Gündem Mutlu ve özgürler

Mutlu ve özgürler

16.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından satın alınan atların çoğu sahiplendirildi. Aradan geçen 2.5 yılda Adalar’da yüzlerce attan sadece 95’i kaldı. Localarda bakılan mutlu ve özgür atlar, sosyalleşmeleri için düzenli olarak gezdiriliyor.

Mutlu ve özgürler

Gülden Çoktan -  Büyükada’da faytonda kullanılan 81 atta Ruam hastalığının tespit edilmesinin ardından İstanbul Valiliği, faytonların kullanılmasını yasakladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla 16 Ocak 2020’de Adalar’da atlı faytonculuk tamamen sona erdi. Bu süreçte Adalar’daki 277 adet tescilli fayton plakasını 300 bin TL bedelle, fayton başına 6 atı da 4000 TL’ye belediye tarafından satın alındı. Alınan 1179 atın 665’si kamu kurum ve kuruluşlarına, 42’si sivil toplum örgütlerine, 148’i şahıslara, 5’i de muhtarlara sahiplendirildi. 224 at ise bu süreçte hayatı kaybetti. Geri de kalan 95 at ise Büyükada’da İspark’a ait ağırlarda kalıyor.

Haberin Devamı

Mutlu ve özgürler

Atların 10’u hamile

Ahırlar ziyarete açıkken atları görmek isteyen vatandaşlar, belirli saat aralıklarında gelip görebiliyor. 10 atın ise gelecek günlerde doğum yapması bekleniyor.

Ziyaret eden vatandaşlar tarafından ise en çok ilgili Nazlı isimli at ve yavrusu Mimoza atlı tay oluyor. Milliyet, 95 atın kaldığı ahırı ziyaret ederek görüntüledi. Atlardan sorumlu veteriner hekim Serdar Boyraz, Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü 2 veteriner hekim, 18 yardımcı personel ve bir nalbantla atların bakımının yürütüldüğünü belirterek, merak edilen merkez hakkında şu bilgileri verdi:

Ziyaret edebilirsiniz

“20 dönümden oluşan merkezde atlar için 14 blok var. Ahır sistemini düzenledik. Önceden seperatör sistemi vardı. Daha sonra biz her at için 14 metrekare olmak üzere loca sistemine geçtik. Böylece atlar artık bağlanmıyor. Daha özgür bir şekilde hareket edebiliyorlar. Her gün blok blok beş dönümlük padok alana çıkarıyoruz. Orada sosyalleşmeleri ve hareket etmeleri için bu çok önemli. Atlar artık daha özgür ve daha mutlu. Atlarımızı görmek isteyen vatandaşlarımız her gün 13:30 ila 15:00 saatlerinde ziyaret ediyor. Buradaki atlarımızın 30 tanesi İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından Atlı Zabıta projesinde kullanılmak üzere görevlendirildi. Atlar faytondayken düzenli olarak veteriner hekim tarafından bakımları yapılmıyordu. Çok kötü bir ortamları vardı.”