Gündem Nesli tehdit altında olan Akdeniz foku Türkiye'de yavruladı

Nesli tehdit altında olan Akdeniz foku Türkiye'de yavruladı

15.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nesli tükenmek üzere olan deniz memelilerinin başında gelen Akdeniz foklarından biri kıyılarımızda sağlıklı bir doğumla bir yavru dünyaya getirdi.

Nesli tehdit altında olan Akdeniz foku Türkiyede yavruladı

Gökhan Karakaş - Akdeniz Koruma Derneği Akdeniz Foku Proje Koordinatörü Ezgi Saydam, "Nesli tehlike altındaki bu narin canlının yavrusunun foto kapana yakalanması, sayıları azalan Akdeniz fokunun neslinin devamı için umut verici” dedi. Akdeniz foklarından dünya genelinde yaklaşık 700, Türkiye kıyılarında ise 80 - 90 birey kaldı. 2 yılda bir 10 - 11 aylık hamilelik döneminin ardından doğum yaptığı için üreme hızı düşük, ölme riski yüksek olan Akdeniz fokları sağlıklı bir deniz ekosisteminin en önemli halkalarından biri kabul ediliyor. İnsanların erişemeyeceği sualtı mağaralarında yuvalanan Akdeniz foklarının sayılarındaki azalma bilim insanlarını harekete geçirirken, Güney Ege kıyılarından sevindirici bir haber geldi.

Haberin Devamı

BAKANLIK KONTROLÜNDE

2021’de 3 yetişkin ve 2 yavru Akdeniz fokunu aynı mağarada görüntüleyen Akdeniz Koruma Derneği, Güney Ege sahillerinde yeni bir doğumun gerçekleştirdiğini duyurdu. Uzaktan kumanda edilen fotokapan kamerayla izlenen sualtı mağarasında belirlenen yavru Akdeniz foku, uzmanlar tarafından sıkı takibe alındı. Ezgi Saydam, devlet yetkilileriyle birlikte gözlemlerinin devam ettiğini vurguladı. Saydam, "Akdeniz fokunun karşılaştığı tehditleri azaltmak için çalışıyoruz. Gökova Körfezi’nden Kaş'a kadar olan 710 kilometrelik kıyı şeridindeki mağaralarda kurduğumuz foto kapan kameralarla türü 24 saat gözlemliyoruz. Bu çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütüyoruz" dedi.