Gündem ‘Minibüse tek binebiliyorum’

‘Minibüse tek binebiliyorum’

20.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kekemeliğinden dolayı yıllarca tek başına seyahat edemeyen 20 yaşındaki Kübra, Bağcılar Belediyesi’nin açtığı kurs sayesinde kekemelik problemini büyük oranda aştı. Yavuz “Şimdi özgürce istediğim her yere gidebiliyorum” diye konuştu.

‘Minibüse tek binebiliyorum’

"Türkiye’de Kekeleyen Bir Birey Olmak’ raporuna göre kekemeliği olan bireylerin yüzde 73’ü günlük hayatta ayrımcılığa, yüzde 84’ü akran zorbalığına maruz kalıyor. Kekemelik sorununa çözüm arayan Bağcılar Belediyesi, 2013 yılından bu yana Engelliler Sarayı’nda Konuşma Bozuklukları Eğitimi veriyor. 2 dil terapisti 3 ay gibi kısa bir zaman diliminde kekemelik sorunu yaşayanlara çözüm sağlıyor. Sınıflarda en fazla 30 öğrenci bulunurken yaş sınırlaması ise yok. Yetkililer, şimdiye kadar bu programa katılan 2 bin 350 kişinin kekemelik probleminden kurtulduğunu belirtti. Küçükken geçirdiği havale sonrasında kekeleyerek konuşmaya başlayan 20 yaşındaki Kübra Yavuz’un hayatı bu kurs sonrasında değişmiş. Kendisini ifade edemediği için sosyal ortamlardan uzak durduğunu söyleyen Yavuz, “Yıllarca kınanma endişesi nedeniyle ortamlardan uzak durdum. Minibüse bile tek başıma binemiyordum. Nereye gideceğimi söyleyemiyordum. Bir arkadaşım bu kursa katılmıştı. Onun konuşmasının düzeldiğini görünce bende gelip kayıt oldum. 1.5 ayda kendimde ki değişimi gördüm. Artık istediğim her yere tek başıma gidip geliyorum. Mutluluğumu tarif edemem” dedi.

Haberin Devamı

‘Okulumu bıraktım’

Okulda arkadaşlarının kendisiyle dalga geçmesi yüzünden eğitimini yarıda kesen 15 yaşındaki Ramazan Aslan da, kursla konuşma problemini aşıp eğitimine kaldığı yerden devam etmek istiyor. Küçük yaşta bir arkadaşının yaptığı şaka sonrasında kekelemeye başladığını söyleyen Aslan, “Kurstan ise okuldaki bir öğret menim sayesinde haberdar oldum. 1.5 aydır kursa geliyorum. Kelimeleri çıkarırken artık zorlanmıyorum” dedi.

‘Minibüse tek binebiliyorum’

‘Kaç diyemiyordum’

Bir akrabasının yüzüne maske takıp kendisini korkutmasıyla kekelemeye başladığını söyleyen 10 yaşındaki Hiranur Kaya’nın en büyük sıkıntısı okulda arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi. Ailesi vesilesiyle bu eğitimle tanışan Hiranur, “Artık konuşurken düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

“Adımı bile söyleyemiyordum” diyerek yaşadıklarını anlatan 11 yaşındaki Adar Gezer de, uzun cümleler kurmakta zorluk çektiği için sınıfta bir çok derse katılmadığını söyleyerek, “Paralı bir çok kursa gittim. Ama faydasını görmedim. Sınıfta öğretmenim bir şey sorduğunda çok heyecanlanıyordum. Onda zorluk çekerdim. Arkadaşlarımla kavga ediyordum. Benimle dalga geçiyorlardı. Konuşmam düzelince sınıfta şiir okudum. Öğretmenimde çok beğendi. Herkes çok şaşırmıştı. Benden öyle bir şey beklemiyorlardı” diye konuştu.

Ortak nokta matematik

Dil Terapisti Esra Civelek, “Kursta 5 yaşından 60 yaşına kadar tüm ilçe sakinlerine eğitim veriyoruz. Kursiyerler 15 gün beş saat kurs alıyor. Sonra üç ay takip ve kontrol dönemi başlıyor. Okulda en çok matematik dersini seviyorlar. Bu kurslar sayesinde artık şiir okuyabiliyor, münazaralara katılabiliyorlar. Eğitim sonunda kendilerine olan güvenleri arttığı için gözlerindeki mutluluğu görebiliyoruz” dedi.

‘Minibüse tek binebiliyorum’