Gündem Mudurnu'da Vali'den büyük çaba

Mudurnu'da Vali'den büyük çaba

14.09.2015 - 17:29 | Son Güncellenme:

.

Mudurnuda Validen büyük çaba

lı Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde inşaatta çalışan işçilerin söylediği iddia edilen bayrak ile ilgili sözler gerginliğe neden oldu. Yüzlerce kişi okulu ablukaya alarak çatıya sığınan işçilere binayı ateşe vererek linç girişiminde bulundu. Bolu Valisi Aydın Baruş, Jandarma Komutanı ve bir şehit babasının iskeleye çıkarak yatıştırmaya çalıştığı gerginlik 7.5 saat süren çabaların ardından son buldu. Kalabalığa "Biz devlet olarak gerekeni yapacağız ve onların cezalarını vereceğiz. Herkes kendi cezasını kendi vermeye kalkarsa biz nasıl devlet olacağız? Oyuna gelmeyin" diye seslenen Vali Baruş dün yaptığı açıklamada da tepkiler dile getirilirken insanları linç etmeye çalışmanın PKK'nın toplumu içine çekmeye çalıştığı oyunun bir parçası olduğunu söyledi.

Taşkesti Benzinlik Mahallesi’nde bulunan bir okulun inşaatında çalışan işçiler ile Türk Bayrağı bulunan araçlarla gezen vatandaşlar arasında önceki gün tartışma yaşandı. Vatandaşların bayrağa saygı duyulması gerektiğini belirtilmesi üzerine işçiler iddiaya göre, "Herkes kendi bayrağına saygı duysun" dedi.

Haberin Devamı

Bazı kesimler, işçilerin cep telefonlarında bölücü terör örgütünün bez parçasının fotoğraflarının bulunduğu ve bayrak yakıldığını öne sürdü. Yaşanan tartışmalar üzerine sekiz işçi okula sığınırken, etrafta toplananların üzerine de eline geçirdiklerini attı. Olayın duyulması üzerine yüzlerce kişi okulun etrafında toplandı. Jandarma olaylara müdahale ederken, okula giren vatandaşları dışarı çıkardı.

Vatandaşlar PKK'ya tepki gösterirken, şehit babası Ahmet Temel de jandarma aracından halka seslenip dağılmalarını istedi. Bir yüzbaşı da bölücü terör örgütü ile gereken mücadelenin verildiğini belirterek, vatandaşların sakin olmalarını istedi.

İkna çabaları yetersiz kaldı

Olay yerine gelen Bolu Valisi Aydın Baruş da inşaat iskelesinin üzerine çıkarak kalabalğı sakinleştirmeye çalıştı. Vatandaşlardan dağılmalarını isteyen Baruş, "Biz devlet olarak gerekeni yapacağız ve onların cezalarını vereceğiz. Herkes kendi cezasını kendi vermeye kalkarsa biz nasıl devlet olacağız. Ortada bir oyun oynanıyor ve oyuna gelmeyin" dedi.

Haberin Devamı

Bu sırada kalabalıktaki bazı kişiler Baruş’a tepki göstererek işçilerin kendilerine verilmesini istedi. İkna çabaları sonuç vermezken Baruş başta olmak üzere inşaatın önünde konuşma yapan tüm yetkililer devletin gerekeni yapacağını söyledi. Ancak, öfkeli grup bir türlü dağılmadı.

Okulu yakmak istediler

Kalabalık inşaatın tüm çıkışlarını tutarken bazı kişiler de iskele demirlerinden ve tahta merdivenlerden inşaata girerek sekiz işçiye ulaşmak istedi. İşçiler üç katlı inşaatın çatısına çıkarak saklanırken, polis ve jandarma öfkeli grubu biber gazı kullanarak engelledi. İnşaata girenler işçilerin eşyalarını pencerelerden dışarı attı. Bu kişiler dışarı çıkarılırken, inşaatın dört bir yanında yakılan ateşler üzerlerine kalas ve kalıp tahtaları atılarak alevin büyütülmesine çalışıldı. Okulu yakarak işçilerin dışarı çıkmasını isteyen kişilerin bu girişimi Taşkesti Belde Belediyesi’ne ait tankerle yapılan müdahale ile önlendi.

Sakarya'dan takviye ekip

Bolu ve Sakarya’dan çok sayıda jandarma ve özel harekat polisi olay yerine gelerek önlem aldı. Bolu Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya öfkeli grubu uyarırken polis ve jandarma barikat kurdu. 03.20 sıralarında jandarma ve polislerin arasında geçen inşaat işçileri okula yanaştırılan zırhlı araca binerken, bazı kişiler taş attı. Bazı kişiler zırhlı araca doğru koşarken, polis yine biber gazı kullandı. Yaklaşık 7.5 saat süren gerginlik işçilerin inşaattan hızla götürülmesiyle sona erdi.

'Oyunun parçası olmayalım'

Haberin Devamı

Vali Baruş, gerginlikle ilgili dün aptığı yazılı açıklamada da terör saldırılarını lanetlemenin, Türk milletinin birlik ve beraberliğini tüm dünyaya haykırmanın, her vatandaşın en temel hakkı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ancak bu tepkiyi dile getirirken yıllardır bizlerle birlikte yaşayan vatandaşlarımızın iş yerleri ve binalarına zarar vermek, suç işlediği iddiasıyla insanları linç etmeye çalışmak bölücü terör örgütünün bizi içine çekmeye çalıştığı hile ve oyunun bir parçası olmaktır. Devlete ve millete karşı suç işlenmişse bunun cezasını devletin yetkili organları verir. Hiç kimse devletin yerine kendisini koyarak ceza verme yetkisine sahip değildir. Aksi bir eylem suç işlemektir."

Haberin Devamı

Yaşanan gerginliğin, herkesi derinden üzdüğüne işaret eden Baruş, olaylar karşısında sağduyu çağrısı yapan tüm sivil toplum örgütlerine, siyasi parti temsilcilerine ve soğukkanlı davranan vatandaşlara teşekkür etti. Baruş, terör örgütünün oyunları karşısında uyanık olmak gerektiğini belirterek, "Toplumsal huzurumuzu bozmak isteyen şer güçlere karşı kardeşliğimizi her zeminde en güçlü şekilde ifade etmek ve metanetimizi korumak, askerimize ve polisimize saldırarak bizleri provoke etmeye çalışan bölücü terör örgütüne ve onun destekçilerine verilecek en güzel cevaptır" ifadesini kullandı. Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun da partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, "Teröre karşı dimdik durduğumuzu, tüm ülke olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak dosta düşmana haykırmaya her zaman varız ama diğer taraftan terörün amacına hizmet etmeye de karşıyız. Burada amaçtan kastım. Öyle veya böyle bir şekilde ortaya çıkacak karışıklıktan, karmaşadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının etkilenmemesini sağlamamız lazım. Kimsenin kendini devletin kolluk kuvvetlerinin yerine koymaması lazım. Kargaşaya yönelik atılacak her adım, terörün ve teröristin amacına hizmet eder. Bunun bilincinde olmamız lazım" dedi.