelerden, duruşmada kullandıkları cübbelerle çektikleri fotoğraf veya görüntülerin de kriterlere uygun olmak koşuluyla reklam yasağı kapsamında olmadığı kanaatindeyim” diye konuştu.