Gündem NATO’ya ‘YPG desteği kabul edilemez’ mesajı

NATO’ya ‘YPG desteği kabul edilemez’ mesajı

03.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

NATO toplantısına katılacak olan Dışişleri Bakanı Fidan’ın öncelikli gündem maddesini müttefiklerin PKK/YPG’ye desteği oluşturacak. Fidan muhataplarına, “Bu ilişkiyi kabul edemeyiz” diyecek.

NATO’ya ‘YPG desteği kabul edilemez’ mesajı

Aydın Hasan - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Brüksel’de başlayacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, ABD, Fransa gibi ülkelerin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantıları PYD ve askeri kolu YPG’ye verilen desteği ve bu yapılarla kurulan ortaklığı gündeme getirecek. Fidan, bazı NATO üyelerinin terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayacak.

Haberin Devamı

NATO’nun Dışişleri Bakanları toplantısı, 3 - 4 Nisan’da ittifakın Brüksel’deki karargahında yapılacak. 4 Nisan NATO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümü olduğu için bir kutlama töreni de düzenlenecek. Liderler düzeyindeki NATO Zirvesi ise 9 - 11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. Brüksel’deki toplantının gündeminde; genel caydırıcılık konuları, terörizmle mücadele, Ukrayna’daki gelişmeler, Washington Zirvesi’nin hazırlıkları, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin ardından ittifak’ın son durumu ve diğer bölgelerdeki stratejik gelişmeler ele alınacak. İngilizce alfabetik sıralama gereği  yeni üye İsveç’in masadaki yeri Türkiye’nin yanı oldu.

GÜLER İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’in Mayıs ayında planlanan görüşmeleri ile Temmuz’daki NATO zirvesi öncesinde ABD’nin PKK’nın Suriye kolu YPG ile ortaklığa dönüşen ilişkisini ve terör örgütüne desteği NATO toplantısında dile getirecek. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, önceki gün Dışişleri Konutu’nda Fidan’ın misafiri oldu. Brüksel’e hareketinden önce Milli Savunma Bakan Güler ile değerlendirmede bulunan Fidan; toplantıda, NATO’nun terörizmle ortak mücadele etmesi gerektiğini, bunun ittifakın görevlerinden biri olduğunu, bazı NATO üyelerinin terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girmesinin kabul edilemez lduğunun altını çizecek. Fidan, PKK/PYD/YPG terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye’nin beklentilerini aktaracak.

Haberin Devamı

YAPTIRIM TEPKİSİ

Fidan, Temmuz 2023’te Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde, “Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırım önündeki engellerin ortadan kaldırılması” için liderler düzeyinde taahhütte bulunulduğunu da hatırlatacak. Müttefiklerin birbirlerine savunma sanayii alanında yaptırım ve kısıtlama uygulamasının ittifak ruhuna aykırı olduğunu ve NATO’nun güvenliğini olumsuz etkilediğini ifade edecek. Fidan, Avrupa’nın savunma ve güvenliğinin etkin şekilde sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin görüşlerini de dile getirecek.

CAMERON İLE GÖRÜŞECEK

Haberin Devamı

Fidan’ın, Brüksel’de Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cameron, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen’in yanısıra Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gabriel ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.